Sahranjen general Jovan Divjak: Adio, komandante

Radiosarajevo.ba
Sahranjen general Jovan Divjak: Adio, komandante
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Sahrana Jovana Divjaka

Uz zvuke "Bella, ciao" i počasnu salvu pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), na sarajevskom groblju Bare danas je sahranjen general Armije RBiH i izvršni direktor Udruženja "Obrazovanje gradi BiH" Jovan Divjak.

Od njega su se oprostili brojni prijatelji, građani, poznanici, bosanskohercegovačke patriote - svi oni kojima je upravo general Divjak bio simbol Sarajeva i države Bosne i Hercegovine za koju je toliko dao.

Novinarka Arijana Helać uputila je posljednje oproštajne riječi čovjeku čija duša se prostirala od Une do Drine i od save do mora, ali i čovjeku koji je bio građanin svijeta.

"Uvijek posvećen udruženju, malom čovjeku i svima nama. Divjak je uvijek bio na strani slabijih, uvijek ih je štitio. Nama je bio snaga. Ubijeđena sam da zna da je bio naš, i uvijek će biti. Bio je veliki, pošteno i lako prošao ispod duge. I zato, gospodine Divjak, kako Antić kaže:

"Leti, sanjaj zoru i kad je veče"

S ljubavlju i poštovanje, tvoje Sarajevo", poručila je Helać.

Porodici generala Divjaka pripadnici Oružanih snaga BiH predali su zastavu države Bosne i Hercegovine, u znak zahvalnosti za sve što je učinio za našu domovinu.

Brojni su se vijencima i cvijećem oprostili čovjeka kojeg su i neprijatelji poštovali.

General Jovan Divjak je preminuo 8. aprila u Sarajevu u 84. godini.

U Kantonu Sarajevo je ovim povodom danas proglašen Dan žalosti.

Na komemoraciji su se danas od Divjaka oprostili brojne kolege i prijatelji.

Njegov unuk Gregor pročitao je emotivno pismo koje je Divjak napisao kada je saznao da je bolestan.

Divjak - simbol Sarajeva

Jovan Divjak (rođen 11. marta 1937. g.), bosanski general i pisac. Jedan od najpopularnijih generala Armije RBiH i drugi čovjek Armije.

Iako rođen u Beogradu, s obzirom da mu je otac porijeklom iz Bosanske Krajine gdje je radio kao učitelj, Divjak se nacionalno izjašnjava kao Bosanac, što je u više navrata isticao u intervjuima za domaće i inostrane medije.

Završio je 12. klasu Vojne akademije u Beogradu, kurs za komandanta bataljona, Komandno-štabnu akademiju i Ratnu školu. Kasnije je također završio Štabnu školu francuske vojske. Predavao je u Vojnoj školi u Sarajevu. Rat ga je zatekao na dužnosti oficira u štabu TO BiH.

Postao je brigadni general Armije RBiH i pomoćnik načelnika Glavnog štaba Armije Republike Bosne i Hercegovine. Prvi je nosilac najvišeg francuskog ordena, Legije časti iz Bosne i Hercegovine, pisao je o Divjaku portal Historija.ba.

Vidjevši da JNA naoružava srpske paravojne formacije i civile, odlučio je da oružje iz Kiseljaka preda Teritorijalnoj odbrani BiH, kako ga JNA ne bi zloupotrijebila.

Vojni sud JNA ga je 1991. osudio na devet meseci zatvora zbog izdavanja oružja TO BiH. Kaznu je izbjegao napustivši JNA, nakon čega se pridružio Armiji Republike Bosne i Hercegovine.

U Parizu je na francuskom jeziku objavljena knjiga njegovih razgovora pod naslovom "Sarajevo mon amour" (Sarajevo moja ljubavi).

Divjak je bio jedan od osumnjičenih od strane MUP-a Republike Srpske za napad 3. maja na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici. Uhapšen je na osnovu Interpolove potjernice i optužnice o počinjenim ratnim zločinima, koju je raspisala Srbija, 3. marta 2011. godine u 20.00 sati na bečkom aerodromu na putovanju iz Sarajeva za Italiju. 29. jula 2011. g. austrijski sud odbija zahtjev Srbije za izručenje i oslobađa Jovana Divjaka.

Osnovao je i ugradio sebe u fondaciju "Obrazovanje gradi BiH".

Filantropska ideja je vodilja ovog Udruženja na čijem čelu je Jovan Divjak bio punih 27 godina.

Nosilac je velikog broja priznanja za društveno - koristan i humanitarni rad a najvažnija su: Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva, Legija časti Republike Francuske, Orden Lafayette, Plaketa Međunarodnog komiteta lige humanista, Premio Takunda (Italija), Graditelj mira 2013 (Katalonski međunarodni institut za mir)…

Svoj doprinos je dao na brojnim međunarodnim konferencijama i seminarima, zalagao se za poštivanje dječjih i ljudskih prava kao i za kvalitetno i potpuno obrazovanje. Francuski i italijanski izdavači štampali su mu knjigu “Sarajevo, moja ljubav” koja govori o njegovom životnom putu i ratnim događajima u BiH a autor je knjige “Očekujući istinu i pravdu”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije