Jusuf Pušina: Stari Grad je predugo bio talac jednog čovjeka

8
N. Katica
Jusuf Pušina: Stari Grad je predugo bio talac jednog čovjeka
Foto: SDA / Jusuf Pušina

Jusuf Pušina kandidat je Stranke demokratske akcije (SDA) za načelnika sarajevske Općine Stari Grad na predstojećim lokalnim izborima.

U intervjuu za Radiosarajevo.ba Pušina je govorio o tome koji su najveći problemi ove Općine, kako ih planira riješiti, borbi sa COVID-om i izbornom programu.

Dodajmo da smo ista pitanja poslali i drugim kandidatima, te ćemo i njihove odgovore objavljivati, redom, kako budu pristizali.

Radiosarajevo.ba: Koji su najveći problemi u Općini u kojoj ste se kandidovali i kako planirate to da riješite?

Jusuf Pušina: Općina Stari Grad je samom svojom pozicijom jedna od najznačajnijih za grad Sarajevo. Kao takva ima brojne dugogodišnje probleme koji se ne rješavaju, ali i potencijale koji tek treba da se iskoriste, unaprijede i postanu prilike za nova radna mjesta.

Do sada je aktuelna vlast u ovoj općini redovne poslove kao što su projekti iz komunalne infrastrukture, asfaltiranje, popločavanje ulica, sanacija određenih dionica i slično, predstavljala kao krucijalne projekte, a to nisu kapitalni investicioni projekti koji će donijeti dugoročnu korist. Građani žele da ostvare svoja prava na lokalnom nivou, a administracija koju ću predvoditi će biti njihov servis. Građani Starog Grada moraju imati prioritet i priliku artikulisati svoje prijedloge i zahtjeve, općina mora biti servis građanima i biti prisutna na terenu, otvoreni dani po mjesnim zajednicama, umjesto otvorenih vrata u Općini.

Općina Stari Grad mora biti ambijent u kojem će se promijeniti odnos prema samim građanima, našem kulturnom naslijeđu, historiji i tradiciji, gdje će društveni interes nadvladati personalni. U vrhu liste prioriteta mora biti obnova i afirmacija starih zanata koji su legitimacija Starog Grada. Rad na revitalizaciji Bijele tabije, Vratničkih tvrđava i kula, uspostavljanje kosog lifta sa Darive na Tabiju, vratiti namjenu bazena Bentbaša, urediti izletište Popov Gaj i mnogo toga što smo prezentovali kroz platformu. Svjestan sam da to nisu mali projekti i da je potrebno mnogo energije, ali prije svega sistemski plan aktivnosti. Mi imamo kapacitet da sve realizujemo, a prije svega i htijenje da aktivno radimo.

Radiosarajevo.ba: Šta je okosnica Vašeg izbornog programa; šta nudite mladima, šta penzionerima?

Jusuf Pušina: Fokus našeg rada jeste da dostignemo nivo ambijenta koji će biti ugodan za život i poželjan svim generacijama u općini Stari Grad.

Vrijeme je da počnemo raditi na izgradnji lokalne zajednice koja će svojim sadržajima i idejnim planovima biti prostor za mlade bračne parove i generacije koje dolaze.

U našoj platformi "16 za 16" obuhvaćeno je 16 mjesnih zajdnica i projekti koji će se na istim realizovati. Među prioritetima nalazi se obnova devastiranog vrtića “Agan Bostanžić” kojem planiramo vratiti prvobitnu namjenu. Općina Stari Grad je trenutno jedina gradska općina koja ne posjeduje stadion. Obećanja bez realizacije slušamo jako dugo, a naša djeca nemaju priliku trenirati na svom terenu.

Otvaranje novih sportskih terena i prateće infrastrukture (bazen na Bentbaši), oživaljavanje zapuštenih prostora s ciljem realizacije kulturnih sadržaja, saradnja sa organizacijama iz oblasti kulture i sporta samo su neke od planiranih aktivnosti za mlade.

Centri za zdravo staranje su vrijedni projekti za osobe treće životne dobi i njihovo funkcionisanje I unaprijeđenje djelovanja treba imati podrsku u lokalnoj vlasti. Međutim pored toga potrebno je kreirati ambijent u kojem se osobe treće životne dobi osjećaju korisno i mogu dati svoj doprinos razvoju društva.

Radiosarajevo.ba: Ako pobijedite, kako biste se borili protiv sljedećih izazova: zagađenje, pandemija COVID-19, bijela kuga, zagušenje saobraćaja?

Pušina: O problemima zagađenosti zraka, okoliša ali i zagušenja saobraćaja neophodno je na području svake lokalne zajednice provoditi program posvećen poboljšanju životne sredine. Ne možemo očekivati univerzalno rješenje problema i to preko noći.

Prije svega ovakva vrsta problema gdje je evidentna zagađenost zraka i okoliša na područuju općine Stari Grad i to zbog guste naseljenosti i velike frekfencije saobraćaja može se postepeno smanjiti animiranjem građana u akcije čišćenja, ali i edukacije kako bi se utjecalo na svijest javnost da svojim ponašanjem i ophođenjem prema okolišu, a naročito individualnim ložištima u zimskom periodu pridonesu vidljivim promjenama u svojim mjesnim zajednicama.

U cilju smanjenja zagađenja zraka općina Stari Grad provodila bi radionice kao direktne upute građanima da: pređu na alternativne manje štetne izvore energije za grijanje, racionalno korištenje energije ali i da smanje korištenje ličnih automobila.

Neophodno je početi sa konkretnim mjerama u sistemskom rješavanju detektovanih problema, nužna je saradnja općine sa većim instancama poput Ministarstva komunalne privrede i infrastukture KS, Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša i drugi.

Što se tiče problema pandemije koronavirusa i bijele kuge koja je sa pojavom ove pošasti značajno izražena, alarm je svima nama da pokrenemo hitne mjere populacijske politike koje će se provoditi od lokalnog do državnog nivoa.

Imajući na umu da sve ono što učinimo danas daje vidljiv rezultat kroz dvadeset do trideset godina, predstavlja motiv za osnaživanje ukupnih nastojanja u zaustavljanju zabrinjavajućeg rasta mortaliteta ali i odlazaka stanovništva iz svojih mjesnih zajednica, grada i na kraju države.

Kroz našu platformu „16 za 16“ predstavili smo projekte koji će kreirati prostor za mlade bračne parove, za generacije koje tek dolaze, za jak Stari Grad.

Naša je vizija da omogućimo napredak i razvoj svakom pojedincu ove općine, da djeca općine Stari Grad ne budu na listama čekanja, da potencijale koje imamo obagatimo sadržajima kako bi kreirali zdravu sredinu u kojoj žele građani da borave, a posjetioci da dođu.

Radiosarajevo.ba: Koja je Vaša glavna poruka glasačima?

Jusuf Pušina: Živim u Starom Gradu cijeli svoj život, znam da građanima treba promjena i da očekuju bolje, zato im poručujem da je moguća promjena koja će napraviti ambijent u kojem će društveni interesi nadvladati lične.

Na lokalnom nivou se kreira politika koja je najbliža ljudima i čije funkcionisanje odnosno nefukcionisanje direktno utječe na njihov život. Stari Grad je predugo bio talac jednog čovjeka, promjene su neophodne ako želimo napredak, razvoj i bolje životne uslove za sve.

NAPOMENA:

Portal Radiosarajevo.ba poslao je ista pitanja svim kandidatima na području općina Stari Grad, Novo Sarajevo, Centar, Novi Grad, Vogošća i Ilidža. Njihove odgovore na pitanja objavljivat ćemo redom, kako koji odgovor bude dolazio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije