Quantum of science / Jelena Kalinić: Nastojim približiti prirodne nauke običnom svijetu

28. 01. 2018. u 11:37:00 Fena

Shares: 0

Ljubav prema nauci u okruženju, koje ne ulaže mnogo u taj sistem, bio je motiv mladoj Sarajki Jeleni Kalinić da kreira zanimanje za sebe da bi mogla pokazati ono što voli i zna – naučno novinarstvo koje je fokusirano na izvještavanje o nauci.

"Moja misija je približanje prirodnih nauka običnom svijetu", kaže Jelena Kalinić, koja je potpredsjednica Društva za promociju prirodnih nauka "Nauka i svijet".

Od 2015. godine je autorica bloga quantum of science. Nakon završenog studija biologije nije imala priliku da se bavi istraživanjem, te se odlučila baviti promocijom nauke.

"Željela sam dopuniti medijski prostor naukom, jer naši mediji nemaju vremena niti specijalizirane novinare da se bave naukom", ističe Kalinić.

Navodi da njen blog mjesečno bilježi više od 40.000 posjeta, što je, kaže, za blog koji daje sadržaj isključivo o nauci više nego zadovoljavajuće.

Ona smatra da se u Bosni i Hercegovini, bez obzira na skromna ulaganja može i mora baviti naukom, jer postoje neke stvari koje se samo u toj državi mogu istraživati, kao što je analiza genetičke populacije koja živi na tom području.

Kalinić je navela da su naučnici uglavnom uslovljeni europskim projektima, ali je, bez obzira na to, mladima poručila da se bave onim što vole da se poslije ne bi kajali jer nisu ostvarili svoje snove.

"Sigurno je da u BiH ima kvalitetnih naučnika, profesor Damir Marjanović i tim sa Instituta za genetičko inžinjerstvo uradili su veliki projekt, zajedno s timom iz Tuzle o porijeklu nacije, što je to jedno od najozbiljnijih istraživanja", kaže Jelena.

Jelena Kalinić rođena je u Sarajevu gdje je završila studij biologije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu. Magistar je komparativne književnosti. Bavi se popularizacijom nauke u bh. društvu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA