Minja Subota: Očaran sam mladim pjevačima sevdalinki, Medunjanin je čarobna

L. K.
Minja Subota: Očaran sam mladim pjevačima sevdalinki, Medunjanin je čarobna
Foto: Udruga Libertas / Minja Subota

Minja Subota, kompozitor, fotograf, dugogodišnji autor i voditelj poznate dječije emisije „Muzički tobogan“, u subotu, 12. maja 2018., nastupio je u revijalnom dijelu 16. festivala dječije pjesme „Lino-Fest 2018“ u Domu mladih u Sarajevu, gdje je izveo neke od svojih najpoznatijih pjesama.

Komponiranje dječijih pjesama i vođenje emisije za djecu „Muzički tobogan“, koja se počela emitirati 1980. godine, obilježili su njegovu karijeru i život, a pjesme za djecu koje je komponirao postale su antologijske.

Pjesma „Djeca su ukras sveta“ s vremenom je postala dječja himna koju i danas mnogi rado pjevaju, dok je „Muzički tobogan“ do danas ostao najpopularnija i najgledanija emisija za djecu na području bivše Jugoslavije.

Minja Subota rođen je u Sarajevu prije 80 godina i kaže kako se s radošću sjeća svog djetinjstva koje je proveo u ovom gradu te koristi svaku priliku da posjeti svoj rodni grad.

Na Lino-Festu za Radiosarajevo.ba Minja Subota je rekao: „Uvijek i redovno imam neki povod zbog kojeg dolazim u Sarajevo i naravno da me raduje kada me pozovu. Tu je  već godinama, Lino-Fest, bude i nekih događaja u decembru – pred Novu godinu, Baščaršijske večeri, naprimjer. Ta saradnja mi mnogo znači. Moram napomenuti da sam bio pozvan na Sarajevo film festival i da me blistavilo grada tih dana potpuno oduševilo, ulice pune veselih, nasmijanih ljudi, toliko interesantnih događaja – jedno predivno lice grada.“

Dok razgovara s nama na Lino-Festu, prilaze mu roditelji djece tražeći da se fotografiraju s njim. Šali se da su to generacije onih koji ga se sjećaju dok je vodio „Muzički tobogan“, porasli su, postali roditelji i doveli djecu na ovaj događaj. Drago mu je jer im je onda ostao u pozitivnom sjećanju. Minja je ipak na sceni već pedeset godina, izgrađeno je ime na muzičkoj sceni, a za generacije koje su odrastale uz njegove emisije i dječije pjesme, on predstavlja zaštitno lice nekih starih, boljih vremena.

muzicki-tobogan16.jpg - undefined

Foto: Minjasubota.com

O Lino-Festu na kojem je godinama zvijezda i rado viđen gost, Minja Subota kaže: „Godinama sarađujem s Lino-Festom i drago mi je da raste iz godine u godinu. To je praznik muzike i za male i za velike. A mnogi će se složiti sa mnom – svaka muzička manifestacija je značajna i korisna.“

Minja Subota navodi da redovno prati kulturne događaje u BiH i uviđa da ima sve više i više događaja, što ga posebno raduje: „Sarajevo vraća onaj nekadašnji lik. Nije bilo lako vratiti sve što je ovaj grad imao. Vidim mladi svijet koji se trudi, oni su budućnost Sarajeva, njima treba dati što veću podršku. Oni su ti koji razmišljaju o sadašnjosti i budućnosti i trebamo pustiti njih da nas vuku naprijed.

Na pitanje kako mladima dati veću podršku, Minja Subota govori da je važno imati ideju, ali i: „Iz iskustva znam da nije dovoljno samo imati dobru ideju, bitna je podrška za tu ideju. Treba malo posvetiti pažnju njima, ne bi se trebao slijepo pratiti utjecaj komercijale, ne treba da se gleda samo da li se to isplati. Što se ne isplati, a vrijedi kulturno, trebaju finansirati državne institucije. Potrebno je više državnih konkursa za mlade stvaraoce i ne treba gubiti iz vida da im treba šansa. Mladi su ti koji oživljavaju svaki grad.“

Minja Subota je kratko prokomentirao trenutnu muzičku scenu u Bosni i Hercegovini: „BiH ima dobre producentske studije, odlične muzičke stvaraoce. Ono što mene oduševljava, i što je oduševilo Beograd, su mladi bosanskohercegovački pjevači sevdalinki. Oni izvode te pjesme na sasvim drugačiji način. To je pozitivan šok za publiku, kao i saznanje da su oni tako lijepo osavremenili tu vrstu muzike.“

Ovaj dugogodišnji kompozitor, pjevač i voditelj navodi da kad god neko od mladih izvođača izvodi sevdalinke u Beogradu, dešava se da se traži karta više: „Posebno sam oduševljen mladom Amirom Medunjanin i njenim pjevanjem sevdalinki, ona ne da je sjajna, ona je čudesna.“

Minja Subota je i tokom ovog Lino-Festa oduševio svojim muzičkim izvedbama na sceni, kako male tako i velike gledatelje, uz poruku da se vidimo i iduće godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije