Nakaš: BiH slabo slijedi tekovine ZAVNOBiH-a

N. Ka.
Nakaš: BiH slabo slijedi tekovine ZAVNOBiH-a
Foto: Faruk Vele / Bakir Nakaš

Bakir Nakaš, predsjednik Saveza udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) Bosne i Hercegovine smatra da je najvažnija suština rezolucije Prvog zajedanja ZAVNOBiH-a da je BiH najviše od stotinu godina ponovo stekla državnost.

"To je onaj osnovni postulat koji je praktično opredijelio da BiH može ravnopravno da učestvuje u formiranju države, kao republika koja ima jednaka prava i u tom periodu je bilo puno inicijativa da BiH ne bude ravnopravna s drugima, nego da bude podijeljena između Srbije, Hrvatske. Srećom ZAVNOBiH i delegati, a prvenstveno idejom i vizijom Josipa Broza Tita su, preferirali ovaj koncept i oblik u kojem je BiH jednaka sa drugim republikama", komentira Nakaš u razgovoru za Radiosarajevo.ba

BiH jako malo slijedi tekovine ZAVNOBIH-a, mišljenja je Nakaš i dodaje da se to najbolje vidi kroz Ustav u kojem se preferiraju tri naroda, pod formulom konstitutivnosti.

Ista formula

"Imamo kompletnu baziranu vlast na toj formuli, a onaj prvi postulat o jednakopravnosti, ravnopravnosti naroda i narodnosti BiH koja je bila definisana u rezoluciji ZAVNOBIH-a, a kasnije i u Deklaraciji o ljudskim pravima je praktično izbrisana. Ako pogledate današnji obrazovni sistem u kojem imate dvije škole pod jednim krovom, ako pogledate da jedan narod ili pripadnici nacionalne manjine ne mogu da se kandiduju za određeni broj funkcija u BiH, onda ćete vidjeti da onaj dio koji je ZAVNOBiH na određeni način stvorio kao komponentu za društveno-politički razvoj, praktično u sadašnjem trenutku, nacionalne, ja bih mogao reći i nacionalističke stranke, apsolutno negiraju i teže ka konceptu formiranja manjih nacionalih državica, eto ta puka želja za stvarenjem tri entiteta je pokazatelj te ideje", poručuje Nakaš.

Odnos prema ideji antifašizma oslikava se u odnosu prema čitavom nizu  spomenika koji datiraju iz perioda nakon oslobođenja, cijeni Nakaš.

"Ljudi, prvenstveno oni koji su sada u politici, koji su do skoro bili na vlasti, nemaju želju da se baštini ta historija i tradicija koja nas je oslobodila od fašizma, oslobodila od stege tadašnje Kraljevine Jugoslavije i stvorila uvjete za ravnopravan razvoj svih naroda i narodnosti Jugoslavije. Ono što me manje-više zabrinjava, da i sam narod koji prolazi pored spomenika ili boravi u okolini spomenika, odnosi se na jedan ružan način, bez imalo brige prema tim historijskim činjenicama i tim vrijednostima koje su nam omogućile pedesetogodišnji razvoj", govori Nakaš.

Njegovanje tradicije

Organizacije kao što su antifašističke, pa i boračke organizacije koje su učestvovale u odbrambeno oslobodilačkom ratu 92-95, imaju osjećaj za njegovanje tih tradicija.

"Nadam se da će i mlađe generacije to nastaviti. Nedostaje da se kroz obrazovanje pokaže važnost antifašizma i borbe protiv fašizma. Prvenstveno u politici jako malo, dio koji bi trebao da bude nosilac tih antifašističkih principa, to su partije i stranke lijeve opcije i građanskog centra, mogle bi biti nositelji tih ideja", ističe Nakaš i dodaje:

"EU je znasnovana na principima antifašizma, ali u posljednje vrijeme i tamo imamo pojavu neofašističkih organizacija, u parlamente ulaze neofašističke i fašističke organizacije, što je rezultat odgovora te strukture koja želi da nas još više odvede u desno. BiH nedostaju snage koje bi intenzivnije nastojale da se promovišu ti principi i vrijednosti."

On smatra da ima još uvijek nade da se BiH održi na putu antifašizma, ali da se moraju stvoriti mogućnosti da se u obrazovnom sistemu integrišu ove vrijednosti.

"Također su jako bitni i mediji i informacije koje se svakodnevno plasiraju, koji bombarduju mlade ljude. Bilo bi značajno da se ekonomska situacija ustabili, da se poveća zaposlenost, što bi dalo mogućnost da se više posvetimo jednoj kvalitetnijoj organizaciji, koja opet kažem ne bi trebalo preferirati nikoga, ne bi trebala imati podjelu po nacionalnom ključu, ko je migrant, ko domaći, da li je neko siromašan ili bogat, sve to treba da bude zasnovano na principima koji su se pokazalo kao funkcionalni kroz historiju", zaključio je čelnik SABNOR-a naše države.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije