Jedina žena iz BiH koja se popela na jedan od najopasnijih vrhova svijeta

Fena
Jedina žena iz BiH koja se popela na jedan od najopasnijih vrhova svijeta
Tuzlanska alpinistkinja Miladinka Mima Vasić ostvarila je san mnogih u ovoj branši, ispevši vrh Matterhorn u Švicarskoj koji doseže vrtoglavih 4.478 metara nadmorske visine, a jedina je žena iz BiH kojoj je to pošlo za rukom.

Kako je u razgovoru za Fenu kazala, Matterhorn u prijevodu znači "majka svih rogova" i zasluženo nosi to značenje. Ističe da spada u red najopasnijih vrhova te da je peti u svijetu po smrtnosti, dok Everest zauzima tek deveto mjesto.

Ekspediciju su, ističe ona, činila četvorica prijatelja, Tomislav Cvitanušić, Ismir Jusko, Armin Skandrić i ona. Na pohod su krenuli krajem augusta, a sam uspon i povratak je trajao 22 sata.

"Tokom penjanja, ali i na samom vrhu, emocije su bile pomiješane, od sreće, ushićenosti, radosti, strahopoštovanja prema planini, neizvjesnosti i straha od povratka i ulaska u noć", prisjetila se Vasić.

Kaže da su pripreme za ovakvu avanturu naporne, jer penjanje na Matterhorn zahtijeva veliku fizičku snagu, kondiciju i vještinu.

"Bila sam jedina žena među trojicom muškaraca. Fizičkom snagom ni u jednom momentu se ne mogu porediti s njima, ali ni u jednom trenutku nisam osjetila da sam kao nježniji spol u drugačijem položaju nego oni. Sve četvero smo bili ravnopravni, i veliku zahvalnost dugujem upravo njima trojici bez kojih ne bih uspjela", naglasila je.

Do sada je Vasić osvojila mnoge vrhove u BiH i regiji kao što su Maglić, vrhovi Prenja,  Bjelašnice,  Vranice,  Čvrsnice, Prokletije u Albaniji, vrhovi Durmitora, Triglav u Sloveniji, Grand Paradizo u Italiji te vrhove štajerskih Alpa.

Kaže da planira još mnogo toga, jer evropski vrhovi su ti koji svakog alpinistu mame svojom ljepotom, ali ipak, smatra da u BiH postoje planine koje zbog očaravajuće ljepote ne treba zaobilaziti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije