One su hrabre i uspješne: Predstavljena kampanja "Ja glasam za ženu"

0
Radiosarajevo.ba
One su hrabre i uspješne: Predstavljena kampanja "Ja glasam za ženu"
Foto: Westminster fondacija za demokratiju / Kampanja

Kampanja "Ja glasam za ženu", koja prikazuje snažne i uspješne žene iz Bosne i Hercegovine koje su napravile pozitivne promjene u svojim lokalnim zajednicama, predstavljena je danas u Sarajevu.

Kako je rečeno, ove priče imaju za cilj da motivišu glasače i glasačice da izglasaju više žena u zakonodavna tijela u BiH.

Ovu kampanju su podržale vlade Ujedinjenog Kraljevstva, Švicarske i Kraljevine Nizozemske, a realizira je Westminster fondacija za demokratiju u partnerstvu sa CEI Nahla.

"Inicijatori ove ideje pozivaju organizacije civilnog društva, institucije, političke stranke, medije, predstavnike međunarodne zajednice, te sve pojedince širom zemlje da se uključe u kampanju i doprinesu napretku bosansko-hercegovačkog društva", saopćeno je nakon predstavljanja kampanje.

Matthew Field, britanski ambasador u BiH, istakao je da su priče o hrabrosti žena i njihovim dostignućima, koja su oblikovala pojedince i zajednice, primjeri borbe za prava, prevazilaženje prepreka i ispunjenja snova putem obrazovanja i u područjima koja se smatraju rezervisanim za muškarce.

"Povećanje broja žena koje značajno učestvuju u politici ne može čekati da se iskorijeni korupcija ili oporavi ekonomija. Šta više, ključno je ostvariti te ciljeve. Sjetite se ovih sjajnih žena kada budete glasali, neka vam one budu inspiracija", rekao je Field.

U Bosni i Hercegovini je 6,8 posto žena kandidatkinja koje se 15. novembra utrkuju za načelnice općina.

"Duboko sam uvjerena da društvo može napredovati samo ako su žene i muškarci jednako zastupljeni u političkom životu. Ove žene trebaju vašu podršku. Ambasada Švicarske se uključila u kampanju 'Ja glasam za ženu' jer je to istinska lokalna inicijativa. Ona u fokus stavlja žene koje postižu konkretne rezultate u vašoj zajednici. Iskoristite ovu priliku i glasajte za ženu. I ja ću učiniti istu stvar kad dođe moj red u Švicarskoj", poručila je Barbara Dätwyler Scheuer, direktorica za saradnju pri Ambasadi Švicarske u Bosni i Hercegovini.

Zastupljenost žena u zakonodavnim tijelima u Bosni i Hercegovini iznosi 23 posto, dok su na izborima 2016. godine, samo 18 posto izabranih u općinska vijeća bile žene.

"Čvrsto vjerujemo da će veća vidljivost i aktivno sudjelovanje žena u javnom i političkom životu biti od koristi građanima. Žene su često one koje rade na inkluziji i potiču saradnju, te su sposobne prevladati etničke, vjerske i druge podjele, imajući na umu dobrobit društva i zajednice", poruka je zamjenice nizozemskog ambasadora u BiH Mine Noor.

Nermina Voloder, izvršna direktorica Westminster fondacije za demokratiju u BiH, kazala je da žene čine polovinu stanovništva u BiH i zaslužuju da budu zastupljene u vlasti u jednakom procentu.

"Najbolje je to opisala bivša čileanska predsjednica Michelle Bachellet koja je rekla 'kada jedna žena postane liderka ona se promjeni, kada više žena postanu liderke politika se promijeni'", dodala je Voloder.

Sehija Dedović, predsjednica CEI "Nahla", naglasila je da je ovo kampanja za jednake šanse, za vraćanje povjerenja ženi, "istoj onoj kojom smo ushićeni i oduševljeni kao dragoj učiteljici, kvalitetnoj doktorici i onoj koja brine o ranjivim kategorijama".

"Ali prema kojoj smo puni predrasuda kada treba da joj damo povjerenje da vodi našu općinu, da upravlja javnim sredstvima i da odlučuje o stanju života u našoj opštini. Želimo da ova kampanja doprinese promjeni ovakvog stava", poručila je Dedović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije