Nedžad Begović objavio hiljaditu 'dnevnu dozu umjetnosti'

0
Vesna Andree Zaimović
Nedžad Begović objavio hiljaditu 'dnevnu dozu umjetnosti'
Nedžad Begović / Dnevna doza umjetnosti

Umjetnost je u oku posmatrača! Nedžad Begović je jedan od onih umjetnika koji svojim djelima sa sigurnošću potvrđuju poznatu izreku.

Poznat kao filmski stvaralac i likovni umjetnik, Nedžad Begović do sada nas je oduševljavao svojim kreativnim radovima koji nastaju s minimalno sredstava. Filmovi snimljeni mobitelom, lične priče i kućni video kao filmska građa, skulpture nastale od cjepanica, kolaži od otpadaka, samo su neke od formi u kojima ovaj svestrani i kreativni autor pronalazi svoj medij. 

Od prije hiljadu (i nekoliko) dana, na svojoj Facebook stranici počeo je objavljivati fotografske minijature na kojima uz minimalne intervencije, detalje koje primjećuje oko sebe pretvara u umjetnička djela. 

Američki ambasador Murphy: Vlada FBiH treba donijeti zakon o Južnoj interkonekciji

Američki ambasador Murphy: Vlada FBiH treba donijeti zakon o Južnoj interkonekciji

Rupe u asfaltu, suhi list, odbačena maska, smeće na trotoaru... zahvaljujući mašti Nedžada Begovića postaju likovi u različitim situacijama. 

Dnevna doza umjetnosti Nedžada Begovića - undefined

Nedžad Begović: Dnevna doza umjetnosti 

Povodom hiljadite "dnevne doze umjetnosti" zamolili smo autora za kratak razgovor i odmah na početku smo pitali da li smo kroz ovaj naziv dobro definirali to čime nas svaki dan počasti na Facebooku?  

"Samom sebi sam dao 'u zadatak' da tragam za umjetnošću koja će me održavati u kreativnoj kondiciji na dnevnoj bazi. I našao sam je. A imao sam i potrebu da ta umjetnost bude barem bobu svježija, drugačija. I eto, ispalo je ovako. Znači, u pravu ste", kaže Nedžad Begović i prisjeća se kako je sve počelo: 

"Prva dva rada su me sama “spontano zovnula”. Sjećam se, bila je skupština AMUSA, hotel Bristol, pauza… I ja uslikam dva lustera i intervenišem na fotografije. Postavim na fb i dobijem lajkova i komentara. I nastavim". 

Pitali smo autora da li možemo ove radove posmatrati i kao originalne mikro primjere ulične umjetnosti i koliko ulica može i treba biti poprište umjetnosti?

Dnevna doza umjetnosti Nedžada Begovića - undefined

Nedžad Begović: Dnevna doza umjetnosti

"Ne bih znao dati nikakav opšti niti teorijski odgovor, ali što se tiče ovoga moga, meni je ulica - sve. To mi je glavni inspirativni bazen. Naučio sam 'svojim očima' gledati fragmente pukotina asfalta, ptičje kake, otpada, svačega… i mijenjati im namjenu, davati karakter i smišljati drugačiji kontekst. Mogu odmah osjetiti intervenciju, kompoziciju i konačni rezultat. Ovo me zabavlja i uveseljava".

Kada je u pitanju film, i tu nas je Begović znao oduševiti inovativnošću i vrhunskom niskobudžetskom produkcijom. Je li to nastalo kao izraz snalažljivosti ili kao osobeni stil, pitali smo. 

"Od tinejdžera, pa na ovamo, nagledao sam se filmova, iščitao knjiga o umjetnosti i posjećivao najveće muzeje. Onda mi se učinilo da je dosta i da moram biti svoj. I onda čeprkaš po sebi iznutra. Dolaze ti ideje, a birokratske procedure fondacija oduzimaju vrijeme i momentum umjetničkog uzgona. I onda, ako vjerujem u ideju, ja nastojim naći druge, zaobilazne puteve realizacije. Moglo bi se reći, ako sam originalan, onda je to iz nužde".

Kroz projekt 'Imate li Begovića u primaćojumjetnik na svojim društvneim mrežama promovira i prodaje svoju umjetnost. Kakva su iskustva i kako procjenjuje tržište umjetnosti u BiH?

Dnevna doza umjetnosti Nedžada Begovića - undefined

Nedžad Begović: Dnevna doza umjetnosti 

"Radove postavljam na Facebook i na još četiri art grupe koje imaju preko 600.000 članova. Lajkaju me od Nepala do Aljaske, od Trinidada do Vijetnama. Zasigurno, imam milionsku vidljivost, a što se tiče zarade i plaćanja računa od umjetnosti, pokrivam dva mjeseca godišnje, pod uslovom da nisu zimski. 

Za moju umjetnost društvene mreže su dragocjene i odličan su saveznik. Na fb profilu , u prosjeku, imam oko 100 lajkova dnevno, dobijem komentare koji su mi važni i sve mi bude jasno oko postavljenog rada. Za izložbe nisam zainteresiran. Uzimaju energiju i koštaju. U ovo pandemijsko vrijeme, na izložbama je, uglavnom, više eksponata nego posjetilaca. A kupci, osim baš rijetkih, su negdje drugo", odgovara umjetnik.

Možda je Begović najpozvaniji sugovornik na temu – ljepota je u oku posmatrača, umjetnost je svuda oko nas , a u svakom od nas ima umjetničkog potencijala. Za kraj razgovora pitamo ga: kako spoznati umjetnost i kako probuditi umjetnika u sebi?

"Uzaludan je posao probuditi umjetnika u sebi. Talenat se sam, poput virusa, smjesti u neko tijelo i budi umjetnika i ne da mu spavati. On (talenat) to sam reguliše.

U mom slučaju, percepcija umjetnosti i ljepote u oku posmatrača, spuštena je pola metra prema dole. Sve mi je u abdominalnom traktu. Ja ne racionalizujem. Ako mi u stomaku nije dobro od nečega, ja to odbacujem. I obrnuto. Tako ja sa sobom. Kao ljubav. I sve znaš i nemaš pojma. Ne znam drugačije objasniti" zaključuje Nedžad Begović, umjetnik koji plijeni originalnošću i duhom.

Njegov rad pratite na Facebook stranici umjetnika. 

Dnevna doza umjetnosti Nedžada Begovića - undefined

Nedžad Begović: Dnevna doza umjetnosti

NEDŽAD BEGOVIĆ rođen je 1958. godine, u Bijeljini. On je filmski reditelj i scenarista, a radio je animacije, dokumentarce, kratke filmove i TV serije. Sa svojim ranim filmovima osvojio je brojne nagrade, kao što su Zlatna medalja za najbolji animirani film (Beograd 1985.), Nagrada žirija za najboljeg debitanta (Tampere 1986.), Posebno priznanje žirija (Štutgart 1986.), Priznanje omladinskog filmskog centra (Oberhausen 1987.), Velika zlatna medalja za najbolji kratki film (Beograd 1991.). Tokom rata je od 1992. do 1995. bio aktivni filmadžija i bio je uključen u produkciju filmskog projekta SA-LIFE, za koji je produkcija SaGA osvojila brojne nagrade, uključujući nagradu Evropske filmske akademije FELIX. Njegov film SASVIM LIČNO svoju svjetsku premijeru imao je na Tribeca filmskom festivalu u New Yorku. Od 1985. godine član je Udruženja filmskih radnika. Njegov film FILM MOBITELOM prikazan je na brojnim filmskim festivalima širom Evrope i osvojio Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film na Sarajevo Film Festivalu 2011. godine, te Zlatnu jabuku na BHFF u New Yorku. Zlatnu Jabuku za najbolji dokumentarni film Begović je osvojio i 2013. za film ZIZI.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije