Adnan Omerović, glavni glumac u filmu 'Najsretniji čovjek na svijetu' govori za Radiosarajevo.ba

0
Vesna Andree Zaimović
Adnan Omerović, glavni glumac u filmu 'Najsretniji čovjek na svijetu' govori za Radiosarajevo.ba
Foto: Oficijelna fotografija / Adnan Omerović u filmu Najsretniji čovjek na svijetu

Nakon uspješne premijere na Filmskom festivalu u Veneciji, te osvojenih nagrada u Francuskoj, Grčkoj i Sloveniji, film 'Najsretniji čovjek na svijetu' dolazi u kina širom Bosne i Hercegovine.

Bh. scenaristica Elma Tataragić i makedonska redateljica Teona Strugar Mitevska ovim filmom nastavile su uspješnu saradnju, te stvorile aktuelnu priču, kako kažu "o nemogućim vezama, ljubavi i apsurdu".

Asja (Jelena Kordić Kuret) je savremena i ostvarena i savremena četrdesetogodišnja Sarajka koja se na nagovor majke prijavljuje na tzv. masovni speed dating  kako bi upoznala svog partnera. Agencija je spaja sa 43-godišnjim bankarom Zoranom, te tako nastaje dramski zaplet. 

Potvrđena optužnica protiv Vasvije Vidović

Potvrđena optužnica protiv Vasvije Vidović

Lik Zorana utjelotvorio je bh. glumac Adnan Omerović. Britanski kritičar pohvalio je njegovu interpretaciju, utvrdivši da liči na izmučenu dušu sa slika Egona Schielea izjedenu iznutra, dok Zoran prolazi kroz iskustvo koje je istovremeno i suđenje, i ispovijest, i terapija. 

Uoči premijere, Adnan Omerović, čija je matična kuća Narodno pozorište Tuzla, dao je intervju za portal Radiosarajevo.ba. Razgovor započinjemo pitanjem da nam približi kompleksnost Zoranovog lika u filmu.  

"Zoran je pun dualiteta i to ga čini zanimljivim dramskim likom. U početku ga upoznajemo kao nekoga ko traži potvrdu od žrtve zločina da bi nakon toga osjetio olakšanje. Ali da bi izvršio dobro djelo, da bi se suočio sa svojom traumom, spreman je da opet prati svoju žrtvu duže vrijeme, da naruši njenu privatnost, te tako ponovo postaje prekršilac.

Adnan Omerović u filmu Najsretniji čovjek na svijetu
Foto: Oficijelna fotografija: Adnan Omerović u filmu Najsretniji čovjek na svijetu

Nije spreman od svakoga tražiti oprost. Traži ga od žrtve, ali ne i javno, pred svima. Jedna od scena u filmu podsjeća me na Hamletovu 'Mišolovku', kada Hamlet pred javnosti, kroz predstavu, želi ukazati na krivicu", kaže glumac.    

U jednom od trailera koji se ovih dana mogu vidjeti na društvenim mrežama, možemo čuti i jednu od ključnih replika glavnog glumca koji kaže "Meni je najsretniji dan kada ne mislim o sebi". Kako ovu repliku možemo tumačiti u kontekstu filma: 

"To je jedan od paradoksalnih Zoranovih dualiteta. Onaj ko se previše bavi sobom, sigurno da ima neki problem. A kolika je snaga te rečenice govori i to da sam nekoliko puta na kastingu griješio, govoreći "Meni je najsretniji dan kad ne mislim o tebi". Ta replika znači da je Zoran u paklu sopstvenih misli. Kao kad si osuđen na smrt, pa je tjelesna kazna bolja od one duhovne patnje". 

Osvrnuli smo se na proces kastinga i suradnju sa redateljicom Mitevskom i scenaristicom Tataragić, o čemu Adnan Omerović kaže: 

"Proces kastinga trajao je preko godinu dana. Dugo vremena je trebalo da saznam da je priča opisana u filmu istinita, da je to neposredno iskustvo koje je imala naša scenaristica. Tada sam počeo osjećati još veću odgovornost.  

Čitava ekipa mi se odmah na početku svidjela, a mislim da sam se i ja njima, jer su me spajali s mnogim potencijalnim glumicama. Ali mislim da sam zbog Jelene dobio ulogu. Naš odnos je bio istinski već u prvoj interakciji. Nakon tog zvaničnog dijela kastinga desio se spontani Jelenin zagrljaj u kojem mi je rekla da sam bio divan, i mislim da je i to bilo presudno", prisjeća se glumac.

Kako je ovaj film i njegov dobar start na evropskim festivalima utjecao na Adnana Omerovića kao glumca? 

"Svjetska premijera desila se u Veneciji, gdje vlada romantična, bajkovita atmosfera, ali sve to prođe brže ili sporije. Kod mene brže. Vratio sam se svom ritmu koji je nepravilan ali regularan. 

Ono što me najviše interesuje jeste kakav će biti doživljaj filma u Bosni i Hercegovini. Po meni ovo jeste drugačiji film koji se bavi nama i današnjim vremenom kroz crni humor. Neki strani gledatelji ocijenili su ga kao komediju s elementima tragičnog. Ali ja bih prije rekao da se radi o tragediji s elementima komičnog. 

Jako me interesuje me kako društvo u kojem ja živim gleda na stvari s kojima se mnogi u našoj zemlji još nisu suočili", zaključuje glumac Adnan Omerović kojeg ćemo od 9. marta imati priliku vidjeti u kinima širom BiH.

Uz sjajnu regionalnu glumačku ekipu koju predvode Jelena Kordić Kuret (Asja) i Adnan Omerović (Zoran), domaća publika će vidjeti veliki broj bh. glumaca, među kojima su Izudin Bajrović, Vedrana Božinović, Irma Alimanović, Mona Muratović, Siniša Vidović, Kemal Rizvanović.

„Najsretniji čovjek na svijetu” je dobitnik Grand Prixa žirija i Nagrade mladog žirija na 14. Les Arcs Film Festivalu u Francuskoj, FIPRESCI nagrade za najbolji film na 35. Panorami evropskog filma u Atini, nagrade za najbolji koprodukcijski film, za najbolju šminku i najbolju kostimografiju na Festivalu slovenskog filma u Portorožu.

Film je nastao kao koprodukcija između Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Danske, Belgije i Bosne i Hercegovine, a bh. producenti su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo ispred producentske kuće SCCA/pro.ba. “Najsretniji čovjek na svijetu” je bio ovogodišnji kandidat Sjeverne Makedonije za Oscara. Distributer filma u kinima u Bosni i Hercegovini je Obala Art Centar iz Sarajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije