! / Naučnik Đikić o razvoju situacije s koronom: Otkažite planove za 2020. godinu

07. 04. 2020. u 13:20:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 122

Planove za 2020. stavite na čekanje - čak i kad se broj novozaraženih slučajeva od koronavirusa počne smanjivati, nije gotovo niti možemo znati kad će biti,poručuju poznati hrvatski naučnik Ivan Đikić.

"Upravo zato je važna poruka danas svim građanima da više ne misle da je virus pobjediv s toplim vremenom, da je virus pobjediv s bilo kakvim vanjskim faktorima i da ćemo imati cjepivo do tada. Odgovor na to je ne dok god ne razvijemo cjepivo, a ono će doći najranije krajem ove ili početkom iduće godine. Do tada jedino što funkcionira je imati dobar zdravstveni sustav koji može pomoći oboljelima i držati se striktno svih mjera", rekao je Đikić za RTL.

U Hrvatskoj prema najavamarealno je očekivati da će za nekoliko sedmica s padom broja zaraženih ukinuti pojedine mjere, ali do potpune otvorenosti granica prema drugim državama kao prije koronakrize, neće doći još mjesecima.

Drugim riječima, osim domaćih turista koji čine deset posto noćenja – ova turistička sezona vrlo je vjerojatno izgubljena.

"Potrebna je stvarno discipliniranost, bit će potrebno vjerojatno nošenje maski. Bit će potrebno promijeniti komunikaciju. Prestat ćemo ovo ljeto biti na plaži u grupama. Prestat ćemo ovo ljeto svi zajedno sjediti po barovima. Je li to ogromna žrtva jednog ljeta? Ja vjerujem da nije. Jer ako se budemo ponašali ovo ljeto i ovu jesen zajednički djelotvorno, onda ćemo imati sljedeću godinu bolju. Ako se ne budemo pridržavali toga onda ćemo imati problema", dodao je Đikić.

Đikić također naglašava da 2020. neće biti prema planu.

"Ova 2020. neće biti kakvu smo planirali. Moja obitelj i ja smo imali planove kao i sve druge za ljeto i Uskrs. I sve to moramo maknuti jer shvaćamo da samo s tim novim mjerama koje su nam uvedene ćemo moći svladati ovu pandemiju virusom jer vjerujem da će 2021. godina postati puno normalnija s pojavom cjepiva", rekao je Đikić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA