In memoriam: Preminuo Pero Buntić, poznati vinar i kulturni mecena

0
Radiosarajevo.ba
In memoriam: Preminuo Pero Buntić, poznati vinar i kulturni mecena
Foto: Privatni album / Pero Buntić, in memoriam

U Međugorju je, iznenada, u 69. godini života, preminuo Pero Buntić, poznati vinar i osnivač knjižare Ivo Andrić u Mostaru.

Pero Buntić je, osim ljubavi prema vinarstvu, bio veliki zaljubljenik u pisanu riječ.

Misija mu je, kako je to jednom rekao sarajevskom Oslobođenju - a nije se želio hvalisati po medijima, raditi na tome da građani Mostara imaju dostupne naslove kao građani u drugim gradovima.

Udes u Sarajevu: Povrijđene dvije osobe

Udes u Sarajevu: Povrijđene dvije osobe

''Želio sam da provociram okruženje. Oduvijek sam okružen knjigom i papirom. Devedesetih godina prošlog stoljeća sam imao novine Obzor, a nakon toga i izdavačku kuću u Međugorju koja je nosila isti naziv i koja je sa Buybookom bila najjača izdavačka kuća u BiH'', rekao je tada Buntić koji je bio i vlasnik prve privatne galerije u BiH koju je osnovao daleke 1985. godine.

Buntić je bio svojevrsni kulturni mecena i prostor knjižare, koju vodi Nino Šarac, postao je epicentar književnih zbivanja u Mostaru posljednjih godina. Nema važnog slova u regiji da se o njemu ne progovori u knjižari ili da ga ne predstave regionalni autori.

Pero Buntić, in memoriam
Foto: Privatni album: Pero Buntić, in memoriam

Od Buntića se biranim riječima oprostio književnik i novinar Ahmed Burić. Njegovu objavu na Facebooku prenosimo u cijelosti, bez uređivačkih korekcija:

"Život je skot, izda te baš kad ne treba. A ja te citirao u najavi zagrebačkog koncerta, da u Zagrebu živi Ko nema di drugo, i sprdali se i sjecam se sjedenja u Bailey’s-u Koje ni po čemu nije izgledalo kao zadnje. Pero Buntiću, ti si bio andjeo, ja to znam dusom, i činjenica da si bio moj brat , iako nas ista mati nije rodila, u ovom trenutku mozda ne znači ništa,ali je jedina nit utjehe za koju se mogu uhvatiti.

Tvoja plemenitost, duhovitost I posvecenost ce ostati zlatnim slovima upisane u povijest ove zemlje. Putuj Perice, zlato moje, voli te tvoj Bure. Nama I tvojoj obitelji ostaje da se sjećamo kakvog smo velikog čovjeka imali čast znati", napisao je Ahmed Burić.

Život je skot, izda te baš kad ne treba. A ja te citirao u najavi zagrebačkog koncerta, da u Zagrebu živi Ko nema di...

Posted by Ahmed Buric on Friday, January 12, 2024

Sahrana Pere Buntića će se održati u nedjelju, 14. januara, u 14 sati na groblju Kovačica u Međugorju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije