Danas će biti sahranjena heroina Nataša, majka Gorana Čengića

Radiosarajevo.ba
Danas će biti sahranjena heroina Nataša, majka Gorana Čengića
Foto: Negativ / Nataša Zimonjić-Čengić

Vijest o smrti Nataše Zimonjić-Čengić u petak, 24. aprila, iako objavljena u kasnim večernjim satima, kao munja je projurila medijskim prostorom.

Preminula Nataša, majka Gorana Čengića

Bila je antifašistkinja u krvi, a ne po formama, koje je i inače prezirala. Imala je od koga naslijediti apsolutnu posvećenost istini. 

Njena baka nije htjela izaći pred kuću da dočeka svoga sestrića kralja Aleksandra jer je smatrala da je učinio nepravdu narodu agrarnom reformom. Brat njenog djeda, mitropolit Zimonjić, mogao se spasiti iz ustaškog logora, ali nije, jer je pitao a šta će biti s ljudima oko mene? Pred njenim suprugom Feridom Fićom je bila blistava komunistička karijera, ali njemu su smetali prvi znaci prodora crvene buržoazije i nacionalizma. Sin joj, Goran, bio bi i danas živ, ali nije mogao šutjeti dok zločinac Veselin Vlahović odvodi iz stana njegovog komšiju prof. Husniju Ćerimagića. Zajedno sa još desetak Sarajlija na kraju su završili u jami, kao i pjesnik Ivan Goran Kovačić, po kome je Goran dobio ime.

Sahrana Nataše Zimonjić-Čengić je na Barama danas, u 13.30 sati, kada se u porodičnoj grobnici, za koju je kamen svojom rukom odabrao njen Goran, pridružuje svome Fići i sinovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije