Mladi naučnik iz BiH riješio matematički problem star više od 40 godina

16
J. Ćebo
Mladi naučnik iz BiH riješio matematički problem star više od 40 godina
Foto: Privatni album / Nebojša Đurić

Nebojša Đurić (31), mladi matematičar iz Bosne i Hercegovine, riješio je matematički problem star više od 40 godina. 

Đurić, viši asistent matematike na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu (AGGF) Univerziteta u Banjoj Luci, došao je do rješenja uprkos brojnim pokušajima najboljih matematičara svijeta koji su pokušavali dati odgovor na pitanje:

“Postoji li jedinstveno rješenje Inverznog problema Sturm-Liouvilleog tipa s kašnjenjem na intervalu od π/3 do 2π/5 u općem slučaju?”

Mnogi od njih su svoja naučna istraživanja bazirali na pretpostavci da rješenje postoji.

No, ovaj Banjolučanin je dao negativan odgovor.

"Došao sam do neočekivanog rezultata zahvaljujući ogromnom zalaganju i odricanju. Velika podrška mojih profesora i saradnika mi je puno značila. Uspio sam da prepoznam i realizujem ideje koje drugi matematičari nisu željeli da razmatraju", kazao je Nebojša Đurić za portal Radiosarajevo.ba.

Inače, ovaj rezultat objavljen je 28. oktobra u časopisu  Applied Mathematics Letters, u radu "On an open question in recovering Sturm-Liouville-type operators with delay"

Ovaj mladi matematičar ne krije radost i kaže da mu mnogo znači što je njegovo ime objavljeno u jednom od najboljih časopisa na SCI listi iz ove oblasti.

"Objavljivanje ovog rada u prestižnom časopisu, predstavljaju mi ogromnu motivaciju za nove uspjehe", rekao je Đurić za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije