Mirza Skenderagić: O mucanju, ustrajnosti i filmskim nagradama

Radiosarajevo.ba
Mirza Skenderagić: O mucanju, ustrajnosti i filmskim nagradama
/ Scena iz filma "Ja mogu da govorim"
28-godišnji Mirza, koji nikada nije pokušao da liječi svoju govornu manu mucanja, odlazi kod logopeda i otpočinje terapiju.

Ovako je započeo rad na filmu koji je njegovom autoru i glavnom protagonisti, Mirzi Skendreragiću, donio već nekoliko važnih međunarodnih nagrada.

Na upravo završenom Pravo Ljudski Film Festivalu, njegov film "Ja mogu da govorim" osvojio je priznanje za najbolji film u programu za mlade Zumiraj dokumentarni film.

Film prati Mirzino istraživanje fenomena mucanja, kroz susret s četiti osobe različitih starosnih dobi (dječaka, glumca, čistačicu, pjesnika), koje također mucaju.  Govoreći o sebi i svojim problemima, oni se sjećaju, pronalaze sjećanja koja su potisnuli i popravljaju ih. Njihovo putovanje u prošlost postaje sklapanje životnih albuma, a mjesta fotografija, preuzimaju zvučni zapisi njihovih glasova. 

Osim što je filmski stvaralac, Mirza Skederagić je dramaturg i novinar, a godine 2014 je osvojio nagradu fondacije Karim Zaimović. 

Mirza je bio gost emisije "Četvrtkom o kulturi" urednice Vesne Andree Zaimović, a dio intervjua prikazali smo i našoj publici na Facebooku:

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije