Jelena Kordić Kuret o filmu "Najsretniji čovjek na svijetu': Biram isti put koji je odabrala Asja

0
Vesna Andree Zaimović
Jelena Kordić Kuret o filmu "Najsretniji čovjek na svijetu': Biram isti put koji je odabrala Asja
Vesna Andree Zaimović / Jelena Kordić Kuret i Adnan Omerović u filmu Najsretniji čovjek na svijetu

Uoči bosanskohercegovačke premijere filma "Najsretniji čovjek na svijetu" koja je najavljena za četvrtak 9. mart, razgovaramo sa Jelenom Kordić Kuret, glumicom koja je odigrala glavnu žensku ulogu Asje. 

"Asja je žena u četrdesetim godinama, mogli bi se reći - najboljim. Smatra sebe ostvarenom ličnošću, ima odličan posao, ide kroz život, mnogo putuje svuda po svijetu. Međutem, kako to obično kod nas biva, ako nisi ostvarena kao supruga i majka, džaba ti sve. Zato Asja, za ljubav svoje majke, jedne subote odlazi u agenciju za brzo upoznavanje"

Ovako mostarska glumica Jelena Kordić Kuret opisuje okolnosti koje su Asju učinile filmskim likom. Na speed datingu kao komičnoj kulisi u kojoj se odvija filmska radnja, Asji će 'dodijeliti' 43-godišnjeg bankara Zorana, koji je tu došao s drugačijom namjerom.    

Promovisana knjiga 'Dekodiranje agresije': Uloga Vrhovnog saveta odbrane SRJ u ratu protiv RBiH

Promovisana knjiga 'Dekodiranje agresije': Uloga Vrhovnog saveta odbrane SRJ u ratu protiv RBiH

"S obzirom da je sama suština priče vrlo teška, komponenta speed datinga je duhovita komponenta koja olakšava cijeli film", podvlači glumica. No ispod tog komičnog vanjskog sloja počinje priča koa je u velikoj mjeri ukorijenjena u rat devedesetih koji i danas, u većoj ili manjoj mjeri, usmjerava ljudske sudbine. Svjesno ili ne, mnogi od nas i dalje na leđima nose teret prošlosti.  

"Za Zorana možemo biti sigurni da je svjesno opterećen prošlošću i on dolazi pred Asju s predumišljajem da je upozna, dok Asja dolazi za ljubav svoje majke. Većina ljudi koja imaju iskustvo rata ne razmišljaju o tome svjesno nego je to neka nesvjesna prtljaga koju nosimo kroz život ne razmišljajući koliko nas to opterećuje. I kada se desi trenutak da o tome treba glasno progovoriti, tada počinje bitka sa samima sobom", otkriva glumica.

Njen partner koji je ostvario lik Zorana je tuzlanski glumac Adnan Omerović, kojeg opširnije možete upoznati u intervjuu na ovom linku. 

Adnan Omerović, glavni glumac u filmu 'Najsretniji čovjek na svijetu' govori za Radiosarajevo.ba

Adnan Omerović, glavni glumac u filmu 'Najsretniji čovjek na svijetu' govori za Radiosarajevo.ba

S obzirom na naslov filma 'Najsretniji čovjek na svijetu" glumicu pitamo da li je u ovakvim okolnostima opterećenim prošlošću uopće moguće pronaći sreću? I da li nam filmovi i umjetnost mogu pomoći u tome?

"Smisao umjetnosti i jeste da koristi svoju poziciju neovisnosti o bilo kome i bilo čemu, te da ideje slobode, individualnosti, pravde i ljepote, govori o svim stvarima koje se u svijetu dešavaju i ukazuje na ono što jeste loše. Da li jedan film može promijeniti - sigurno je da može načeti taj proces promjene i to samo po sebi ima smisla. 

Film je smješten u današnje vrijeme i u tom kontekstu posmatrate šta se dešava, a čini sa da se danas sastavilo sve loše što se moglo sastaviti - od rata, posjeratnog previranja, pandemije, zemljotresa. Teško je razmišljati o sreći ako ne znamo hoćemo li dočekati sutra. Ali šta nam drugo preostaje? Možemo da se prepustimo ili da se borimo. Ja biram ovo drugo, kao što je izabrala i Asja".

Jelena Kordić Kuret u filmu Najsredniji čovjek na svijetu
Foto: Oficijelna fotografija: Jelena Kordić Kuret u filmu Najsredniji čovjek na svijetu

Jelenu Kordić Kuret, čija je matična kuća HNK Mostar, često gledamo na teatarskim daskama i u filmskim ostvarenjima. Publika u Sarajevu ima je priliku vidjeti uživo u predstavi "Rechnitz - anđeo uništenja" na sceni sarajevskog SARTR-a, a nedavno je ostvarila zapaženu ulogu u filmu Jasmile Žbanić, nominiranom za oskara "Quo Vadis Aida".   

Za suradnju as bh. scenaristicom Elmom Tataragić i makedonskom redateljicom Teonom Strugar Mitevskom kaže da je bila izuzetna:  

"Ključ našeg odnosa leži u jednom ogromnom uzajamnom povjerenju, a to je bio vjetar u leđa. Kada osjetite povjerenje od strane ključnih osoba, slobodni ste da kreirate i stvarate.  

Ne znam koliko ste upoznati, ali scenaristica Elma Tataragić je kroz ovaj film pričala svoju priču, traumatični događaj koji je njeno lično iskustvo. Sjećam se tog razgovora kada mi je o tome govorila, bilo je veoma dramatično i tom prilikom mi je 'otključala' ono što jeste lik Asje. Tada sam pomislila da ću se moći s time dobro nositi", otkriva Jelena Kordić Kuret u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Film "Najsretniji čovjek na svijetu" će se od 9. marta prikazivati u kinima širom Bosne i Hercegovine. 

Uz sjajnu regionalnu glumačku ekipu koju predvode Jelena Kordić Kuret (Asja) i Adnan Omerović (Zoran), domaća publika će vidjeti veliki broj bh. glumaca, među kojima su Izudin Bajrović, Vedrana Božinović, Irma Alimanović, Mona Muratović, Siniša Vidović, Kemal Rizvanović.

„Najsretniji čovjek na svijetu” je dobitnik Grand Prixa žirija i Nagrade mladog žirija na 14. Les Arcs Film Festivalu u Francuskoj, FIPRESCI nagrade za najbolji film na 35. Panorami evropskog filma u Atini, nagrade za najbolji koprodukcijski film, za najbolju šminku i najbolju kostimografiju na Festivalu slovenskog filma u Portorožu.

Film je nastao kao koprodukcija između Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Danske, Belgije i Bosne i Hercegovine, a bh. producenti su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo ispred producentske kuće SCCA/pro.ba. “Najsretniji čovjek na svijetu” je bio ovogodišnji kandidat Sjeverne Makedonije za Oscara. Distributer filma u kinima u Bosni i Hercegovini je Obala Art Centar iz Sarajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije