... / Heroj koji je dao život za komšiju: Položeno cvijeće na grob Gorana Čengića

06. 03. 2021. u 10:33:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 706

Udruženje "Društvo prijatelja grada Sarajeva" već osam godina obilježava Dan pravednika polaganjem cvijeća na grob Gorana Čengića.

Isto je bilo i ove godine, kada je ovo Udruženje položilo cvijeće uz još dvije učenice Prve gimnazije u Sarajevu.

Goran Čengić rođen je 1946. godine u Sarajevu.

Bio je istaknuti rukometaš klubova Bosna, Mlada Bosna, Crvena zvezda i reperezentacije SFRJ 1963, a u svojoj sedamnaestoj godini sa RK Bosna osvaja Kup Jugoslavije.

Goran je bio odgajan u duhu antifašističkih ideala, prije svega slobode i jednakosti za sve ljude, koje su baštinili njegovi roditelji Nataša Zimonjić-Čengić i Ferid Fićo Čengić, koji je bio poslije Drugog svjetskog rata prvi poslijeratni gradonačelnik Sarajeva.

Goran je živio u okupiranom Sarajevu, na Grbavici odakle je odveden i ubijen 14. juna 1992. godine prilikom spašavanja svog komšije doktora Husnije Ćerimagića po kojeg je došao Veselin Vlahović Batko, poznatiji kao “monstrum s Grbavice“.

Čuvši galamu, izašao je iz svog stana i suočio se sa ozloglašenim ubicom Veselinom Vlahovićem Batkom.

Njegov pokušaj da spasi komšiju nije uspio, naprotiv Batko je odveo i Gorana Čengića, čije je tijelo nakon devet godina od ubistva pronađeno i pokopano.

Goran Čengić je proglašen Pravednikom 2013., kad mu je posthumno dodijeljeno priznanje za građansku hrabrost: „Dušan Kondor“.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA