Visočanin Muamer Medanović "oživljava" crteže kroz 3D umjetnost

Enes Hodžić
Visočanin Muamer Medanović "oživljava" crteže kroz 3D umjetnost
/ Foto: Muamer Medanović
Visočanin Muamer Medanović od 2014. godine bavi se jako popularnom, ali i zahtjevnom tehnikom izrade 3D crteža, koji plijene veliku pažnju mnogih.

Umjetnost za koju je potrebno mnogo vremena, strpljenja, mašte, kreativnost, ali i ljubavi prema crtanju i inovaciji, zaokupirala je Muamerovu pažnju, koji je zatim krenuo sa aktivnim crtanjem 3D crteža.

"Ljubav prema crtanju i slikanju imam još od osnovne škole, ali ne tako aktivno i sa dužim pauzama u radu, što zbog nedostatka inspiracije, što zbog ljenosti. Ipak, sasvim slučajno, 2014. godine poželio sam da iskusim rad na 3D umjetnosti, gledajući crteže koji se svakodnevno pojavljuju na društvenim mrežama. Nisam mogao da vjerujem da je takvo nešto moguće crtati, pa sam odlučio da probam i sam", kazao je Medanović u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Inače, 3D umjetnost podrazumijeva crteže naslikane tako da izgledaju kao predmeti u stvarnom životu, te se samim pogledom na crtež čini kao da je ta određena, naslikana stvar spuštena na papir. Ipak, da bi jedan takav crtež nastao potrebno je mnogo vremena, a kako nam je Muamer kazao počeci crtanja 3D tehnikom nisu bili baš lagani.

"U početku sam se sam sebi smijao, gotovo svaki pokušaj da 'uspravim' predmet na papiru je bio bezuspješan, ali nisam gubio nadu. Moj prvi crtež koji sam uspio u 3D tehnici postaviti na papir bio je upaljač mog prijatelja naslikan sa tek dvije bojice, koje sam pronašao među igračkama svoje kćerke Emme", govorio nam je Medanović o razvijanju osjećaja za 3D umjetnost.

Za jedan crtež Muamer izdvoji minimalno četiri sata efektivnog rada, u zavisnosti od složenog crteža, te još neko kraće vrijeme dorade, kako bi crtež izgledao vjerodostojno. To je mnogo vremena, te mnogi njegovi prijatelji u nevjerici pitaju za ovu "čudnu" umjetnost kojom se bavi.

"Inače radim kao inkasant u Javnom komunalnom preduzeću Visoko, pa mnogo mojih prijatelja i sugrađana u nevjerici pitaju kako uopće radim takve radove. Neka od pitanja su bila i otkud ti 'komunalac' da takvo nešto radiš, a nikada nisi pričao o tome. Ustvari, to je sve dio mog opuštanja, kojim 'punim baterije kad se isprazne', posebno jer je potrebno mnogo se zadubiti u samu srž 3D umjetnosti i ući u taj svijet. No, iako 3D umjetnost izgleda nadrealno, ustvari je potpuno objašnjiva kada znate gledati iz pravog ugla."

Muamer svoje crteže, koji zanimaju brojne pratioce njegovog rada, postavlja na Youtube kanalu "Muamer Medanovic Tesla", a neke od njih možete pogledati i na Instagramu, Google+, kao i na facebook stranici Domaća radinost by Tesla "Unicat".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije