Mnoge pogodila smrt Mire Furlan, Šerbedžija se oprostio na emotivan način

3
Radiosarajevo.ba
Mnoge pogodila smrt Mire Furlan, Šerbedžija se oprostio na emotivan način
Foto: Arhiv / Emotivan optoštaj od Mire Furlan

Od Mire Furlan koja je preminula u 66. godini života, oprostile su se mnoge kolege.

U nevjerici nakon tužne vijesti je hrvatski glumac Rade Šerbedžija. 

"Mira Furlan je sigurno bila jedna od najdivnijih glumica na području bivše Jugoslavije. Svojim talentom i ljepotom bila je Mira Stupica naše generacije. Voljeli su je njezini prijatelji, glumci i glumice, voljeli je režiseri, voljela je publika, voljela je filmska kamera, voljeli su je svi. A i ona je voljela svijet, ali se i plašila svijeta, bila je ranjiva, rekao je Šerbedžija. 

Kao prava heroina bila je tragetkinja i u privatnom životu, jer je bila istinoljubiva, dodao je on.

"Doživjela je nepravedno mnoge udarce od ostrašćenih nacionalista iz zemlje u kojoj je rođena i živjela. I sve izdržala. Kao Eva iz Krležinog „Vučjaka“ otišla je u Ameriku da bi se skrila od brutalnosti nesreće koja je zahvatila njezin narod. I uspjela je i tamo u Americi ostvariti se kao umjetnica. Ona se 2002. vratila u Hrvatsku i u našem teatru Ulysses igrala fantastično Medeju Euripidovu. I, kao što se to događa u filmu, svi su bili oduševljeni što se ta velika umjetnica vratila na scenu u Hrvatskoj.

Nije bilo gotovo niti jednog jedinog lošeg komentara. Kao ii kad se ovaj potres dogodio, odjedanput je ujedinio ljude, bez obzira na njihove nacionalnosti, vjere, politike stranke, odjedanput ljudi postaju ljudi. Tako je i Mira došla kao elementarna nepogoda. Svojim je velikim talentom i svojom briljantnošću opet osvojila svoju publiku koja ju je čekala da se ponovNo pojavi. Sretan sam što smo i mi, na neki način, doprinijeli tom njezinom povratku. Mira je iza toga često dolazila u Hrvatsku i u druge dijelove bivše Jugoslavije igrajući u filmovima, televizijskim serijama, kazališnim predstavama. Znam da je bila sretna jer se ponovo vratila svom jeziku. Imala je i beskrajnu sreću da je pronašla ljubav svog života u svojem Goranu Gajiću, filmskom režiseru, koji joj je bio velika podrška i najčvršća stijena za koju se držala tako plaha i nježna da bi se održala u ovom okrutnom svijetu", izjavio je Šerbedžija o svojoj preminuloj kolegici.

Od vrhunske jugoslavenske glumice oprostio se i Branko Đurić Đuro. 

Uz staru zajedničku fotografiju, Đuro je napisao emotivan status.

"Ostaješ tu. Kao na slici iz nekog starog filma. Zauvijek", napisao je Đuro. 

I Danis Tanović, bh. oskarovac, oprostio se od Furlan. 

Objavio je njenu fotografiju uz kratak opis: 

"Tako sam tužan."  

Furlan i Tanović su sarađivali i na njegovom filmu "Circus Columbia" u kojem je glavnu žensku ulogu igrala Furlan.

"Bila je velika glumica, istinska diva, posebna, pametna, nezavisna - kazao je za Fenu reditelj Haris Pašović. 

Pašović podsjeća da je Mira Furlan bila čuvena Petrunjela u poznatom "Dunudu Maroju", u kojem je igrala sa vrsnim Pometom - Mustafom Nadarevićem. 

"Još  se živo sjećam te predstave i njihovih uloga, iako je to bilo prije 40 godina. Riječ "čuvena" je od tad prirodna uz ime Mire Furlan. Ova izuzetno lijepa žena bila je politički artikulisana i zato je bila progonjena, morala je da emigrira. Borila se cijeli život protiv nacionalizma. Njen je odlazak velika bol za sve nas koji smo je poznavali i sarađivali s njom, i za mnogobrojnu publiku u bivšoj Jugoslaviji i SAD-u. Sretan sam da sam je poznavao", ustvrdio je Pašović. 

Od glumice se mnogi opraštaju na društvenim mrežama, a među njima je i Mima Karadžić.

"Juče je umrla Mira Furlan. Imao sam ogromno zadovoljstvo da zajedno snimimo jedan od naših najvećih filmova "Ljepota poroka" u režiji Živka Nikolića. To su bili moji filmski prvjenci, imao sam s kim i biti i opstati. Mira je bila divna, sjajna... srećan sam što sam je znao i plačem što je više nema", napisao je Karadžić.

Glumica Mira Banjac pamtit će je kao mirnu i tihu osobu, profesionalca u svom poslu, ali prije svega kao prijatelja. 

"Bila je odlična glumica, veliki borac. Nosila je neki svoj teret. Nije bila rado viđena u svojoj domovini (Hrvatskoj), ali je ona to nosila gospodski. Nosila je to u sebi" naglasila je Banjac.

Posebno se sjeća saradnje sa Mirom Furlan u filmu 'Ljepota poroka'. 

Glumac Voja Brajović svrstao je Miru Furlan među ljude koji su svojim likom i djelom oplemenjivali dušu. Njena smrt, kaže, nenadoknadiv je gubitak. 

"Odlaze osobe koje su vam nešto značile u životu, ode i osoba kojoj ste vi nešto značili. To je, nekako, dvostruki gubitak. Bila je inspirativna. Koliko god radoznala i kreativna, toliko i inspirativna" ističe Brajović. 

Bila je, kaže, umjetnica u pravom smislu te riječi. Imali su kvalitetnu saradnju. Iz mnoštva ističe da su zajedno, devedesetih godina, igrali 'Pozorišne iluzije' Pjera Korneja, u režiji Slobodana Unkovskog, za koju kaže da je jedna od najznačajnijih predstava koja je igrana na ovim prostorima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije