Nikšić o novom CIK-u: Ne može biti gore nego što je bilo, želimo poštene izbore

Radiosarajevo.ba
Nikšić o novom CIK-u: Ne može biti gore nego što je bilo, želimo poštene izbore
Foto: Admir Kuburović / Nermin Nikšić

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić u razgovoru za Radiosarajevo.ba kaže kako smatra da od "ovog što smo imali ne može biti gore", te da se nada da će novi sastav Centralne izborne komisije (CIK) BiH pomoći povećanju transparentnosti i povjerenja u zakonitost provedbe izbora.

Piše: Faruk Vele

Podsjetimo, Predstavnički dom PSiH izglasao je sinoć prestanak mandata članova Centralne izborne komisije BiH Ahmeta Šantića , Suada Arnautovića Branka Petriča i Novaka Božičkovića, a za nove članove CIK-a imenovani su Ahmet Šantić, Suad Arnautović, Vanja Bjelica i Jovan Kalaba.

Žestoke reakcije 

Predsjednik SBB-a BiH Fahrudin Radončić ocijenio je da "Izborom novih članova CIK-a, u režiji SDA i SDS-a, realno očekivati kontinuitet izbornih prevara", dok je Milorad Dodik, lider SNSD-a, istakao da "sada imamo Izbornu komisiju pod kontrolom muslimana". Štaviše, SNSD i HDZ su u znak protesta napustili sjednicu Predstavničkog doma.

Radončić: Priprema nove izborne krađe u režiji SDA i SDS

"Vi znate da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine odbio Izvještaj CIK-a o provođenju izbora s ogromnom većinom glasova, što pokazuje da većina nije bila zadovoljna onim što su radili. Mi smo kao SDP imali bezbroj prigovora na rad CIK-a. Nadamo se da će novi saziv raditi više u interesu stvaranja pretpostavki da imamo fer i proštene izbore u kojima će biti do glasača, a ne do brojača u odnosu na ono što smo imali u prethodnom periodu", kazao je Nikšić za Radiosarajevo.ba.

Dodao je kako će nakon izbora novih članova CIK-a i SDP sa svoje strane činiti sve da se ide prema donošenju odluke o elektronskom glasanju.

Upitan da komentira kritike SBB-a na odluku o CIK-u, Nikšić je ponovio kako "iskreno sumnja da može biti gore od ovoga što smo imali".

"Mi smo imali smo CIK pod čijim vođenjem su lokalne izborene komisije noć prije izbora zamijenile 6.000 članova biračkih odbora. Imali smo CIK koji je činio sve da blokira ponovno brojanje zbog svih onih nepravilnosti koje su urađene. Imali smo CIK koji je na svoju ruku promijenio pitanje izbora delegata u Dom naroda. Iskreno sumnjam da može biti gore od ovoga što smo imali", smatra šef SDP-a.

Prema njegovim riječima, stav SBB je samo potvrda činjenice da oni koji su ušli u vlast, u proces formiranja vlasti i raspodjelu funkcija, suštinski nisu dogovorili šta će raditi, a na što je SDP upozoravao još prilikom formiranja državne vlade.

"Pitali smo šta su konkretne stvari oko koji su se dogovorili. Očito su se dogovorili samo oko raspodjele funkcija u Vijeću ministara. Da ne govorim sad šta je sve blokirano, šta sve ne funkcioniše, koje su sve agencije bez čelnih ljudi zbog blokada unutar većine i nove većine", veli naš sagovornik.

Nove komplikacije 

Nadalje, dodaje kako će cijela situacija dovesti do određenih komplikacija kad je u pitanju situacija unutar aktualne parlamentarne većine u Parlamentu BiH. Posebno jer su SNSD i HDZ jučer napustili sjednicu.

"Ad hoc se donose odluke, počevši od činjenice da nemamo formirao Vijeće ministara u skladu sa Ustavom, da nam fali ministar iz reda "ostalih", do toga da se ni oko čega nisu očito dogovorili niti imaju potpisan sporazum šta bi trebali da rade kao Vijeće ministara i parlamentarna većina", dodao je.

Upitan da li ova većina može preživjeti nove nesuglasice, Nikšić podsjeća da sve što se i do sada dešavalo jeste trebalo da dovede u pitanje koaliciju.

"Jer očito je da je koalicija zasnovana na tome ko će koga tu prevariti i šta će ko više izvući. Preboljeli su oni i te situacije... Pretpostavljam da će ono naći neki krupan interes zbog čega će ostati tamo. Jedni pod plaštom da brane državu, drugi pod plaštom da brane interes RS, treći da se donese Izborni zakon. Naći će opravdanje za svoje birače zašto su tu. Ali tražit će načine da homogeniziraju svoje birače, posvađaju svoje biračko tijelo i okrenu ljude jedne protiv drugih", zaključio je Nikšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije