Koronavirus i za nju bio koban: Umrla je legendarna Milka Babović

0
Radiosarajevo.ba
Koronavirus i za nju bio koban: Umrla je legendarna Milka Babović
HRT / Screenshot / Milka Babović

U 93. godini napustila nas je Milka Babović.

Bivša atletičarka i dugogodišnja komentatorica na HRT-u odolijevala je mnogim opasnostima i bolestima, ali je koronavirus i za nju bio koban, piše Večernji list

Milka je rođena 27. oktobra 1928. u Skoplju. Školovala se kroz vihor rata u Sarajevu i Rumi, maturirala u Beogradu. U Zagrebu je živjela od 1948. Studirala je kemiju na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu.

Diplomirala je na Višoj pedagoškoj školi u Zagrebu (1963.) sport i tjelesni odgoj, hrvatski i njemački jezik.

Govorila je engleski i njemački, služila se francuskim i ruskim. Kao članica Mladosti, bila je atletska reprezentativka Jugoslavije, dvaput svjetska studentska prvakinja u trčanju na 80 metara s preponama.

Na EP u Bernu, 1954., bila je peta na 80 metara s preponama. Uz to, 17 puta bila je prvakinja Jugoslavije, 27 puta rušila je državni rekord (u nekoliko disciplina), 26 puta bila je članica reprezentacije, dva puta prvakinja Balkana.

Osim nebrojenih reportaža i javljanja sa svih sportskih događaja širom zemlje, kao reporterka i komentatorica radila je i na OI u Rimu 1960. i Münchenu 1972., na Zimskim olimpijskim igrama u Innsbrucku (1964. i 1976.), Grenobleu (1968.), a na ZOI u Sarajevu 1984. bila je zamjenica voditelja Press centra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije