In memoriam: U 2022. godini oprostili smo se od brojnih bh. i regionalnih velikana

1
D. Softić
In memoriam: U 2022. godini oprostili smo se od brojnih bh. i regionalnih velikana
Foto: AA / Ivica Osim

Kraj godine uvijek nas podsjeća da sve ima svoj završetak, pa tako i život.

I u godini koja je na izmaku napustila su nas velika imena iz svijeta sporta,muzike, filma, obrazovanja...

Upravo njih ne trebamo zaboravljati i trebamo ih se prisjećati u godinama koje dolaze, te buduće generacije podsjećati na njihovu važnost:

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Kolege se zauvijek oprostile od Vlastimira Mijovića: Ovaj je čovjek živio novinarstvo

Kolege se zauvijek oprostile od Vlastimira Mijovića: Ovaj je čovjek živio novinarstvo

Vlastimir Mijović, poznati bh. novinar

Vlastimir Mijović preminuo je 13. januara u 65. godini.

Rođen je u Foči, 1956. godine. Osnovnu školu, gimnaziju i Fakultet političkih nauka — odsjek žurnalistike, završio je u Sarajevu, u kojem je živio od 1964. godine.

Tokom trideset godina profesionalnog rada u novinarstvu, djelovao je u raznim medijima (Naši dani, Mladost, Oslobođenje, Svijet, Poslovne novosti, Bosna Daily, NIN, Mladina, Slobodna Dalmacija, FTV...)

Objavio je više stotina izvještaja i komentara na radio stanicama Slobodna Europa (Prag), Radio svoboda (na ruskom jeziku) (Prag), BBC na ruskom jeziku (Moskva), Radio Deutsche Welle, Radio Sarajevo, Radio Bosne i Hercegovine.

Za svoj novinarski angažman dobio je priznanje Novinar godine 1998, u izboru Udruženja novinara Bosne i Hercegovine.

Aki Rahimovski, pjevač grupe 'Parni valjak'

Aki Rahimovski preminuo je 22. januara u 66. godini života.

Rođen je u Nišu, 5. juna 1955, ali se ubrzo s porodicom preselio u Skoplje.

Kao tinejdžer bio je član nekoliko bendova od kojih su neki Grupa Vakuum, Krvna braća i Grupa Torr, s kojom je nastupio na festivalu u Zagrebu 1975. godine. Iste godine upoznaje gitaristu Huseina Hasanefendića - Husa i Juricu Pađena, osnivaju grupu Parni Valjak kao zagrebačku varijantu Bijelog dugmeta.

Greta Ferušić, profesorica arhitekture

Greta Ferušić preminula je 24. januara u 98. godini života.

Ferušić je rođena i odrasla u Novom Sadu, u jevrejskoj porodici. Bila je tinejdžerka kada je s porodicom zatočena u logor Auschwitz. 

Nakon rata se vratila u Jugoslaviju i udala se za Seida Ferušića, te se 1952. preselila u njegovo rodno Sarajevo. Studirala je arhitekturu na Univerzitetu u Sarajevu, gdje je postala prva žena koja je tamo diplomirala. Kasnije je postala dekan tamošnjeg Arhitektonskog fakulteta i rukovodila raznim infrastrukturnim projektima u republici.

Greta Ferušić
Foto: Twitter: Greta Ferušić

Odbijajući da budu dislocirani kada je počela opsada Sarajeva u aprilu 1992, Greta i njen suprug sudjelovali su u sudbini svog grada.

Bila je intervjuisana za bosankohercegovački TV-kanal Hayat TV 1994. godine za dokumentarac pod nazivom Od Auschwitza do Sarajeva.

Greta Ferušić je strahote ratnih događaja opisala i u dokumentarnom filmu bh. režisera Harisa Pašovića Greta.

Dušan Mašić, srbijanski novinar

Dušan Mašić, iskusni novinar sa dugogodišnjom karijerom na BBC-ju u Londonu i Beogradu, preminuo je 31. januara u 56. godini.

Jedan od osnivača Radija B92, koji je u vrijeme vlasti Slobodana Miloševića bio jedan od najvažnijih slobodnih medija i često na udaru režima, ostavio je veliki trag na medijskoj sceni Srbije.

Mašić je bio jedan od osnivača Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija ANEM i autor knjige Talasanje Srbije. Dugi niz godina Mašić je izvještavao i za Glas Amerike, a honorarno je pisao i za NIN. 

Proteklih godina bio je pokretač građanskih inicijativa - aprila 2015. na Twitteru je pokrenuo akciju #sedamhiljada. Podstakla ga je akcija zagrebačkih studenata koji su ležanjem odali počast stradalima u masakru u Keniji.

Njegov prijedlog bio je da 11. jula te godine, 7000 ljudi na isti način oda počast žrtvama genocida u Srebrenici. Ubrzo se toj inicijativi priključilo 40 nevladinih organizacija iz Srbije, ali su je vlasti zabranile.

Marko Brecelj, osnivač kultne grupe Buldožer

Kantautor Marko Brecelj preminuo je u februaru u 71. godini.

Rodio se 30. aprila 1951. u Sarajevu.

Marko Brecelj je bio prisutan na umetničkoj sceni skoro 50 godina, a za to vrijeme je objavio solo album Coctail, na kojem je sarađivao sa legendarnim Bojanom Adamičem, i tri ploče sa rok grupom Buldožer, u kojoj je radio kao tekstopisac i frontmen. Napisao je i muziku za film Živi bili pa vidili za njega dobio Zlatnu arenu u Puli.

Marko Brecelj
Foto: Pinterest: Marko Brecelj

U svoje djelovanje uveo je i tzv. originalnu metodu "Mekog terorizma" kako bi stalno kritizirao moćnike i izvrgavao ih ruglu.

Svoj "meki terorizam" često je "provodio" i u svom rodnom gradu, Sarajevu. Često je i hapšen zbog performansa, npr. 2009. godine kada je zbog gajbe paradajza uhapšen ispred Vječne vatre.

Anđelka Bego-Šimunić, bh. profesorica

Kompozitorica Anđelka Bego Šimunić, dugogodišnja profesorica Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu preminula je u februaru.

Rođena je 23. oktobra 1941. godine u Sarajevu, gdje se i školovala. 

Povodom 50 godina rada Muzičke akademije u Sarajevu dobila je Zlatnu plaketu za izuzetan doprinos razvoju Muzičke akademije, muzičke umjetnosti, nauke i pedagogije u Bosni i Hercegovini.

Anđelka Bego-Šimunić iza sebe je ostavila bogat i raznovrstan umjetnički opus predstavljan u BiH, Hrvatskoj, Makedoniji, Rusiji, Holandiji, Italiji, Švicarskoj, Francuskoj i Vatikanu.

Stevan Tontić, književnik

Književnik Stevan Tontić preminuo je u februaru u 76. godini.

Tontić je pisao poeziju, prozu, eseje, kritiku i prevodio s njemačkog jezika, a sastavio je i nekoliko antologija.

Dobitnik je brojnih uglednih književnih nagrada u Srbiji i Bosni i Hercegovini, dok je u Njemačkoj dobio tri značajne međunarodne nagrade za književnost.

Stevan Tontić
Foto: Gordana Nonin/Danas.rs: Stevan Tontić

Šefika Korkut Šunje, bh. glumica

Primadona Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Šefika Korkut Šunje preminula je u tom gradu u februaru u 90. godini.

Osim u glumačkom pozivu, u kojem je ostvarila pozorišne i televizijske uloge, okušala se i u redateljskom pozivu te je režirala predstavu za omladinu Bošnjačka svadba, koja je izvedena u organizaciji BZK Preporod.

Šerif Aljić, glumac

Poznati mostarski glumac Šerif Aljić preminuo je u Mostaru u februaru.

Imao je 67. godina.

Šerif Aljić je decenijama bio prvak Narodnog pozorišta Mostar, kao i direktor ove ustanove slavne prošlosti.

Ostvario je mnogobrojne uloge u teatru, desetine permijera, ali i u serijama i filmovima. Posebno su u sjećanju ostale njegove izvedbe u seriji Viza za budućnost, predstavama Derviš i smrt i Odbrana Sokratova, kao i nagrađivanom filmu Ludwig von Sarajevo

Arif Alajbegović, interpretator sevdalinke

Poznati sarajevski interpretator sevdalinke Arif Alajbegović preminuo je u martu u Sarajevu.

Imao je 77. godina.

Ljubav prema muzici i sevdalinci u sarajevskoj porodici Alajbegović godinama se prenosila sa koljena na koljeno.

Uvijek se zadovoljavao sitnicama i odbio je nekoliko dobrih ponuda da se mnogo ozbiljnije otisne u muzičke vode. Za Arhiv BHRT-a snimio je 18 sevdalinki.

Arif Alajbegović
Foto: AA: Arif Alajbegović

Fikret Karčić, profesor 

Ugledni profesor na Pravnom fakultetu u Sarajevu i bivši predsjednik Ustavnog suda Islamske zajednice, preminuo je u martu u 66. godini života.

Njegov glavni akademski interes bila je historija islamskog prava i institucija u Bosni i Hercegovini u post-osmanskom periodu, reformistički pokreti u islamu, balkanski muslimani i komparativne pravne kulture.

Karčić je u dva mandata bio predsjednik Ustavnog suda Islamske zajednice. Bio je urednik Glasnika i dugogodišnji kolumnista IIN Preporod.

Godine 2018. zajedno s dr. Enesom Karićem bio je dobitnik prestižne nagrade za životne djelo koje dodjeljuje Udruženje muslimanskih društvenih naučnika (UK).

Dunja Dimitrijević, profesorica na Muzičkoj akademiji u Sarajevu

Uvažena pijanistica i dugogodišnja profesorica Muzičke akademije preminula je 25. aprila u Sarajevu.

Rođena je u Sarajevu 9. juna 1945. godine gdje se i školovala.

Do odlaska u mirovinu 2015. godine, Dunja Dimitrijević je postigla značajne pedagoške rezultate. U njenoj klasi je diplomiralo preko 30 studenata koji su danas uspješni klavirski pedagozi u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Kosovu i Sloveniji.

Održala je niz solističkih recitala i nastupila sa brojnim regionalnim orkestrima (Sarajevo, Beograd, Zagreb, Ljubljana, Skoplje, Niš, Priština, Budva, Mostar, Opatija i dr.).

Amir Pašić, bh. arhitekta

U Mostaru je 27. aprila 2022. umro Amir Pašić, arhitekta koji je rukovodio obnovom Starog mosta.

Osim na Univerzitetu u Sarajevu, profesor Amir Pašić je predavao na više od 30 univerziteta širom svijeta (Mimar Sinan University, Istanbul; Harvard University, Massachusetts Institute of Technology, Columbia University i drugi).

Dobitnik je šest nagrada za arhitekturu, uključujući Aga Khan nagradu za arhitekturu 1986. godine za uspješnu restauraciju Starog grada u Mostaru, a bio je tokom deset godina koordinator aktivnosti na obnovi istog grada, razrušenog u ratu 1992-95. godine.

Preminuo arhitekta Amir Pašić
FOTO: Arhiv: Preminuo arhitekta Amir Pašić

Autor je ili ko-autor 21 knjige i 47 članaka, a također je autor Nominacijskog dosijea za upis zone Starog mosta u Starom gradu u Mostaru na listu Svjetske baštine UNESCO-a 2005. godine.

Bio je član Nacionalne komisije za UNESCO Bosne i Hercegovine do 2016. godine i predsjednik Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Ivica Osim, nogometaš i trener

Legenda jugoslovenskog i bh. fudbala, Ivica Osim preminuo je 1. maja u 80. godini života.

Rođen je u Sarajevu 6. septembra 1941. godine, u naselju Hrasno.

Bio je trener i bivši bosanskohercegovački nogometaš. Jedan je od najuspješnijih trenera na Balkanu. Nogometnu karijeru ostvario je igrajući za nogometne klubove Željezničar, Zwolle, Strasbourg, Sedan i Valenciennes.

Nastupao je za jugoslavensku nogometnu reprezentaciju, a kao trener se proslavio na klupi Željezničara, Jugoslavije, Partizana, Panathinaikosa, Sturma, JEF Uniteda i Japana.

Dobitnik je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva.

Segmedina Srna, novinarka, političarka i aktivistica

Segmedina Srna-Bajramović, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, zastupnica u Skupštini KS i potpredsjednica Glavnog odbora SDP-a iznenadno je preminula u maju.

Rođena je u Sarajevu 5. januara 1973. godine. Završila je Fakultet političkih nauka i diplomirani je novinar.

Kao urednica na televiziji, prije ulaska u politiku, radila je 19 godina u različitim RTV projektima na Televiziji BiH i RTV FBiH.

Segmedina Srna-Bajramović
FOTO: Radiosarajevo.ba: Segmedina Srna-Bajramović

Njen prvi angažman vezan je uz opsadu Sarajeva i legendarnu emisiju Rat Art, koju je vodila svaki dan.

Od ulaska u politiku, članica je Socijaldemokratske partije, obnašala je i dužnost potpredsjednice Glavnog odbora SDP-a.

Pored funkcije zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo, bila je i delegatkinja u Parlamentu FBiH.

Bila je jedna od najvećih aktivistica za unapređenje prava žena, koristeći svoju političku poziciju, ali i osobni entuzijazam.

Paša Gackić, operna solistica i profesorica

U Sarajevu je u junu preminula Paša Gackić, operna solistica, profesorica, nekadašnja direktorica Opere i Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

Rođena je u Sarajevu, 30. jula 1947. godine.

Bila je redovni profesor u penziji, a za svoj umjetnički i pedagoški rad dobila je niz značajnih nagrada i priznanja poput Nagrade Udruženja mladih umjetnika BiH 1980., Zlatna plaketa Muzičke akademije u Sarajevu za izuzetan doprinos razvoju Muzičke akademije, muzičke umjetnosti, nauke i pedagogije u BiH, Nagradu Univerziteta u Sarajevu za najuspješnijeg profesora u akademskoj 2008/09. godini.

Paša Gackić
Foto: UNSA: Paša Gackić

Hakija Topić, televizijski i filmski snimatelj

U Sarajevu je u junu preminuo i Hakija Topić. 

Imao je 75. godina.

Skoro da ne postoji reditelj, glumac ili novinar u Sarajevu koji nije poznavao Hakiju, rado radio sa njim, razmjenjivao iskustva. Kao direktor fotografije potpisan je na mnoge filmove poput dokumenatarnih filmova Ćumurdžije, Čudo u Bosni, Trilogija, Nebo iznad Krajolika, Adio Kerida kao i Smrt Jugoslavije.

Boris Jovanović, novinar

Sarajevski novinar Boris Jovanović preminuo je u junu u 58. godini.

Najveći dio svoje novinarske karijere Jovanović proveo je u sarajevskim Večernjim novinama, kasnije Jutarnjim novinama. Sarađivao je sa banjalučkim Nezavisnim novinama i sarajevskim Max magazinom.

Osim u novinarskim vodama, Boris je bio talentiran i muzičar, kompozitor.

Lidija Topić-Bouwen, bh. diplomatkinja

Jedna od najistaknutijih bh. diplomatkinja Lidija Topić-Bouwen preminula je u julu u 55. godini.

Rođena je 14. aprila 1967. u Sarajevu.

Ime Lidije Topić i njezin rad bili su prepoznati i cijenjeni u vanjskoj politici. Bila je ambasadorica BiH u Kraljevini Belgiji, zamjenica ministra vanjskih poslova BiH od 2002. do 2005., kada je ministar vanjskih poslova BiH bio Mladen Ivanić, radila je u UNHCR-u, Europskom političkom centru, Stalnoj misiji BiH pri UN-u u New Yorku…

Lidija Topić-Bouwen
Foto: Privatni album: Lidija Topić-Bouwen

Branko Cvejić, glumac

Glumac Branko Cvejić preminuo je 26. jula u Beogradu u kojem je i rođen.

Doprinos Branka Cvejića glumačkoj revoluciji kulminirao je u televizijskoj seriji, kao i kasnijem filmskom nastavku, Grlom u jagode, autora Srđana Karanovića, u kojoj je ovaj stilski prevrat, najavljen brojnim ranijim ulogama u Jugoslovenskom dramskom pozorištu i Ateljeu 212, kao i na filmu i televiziji, "ozvaničen" i ustoličen.

Ova uloga učinila je Branka Cvejića jednim od vodećih dramskih umjetnika svoje generacije i ondašnje Jugoslavije.

Vladimir Matijanić, novinar

Istaknuti splitski novinar Vladimir Matijanić preminuo je u augustu u 51. godini.

Radio je u Slobodnoj Dalmaciji, Feral Tribuneu i na portalu Index.hr.

U svojoj bogatoj novinarskoj karijeri otkrio je mnoge afere, poznat je kao jedan od najboljih hrvatskih istraživačkih novinara, ali i analitičara.

Omar Krasnić, sarajevski kazandžija

U augustu nas je napustio i poznati sarajevski kazandžija Omar Krasnić bez kojeg Baščaršija nije ista.

Omar Krasnić preminuo je u 44. godini života.

Svoj životni vijek posvetio je obradama metala, bakra, aluminija i ostalih metala. Pravio je razne predmete i suvenire, koji nijednog posjetitelja i naručioca nisu ostavili ravnodušnim.

Mislav Bago, novinar

Poznati novinar i voditelj Nove TV preminuo je 18. augusta u Zagrebu.

Imao je 49. godina.

Mislav je bio, među ostalim, urednik emisije Otvoreno od 2006. do 2008., a godinu dana kasnije postao je urednik i novinar na Novoj TV.

Iznenada preminuo poznati novinar Mislav Bago

Iznenada preminuo poznati novinar Mislav Bago

Ante Granik, novinar

Krajem augusta preminuo je Ante Granik, jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih televizijskih novinara u Hrvatskoj.

Imao je 78. godina.

U četiri decenije televizijskoga rada posebno se pamti Granikovo ratno izvještavanje - zbog profesionalnog i etičkog pristupa poslu.

Kao ratni izvjestitelj isticao se svojim sugestivnim televizijskim prilozima prožetim filmskom dramaturgijom u kojima je jasno izricao svoj stav pa i u verbalnim okršajima s osuđenim ratnim zločincem Ratkom Mladićem.

Kornelije Bata Kovač, kompozitor

Poznati kompozitor Kornelije Kovač preminuo je 13. septembra u Beogradu.

Imao je 81. godinu.

Važan dio svog života Kovač je proveo u Sarajevu, gdje i završio Muzičku akademiju, te postao jedan od glavnih aktera sarajevske pop-rock škole.

Kako je Kornelije Kovač uticao na sarajevsku pop-rock scenu

Kako je Kornelije Kovač uticao na sarajevsku pop-rock scenu

Nakon što je bio u nekoliko sastava iz Bosne i Hercegovine, pridružuje se sarajevskom najpopularnijem pop bendu - Indexi

Kovač je bio autor nekih od najvećih hitova Zdravka Čolića. Ostat će upamćen po hitovima: Podlugovi, April u Beogradu, Živiš u oblacima, Zvao sam je Emili, Jedna zima sa Kristinom, Jedina i mnogih drugih.

Skladao je i muziku za filmove...

Fadil Vejzović, slikar i grafičar

Slikar i grafičar Fadil Vejzović umro je 30. augusta u Zagrebu.

Fadil Vejzović rođen je u Sarajevu 1943. godine, a diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Raula Goldonija.

Izlagao je na brojnim izložbama u Hrvatskoj i inostranstvu, a za svoj umjetnički rad dobio je mnoge važne nagrade.

Od 2007. godine, prema izboru Igora Zidića, njegova djela izložena su u stalnom postavu Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu.

Radko Polič – Rac, glumac

Poznati slovenački glumac Radko Polič – Rac preminuo je 15. septembra u 81. godini.

Poznat je po brojnim pozorišnim i filmskim ulogama. Ostvario je blizu 100 uloga u pozoršnim predstavama, te više od 50 filmskih rola.

Najšira publika zna ga najviše po ulozi kapetana Ditricha iz filma Balkan Express.

Neira Odobašić, bh. triatlonka

Najuspješnija bh. triatlonka preminula je 23. oktobra u 33. godini.

Odobašić je uspjela završiti najekstremniji svjetski triatlon, poznat kao Norseman, koji se održava u Norveškoj.

Ona je bila po struci softver inženjerka, te je diplomirala elektrotehniku.

Neira Odobašić
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Neira Odobašić

Lukas Nola, glumac i reditelj

U 59. godini života, nakon duge i teške bolesti u oktobru je preminuo proslavljeni hrvatski redatelj i scenarist Lukas Nola.

Nola je studirao na Akademiji likovnih umjetnosti te povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a diplomirao 2003. filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je bio zaposlen kao vanredni profesor.

Debitirao je u naraštaju tzv. mladoga hrvatskog filma TV filmom Dok nitko ne gleda (1993). U igranim filmovima Svaki put kad se rastajemo (1994., Zlatna arena za scenarij na festivalu u Puli) i Rusko meso (1997., i TV serija).

Moris Albahari, jevrejski intelelektualac

Jedan od najistaknutijih jevrejskih intelektualaca u BiH Moris Albahari preminuo je u subotnje jutro, 22. oktobra u 93. godini.

Albahari je rođen 1930. godine, a u bogatoj karijeri bavio se vazduhoplovstvom, završio je školu letenja, bio nastavnik letenja, bavio se aerofotogeomeriom, vodio je izgradnju sarajevskog aerodroma i bio njegov prvi direktor te član Aerokluba.

Moris Albahari bio je i junak dokumentarnog filma Spašen jezikom, koji je objavljen 2016. godine, a u kojem govori o tome kako mu je poznavanje ladino jezika u više navrata u toku drugog svjetskog rata spasilo život. Bio je posljednji govornik ladino jezika u BiH.

Moris Albahari
Foto: Fena: Moris Albahari

Saša Zalepugin, voditelj 

Legendarni voditelj Saša Zalepugin preminuo je 25. novembra u bolnici u Hrvatskoj.

Nekadašnji novinar i urednik Nedjeljnog popodneva imao je 91 godinu.

Zalepugin, koji je inače rođen u Sarajevu, bio je jedan od najpoznatijih televizijskih voditelja bivše države, a mnogi su nedjeljna popodneva provodili uz njegov glas.

Ramiz Nukić, dobri čovjek

Dobri čovjek Ramiz Nukić, preminuo je 8. novembra u 63. godini života.

Umro Ramiz Nukić, sakupljač kostiju žrtava genocida u Srebrenici

Umro Ramiz Nukić, sakupljač kostiju žrtava genocida u Srebrenici

Ramiz Nukić iz bratunačkog sela Kamenice godinama je u šumama u blizini kuće sakupljao kosti Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine dok su, padom Srebrenice, pokušavali doći do slobodne teritorije.

Od tada pa do svoje smrti u šumama je pronašao do na stotine posmrtnih ostataka ubijenih nevinih civila. Ni miniran teren nije ga spriječio u potrazi.

Stanislav Stana Krezić, bivši logoraš

U Bijelom polju u Mostaru je u petak, 18. novembra, pokopan je Stanislav Stana Krezić.

Preminuo je nakon duge i teške bolesti u 64. godini života.

Stanislav Krezić bivši je logoraš. U ratu je bio pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a unazad nekoliko godina mladima je pričao kakav užas rat donosi.

Stanislav je nakon završetka rata postao čovjek koji širi toleranciju, mir i ljubav.

Davor Janjić, glumac

Bosanskohercegovački glumac Davor Janjić preminuo je 28. novembra u Beogradu na Vojnomedicinskoj akademiji.

Davor Janjić rođen je 1969. godine u Tuzli, glumu je završio na akademiji u Sarajevu. Na filmu je debitovovao u velikom stilu, sa samo 17 godina u ostvarenju Ademira Kenovića Ovo malo duše gdje je glumio Nihada Halilovića.

Odmah poslije toga uslijedila je još jedna glavna uloga, a u pitanju je film Život sa stricem za koji nagrađen na čuvenom filmskom festivalu Montrealu.

Značajne uloge ostvario je i u filmovima Pijetlov doručak, Čaruga, Belle Epoque i Duhovi Sarajeva, a igrao je i u filmovima Kuduz, Savršeni krug, Praznik u Sarajevu.

Latinka Perović, historičarka i političarka

Latinka Perović, jugoslovenska historičarka i političarka, preminula je 12. decembra u Beogradu u 89. godini.

Sa samo 27 godina bila je predsjednica Antifašističkog fronta žena Srbije (AFŽ). Obavljala je dužnost sekretara Saveza komunista Srbije od 1968. do 1972. godine. Smatrali su je najuticajnijom ženom u zemlji u to vrijeme i jedinom koja svoju poziciju nije dobila udajom za moćnijeg muškarca, već zahvaljujući svojoj inteligenciji, sposobnosti i ambicijama.

1972. godine Josip Broz Tito smjenjuje je sa pozicije sekretara iz straha da su njena uvjerenja previše liberalna.

Latinka Perović
Foto: Ins.ba: Latinka Perović

Od 1976. do 1998. radila je na Institutu za noviju historiju Srbije. U svojim tekstovima i studijama o savremenoj Srbiji, često naglašava da Srbija ima potrebu za političarem koji će javno preuzeti odgovornost za zlodjela počinjena u bivšoj Jugoslaviji kako bi se pomoglo pomirenje sa susjednim državama i spriječilo ponavljanje slične tragedije.

Siniša Mihajlović, trener i fudbaler

Legendarni fudbalski as i trener, Siniša Mihajlović preminuo je 12. decembra.

Imao je 54. godine.

Mihajlović je sa Crvenom zvezdom bio šampion Evrope 1991. godine, dok je najdublji trag ostavio u italijanskom fudbalu gdje je igrao i trenirao brojne klubove. Između ostalog Lacio, Inter, Milan, Bolonju, Fiorentinu...

Massimo Savić, pjevač

Legendarni hrvatski pjevač preminuo je 23. decembra u Zagrebu.

Massimo je rođen 6. juna 1962. godine u Puli, a srednju školu završio je u Zagrebu gdje je i započeo svoju glazbenu karijeru. Godine 1983., kao vođa legendarne new wave / synth-pop grupe Dorian Gray izdaje prvi album - Sjaj u tami, te dvije godine kasnije drugi album Za tvoje oči.

1986. godine odlazi u solo vode, višestruki je dobitnik diskografske nagrade Porin u kategoriji najbolje muške vokalne izvedbe. Albumima Dodirni me slučajno i Sunce se ponovno rađa popeo se na sam estradni vrh.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije