Navršile se 23 godine od pogibije generala Arifa Pašalića

0
Radiosarajevo.ba
Navršile se 23 godine od pogibije generala Arifa Pašalića
Radiosarajevo.ba / Arif Pašalić

Na današnji dan prije 23 godine u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u Drežnici kod Mostara poginuo je general Armije RBiH i Vojske FBiH, ratni komandant 4. korpusa Armije RBiH Arif Pašalić.

Bosanski Hercegovac, kako je sebe volio zvati, rođen je 31. avgusta 1943. u mjestu Janjići kod Zenice.

Bio je bivši aktivni oficir JNA. Završio je Vojnu podoficirsku školu, a zatim Vojnu akademiju u Zadru. Poslije kratkog službovanja u Zagrebu postavljen na dužnost komandira u 200. divizionu u Bihaću, gdje je napredovao do čina majora i funkcije operativno-nastavnog oficira 200. zrakoplovne baze u Bihaću.

Nakon toga premješten je u garnizon Mostar, 171. zrakoplovnu bazu, gdje je napredovao do čina potpukovnika i funkcije načelnika štaba 171. zrakoplovne baze.
Komandno-štabnu akademiju završava u Beogradu, bilježi Historija.ba.

Arif Pašalić je napustio JNA početkom 1992. u činu potpukovnika.

U aprilu 1992. godine Arif Pašalić se u Mostaru stavlja na raspolaganje lokalnoj Teritorijalnoj odbrani. Odmah se uključuje u borbe protiv agresora i formira Samostalni bataljon odbrane Mostar.

Dana 17. novembra 1992. godine formira 4. korpus Armije RBiH i postaje njegov prvi komandant.

Na toj funkciji ostaje sve do novembra 1993. godine. Dodijeljen mu je čin generala u Armiji Republike Bosne i Hercegovine.

Kobnog 26. aprila 1998. godine oko 21 sat Arif Pašalić je poginuo u teškoj saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu M-17 Mostar - Sarajevo.

Trostruki udes se desio kada je general Pašalić iz Mostara putovao prema Sarajevu sa suprugom koja je preživjela ovu nesreću. U sudaru su učestvovali Pašalićev džip, putničko auto i kamion.

Arif Pašalić je ukopan 30. aprila 1998. na mezarju Šehitluci u Mostaru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije