Sarajevo se oprostilo od generala Divjaka: Prijatelja, druga, čovjeka

Radiosarajevo.ba
Sarajevo se oprostilo od generala Divjaka: Prijatelja, druga, čovjeka
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo se oprostilo od generala Divjaka

Preminuli general Armije RBiH i humanista Jovan Divjak sahranjen je danas na sarajevskom groblju Bare, uz zvuke pjesme Bella Ciao i vojne počasti.

Stotine građana prisustvovale su njegovoj sahrani - oni su znali Jovana kao čovjeka, humanistu, nekoga ko nije razumjeo podjele i koji je cijeli život posvetio obrazovanju mladih.

Jedan od njegovih prijatelja, Mehmed Agić sa posebnim emocijama se oprostio od Divjaka.

Sahrana Jovana Divjaka - undefined

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Sahrana Jovana Divjaka

"Danas Jovane, žaluju brojni ljudi, žaluju za čovjekom koji postao simbolom najplemenitijih osobina koje jedan čovjek može da ima. To je poenta, riječ simbol po svim mjerilima najviše ide uz tebe. Ima i drugih, ali ovaj put tebe treba posebno apostrofirati. Danima se Jovane građani s tobom opraštaju i koriste brojne pridjeve, atribute... Spomenut ću samo neke - branitelj, prijatelj, drug, vizionar... Neka ti je laka zemlja bosanska", rekao je Agić.

Poručio je i da je bilo časno "boriti se pod njegovom zastavom za bolju BiH koju je sanjao".

Novinarka Arijana Helać naglasila je da je njegov životni moto bio - snaga zajednice.

"Uvijek posvećen udruženju, malom čovjeku i svima nama. Divjak je uvijek bio na strani slabijih, uvijek ih je štitio. Nama je bio snaga. Ubijeđena sam da zna da je bio naš, i uvijek će biti. Bio je veliki, pošteno i lako prošao ispod duge", rekla je Helać.

Prije sahrane, u Narodnom pozorištu je održana komemoracija generalu Divjaku.

Sahrana Jovana Divjaka - undefined

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Sahrana Jovana Divjaka

Između ostalih, Gregor, Divjakov unuk, pročitao je pismo koje je napisao kada je saznao da je bolestan.

Tu je, između ostalog, poručio:

"Drage Sarajlije, pola stoljeća života među vama.

Od komšija, frizera, krojača, prodavača, prodavačica, na pijacama, prodavača novina i vas koji radeite u institucijama kulture, umjetnosti i sporta – ogromno hvala.

Bio sam jedan od vas i u sunčana i kišna vremena. Nema boljih ljudi, osim ponekog s kojim smo supruga Vera i ja imali najtopliju komunikaciju.

Dani života u Sarajevu su bili dani ljubavi, poštovanja i uvažavanja.

Izvinjavam se ako sam nekoga, nikada sa namjerom, povrijedio. Halalite mi, kako se to kaže na ovim prostorima".

Divjak - simbol Sarajeva

Jovan Divjak (rođen 11. marta 1937. g.), bosanski general i pisac. Jedan od najpopularnijih generala Armije RBiH i drugi čovjek Armije.

Iako rođen u Beogradu, s obzirom da mu je otac porijeklom iz Bosanske Krajine gdje je radio kao učitelj, Divjak se nacionalno izjašnjava kao Bosanac, što je u više navrata isticao u intervjuima za domaće i inostrane medije.

Završio je 12. klasu Vojne akademije u Beogradu, kurs za komandanta bataljona, Komandno-štabnu akademiju i Ratnu školu. Kasnije je također završio Štabnu školu francuske vojske. Predavao je u Vojnoj školi u Sarajevu. Rat ga je zatekao na dužnosti oficira u štabu TO BiH.

Postao je brigadni general Armije RBiH i pomoćnik načelnika Glavnog štaba Armije Republike Bosne i Hercegovine. Prvi je nosilac najvišeg francuskog ordena, Legije časti iz Bosne i Hercegovine, pisao je o Divjaku portal Historija.ba.

Vidjevši da JNA naoružava srpske paravojne formacije i civile, odlučio je da oružje iz Kiseljaka preda Teritorijalnoj odbrani BiH, kako ga JNA ne bi zloupotrijebila.

Vojni sud JNA ga je 1991. osudio na devet meseci zatvora zbog izdavanja oružja TO BiH. Kaznu je izbjegao napustivši JNA, nakon čega se pridružio Armiji Republike Bosne i Hercegovine.

U Parizu je na francuskom jeziku objavljena knjiga njegovih razgovora pod naslovom "Sarajevo mon amour" (Sarajevo moja ljubavi).

Divjak je bio jedan od osumnjičenih od strane MUP-a Republike Srpske za napad 3. maja na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici. Uhapšen je na osnovu Interpolove potjernice i optužnice o počinjenim ratnim zločinima, koju je raspisala Srbija, 3. marta 2011. godine u 20.00 sati na bečkom aerodromu na putovanju iz Sarajeva za Italiju. 29. jula 2011. g. austrijski sud odbija zahtjev Srbije za izručenje i oslobađa Jovana Divjaka.

Osnovao je i ugradio sebe u fondaciju "Obrazovanje gradi BiH".

Filantropska ideja je vodilja ovog Udruženja na čijem čelu je Jovan Divjak bio punih 27 godina.

Nosilac je velikog broja priznanja za društveno - koristan i humanitarni rad a najvažnija su: Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva, Legija časti Republike Francuske, Orden Lafayette, Plaketa Međunarodnog komiteta lige humanista, Premio Takunda (Italija), Graditelj mira 2013 (Katalonski međunarodni institut za mir)…

Svoj doprinos je dao na brojnim međunarodnim konferencijama i seminarima, zalagao se za poštivanje dječjih i ljudskih prava kao i za kvalitetno i potpuno obrazovanje. Francuski i italijanski izdavači štampali su mu knjigu “Sarajevo, moja ljubav” koja govori o njegovom životnom putu i ratnim događajima u BiH a autor je knjige “Očekujući istinu i pravdu”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije