Ivan Đikić o testiranju, ali i vakcinama - koliko ih je trenutno napravljeno

Radiosarajevo.ba
Ivan Đikić o testiranju, ali i vakcinama - koliko ih je trenutno napravljeno
Foto: Printscreen / Ivan Đikić

Hrvatske naučnice i naučnici i znanstvenici postigli su još jedan velik uspjeh izoliravši virus koji uzrokuje COVID-19. Riječ je o važnom otkriću, koje su hrvatski stručnjaci obavili na tipičan hrvatski način, a koje će biti važno za daljnje istraživanje lijekova, kazao je čestitajući još jednom kolegicama i kolegama molekularni biolog Ivan Đikić, jedan od najuglednijih hrvatskih naučnika u svijetu, u razgovoru za RTL Danas.

Podsjetimo, u Klinici za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' izolirali su virus COVID-19. Pojednostavljeno, to znači da su ga uspjeli uzgojiti u laboratorijskim uslovima što našim stručnjacima daje vjetar u leđa za daljnja istraživanja. Njihov tim nije sam, naime, izolirani virus su poslali u Njemačku, a ravnateljica Klinike Alemka Markotić naglasila je kako je to veliki uspjeh za njezin tim. Kazala je i da je Klinika prije nekoliko dana dobila ponudu da se uključi i u istraživanje američke biotehnološke kompanije.

‘’Ovo je izrazito važan uspjeh za istraživanje koronavirusa u Hrvatskoj, ali i s obzirom na to da su uspostavljeni kontakti s inozemstvom te će Hrvatska participirati u globalnom znanstvenom projektu i još jednom upućujem čestitku mladim kolegama, koji su to napravili na tipičan hrvatski način – originalno, svojim vlastitim talentima i motivacijom, koja ne nedostaje ljudima u Hrvatskoj’’, istaknuo je Đikić.

A imati što više izolata iz različitih zemalja, kako je objasnio, ‘’važno je jer tako možemo pronaći male razlike između virusa što može pomoći kod liječenja u bolnicama. Ne očekuje se da ćemo iz tih različitih izolata praviti nova cjepiva jer su svi izolati iz svih država u svijetu dosta univerzalni i cjepiva će biti na one atigene koje su zajednički, tako da za cjepivo ne, ali za istraživanje i pronalaske novih lijekova vjeorjatno da''. 

Naravno, ''svi bismo htjeli da je cjepivo već tu'', istaknuo je Đikić te napomenuo da ‘’već ima napravljenih 40-ak cjepiva i od njih je šest u kliničkim ispitivanjima, a važno je da se cjepivo koje bude na kraju odobreno pokaže kliničkim ispitivanjim kao ono sigurno bez ijednog oštećenja jer nije jednostavno stvoriti sigurno cjepivo upravo ovo što se radi s imunološkim sustavom kod ljudi''. ''I zato je prva sigurnost i za to nam treba godinu dana. Nije potrebno raditi ni medijske, niti političke pritiske na znanstvenike jer bi to bio ogroman skandal kada bi napravili cjepivo koje bi i štetilo, a ne samo uklanjalo virus'', naglasio je Đikić.

Što se tiče prijepora oko testiranja, podsjetio je da je ''preporuka da se testira što više i da je za Hrvatsku važno ono što je dosad uspjela, a to je da kontrolira bolest''. Govoreći o mogućem sprečavanju dodatnog gubitka, Đikić bi, istaknuo je, testirao ‘’sve ljude u staračkim domovima, medicinske stručnjake, sve u kontaktu s virusom, a i širu populaciju, pogotovo one koji su asimptomatski - na način da moženo pronaći virus u populaciji za koju ne znamo''.

Napose je naglasio važnost kombinacije testova: ''Uz te genetske testove dolaze sada i serološki testovi što smo sada čuli u Hrvatskoj i ta kombinacija seroloških i genetskih testova dat će nam puno bolju sliku širenja virusa u populaciji i onda ćemo biti uspješniji tako da kada budemo spuštali mjere znat ćemo to ćemo gdje su nam opasnosti’’.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije