Kako je Sarajlija osvojio Portugalce bosanskom hranom

K. S.
Kako je Sarajlija osvojio Portugalce bosanskom hranom
FOTO: Facebook / Ljubomir Stanišić

Bosanac Ljubomir Stanišić (40) više je živio u Porutgalu nego u rodnoj Bosni i Hercegovini, ali to ne znači da je zaboravio svoju zemlju. Rođen je 8. juna 1978. godine u Sarajevu gdje je živio do rata.

U ratu je, umjesto da se igra fudbala i vozi biciklo, morao nositi oružje kao maloljetnik. Sa 19 godina, 1997. godine stigao je u Portugal. Danas je kuhar u Lisabonu.

Ljubomir Stanišić - undefined

Kuhar Ljubomir Stanišić

Zajedno sa Nelsonom Santosom i Nunom Fariom vlasnik je restorana “100 Maneiras” (100 načina) koji se nalazi u naselju Bairro Alto u Lisabonu.

Bosanska hrana u restoranu 100 maneiras - undefined

Bosanska hrana u restoranu 100 maneiras

Dobro došli u Bosnu”, svake večeri kaže u ovom restoranu kapaciteta 32 sjedeća mjesta. Hljeb se sprema po recepturi majke Roze, a tu su brojni bosanski specijaliteti.

Restoran je ukrašen brojnim motivima, a često se pored muzike čuju i govori popularnih političara od Nelsona Mendele do Josipa Broza Tita, kao i ezani sarajevskih džamija i zvona sarajevskih crkava.

Ćevapi u Portugalu - undefined

Ćevapi u Portugalu

Restoran “100 Maneiras” osvojio je i brojne nagrade i priznanja u Portugalu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije