Nadia Bushnaq: Kako danas žive Bosanci u Jordanu i koliko im nedostaje Bosna

K. S.
Nadia Bushnaq: Kako danas žive Bosanci u Jordanu i koliko im nedostaje Bosna
Foto: Arhiv / Amman, glavni grad Jordana
Na spomen riječi dijaspora najčešće nas asociraju naši stanovnici koji su najvećim dijelom otišili iz Bosne i Hercegovine zbog agresije od 1992. do 1996. godine.

Pri tome obično mislimo na Bosance i Hercegovce koji žive u Njemačkoj, Austriji, Švedskoj, SAD, Kanadi, Australiji, Holandiji, Danskoj, Norveškoj…

No, iz Bosne i Hercegovine su na žalost ljudi stoljećima odlazili. Zbog svog geografskog položaja, Bosna i Hercegovina kroz vijekove je, baš kao i čitav Balkan bila poprište orkšaja velikih sila i ratova. 

Upravo veliki egzodus Bošnjaka se desio nakon 1878 godine kada Austro-Ugarska dolazi na ove prostore. Mnogi Bošnjaci strahujući da bi mogli imati problema od Austro-Ugarske, zbog svoje muslimanske vjeroispovijesti, izbjegli su prema ostacima Osmanskog carstva i dalje ka Bliskom istoku.

Veliki broj Bošnjaka iz tadašnjeg Stoca, Trebinja, Nevesinja i Mostara krajem 1800-tih napušta Bosnu i odlazi do Palestine, i naposlijetku u Jordan. Takva je i priča Nadije Bushnaq (Nađa Bošnjak) iz Ammana i njene porodice. Ona pripada četvrtoj generaciji Bosanaca u Jordanu. Nadia Bushnaq je bila jedna od prvih žena koja se na izborima kandidirala za Parlament Jordana. Danas je društvena aktivistkinja.

Radiosarajevo.ba nedavno je prenio pisanje lista The Jordan Times o Bosancima u Jordanu, njihovom životu i integraciji u jordansko društvo.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba Nadia Bushnaq govori o svom porijkelu, čuvanju bosanske tradicije i životu u Jordanu.

Radiosarajevo.ba: Kako današnja generacija Bosanaca u Jordanu čuva našu tradiciju i da li je teško čuvati običaje jer je Jordan multietnička zemlja?

Mi smo potpuno integrirani u jordansko društvo i lijepo živimo, ali to ne znači da smo zaboravili na naše bosansko naslijeđe ili da smo izgubili identitet. Imamo snažne porodične veze i bliski smo jedni s drugima. Važno je napomenuti da smo nedavno napravili grupu na Facebooku kako bi promovirali naše bosanske veze, a još uvijek uživamo i u bosanskim jelima, primjerice u piti koju spremamo.

Radiosarajevo.ba: Kako su danas Bosanci u Jordanu povezani sa Bosnom i koliko o našoj domovini znate danas?

Neke porodice imaju bliske rođake u Bosni i 2008. godine smo organizirali ponovne susrete u BiH sa članovima porodica. To je ojačalo naše odnose sa Bosnom. Svjesni smo događaja u Bosni. Tokom rata u BiH, Jordan je primio određeni broj izbjeglica. Mi kao “jordanski Bosanci” smo im svakodnevno pomagali da se snađu.

Amman, glavni grad Jordana - undefined

Amman, glavni grad Jordana

Radiosarajevo.ba: Da li znate okvirno broj koliko Bosanaca danas živi u Jordanu i kako ste danas integrirani u društvo, te šta Jordanci misle o BiH?

Ne znamo tačan broj Bosanaca u Jordanu, jer se veliki broj njih iselio u druge dijelove svijeta. Međutim, oni koji još uvijek žive u Jordanu žive u potpunoj harmoniji u društvu i svi smo mi jedna velika familija.

Radiosarajevo.ba: Nedavno je bilo govora i o otvaranju aviolinije Amman - Sarajevo. Da li bi taj potez ojačao vaše veze sa Bosnom?

Tokom posljednjih godina brojne porodice su posjetile Bosnu, čak i po nekoliko puta. Otvaranje direktne linije između Sarajeva i Ammana potaklo bi više porodica da posjete i uživaju u ljepotama i gostoprimstvu Bosne i Hercegovine. Također, Bosanci su dobrodošli u Jordan, da upoznaju ovu divnu zemlju i njenu raznolikost, prirodne ljepote i veliku historiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije