Gradonačelnik Podgorice o inicijativi za ulicu Ratka Mladića

4
Radiosarajevo.ba
Gradonačelnik Podgorice o inicijativi za ulicu Ratka Mladića
Foto: Facebook / Ivan Vuković

Ivan Vuković, gradonačelnik Podgorice, reagovao je na prijedlog da ulica u Beranama ponese ime ratnog zločinca Ratka Mladića.

"Gledao sam nedavno film ‘Quo vadis, Aida?’. Preporučio mi ga je najveći živi glumac bivše Jugoslavije, dobitnik Zlatnog lava u Veneciji, moj prijatelj Emir Hadžihafizbegović. Emir u filmu glumi pripadnika Vojske RS. Radnja se dešava u Srebrenici, jula 1995. godine. U stvarnom životu, Emir je u genocidu izgubio 40 članova familije. Film sam jedva odgledao do kraja i, nakon toga, nijesam mogao da spavam.

Na dan kada je njegova vojska ubila 68 ljudi na sarajevskoj tržnici Markale 1994. godine, Ratko Mladić dobija priznanje od komisije za imenovanje ulica u Beranama, na čijem čelu se nalazi predsjednik lokalnog parlamenta. Komisiju čine članovi lokalnog DFa i Demokrata. Predsjednik Opštine kaže da neće podržati taj prijedlog jer ‘ne postoje zakonski uslovi za tako nešto’.

Dok se posipamo pepelom i, u onome što je bilo prije 30.08. opet tražimo opravdanje za zlo, Evropska unija nas opominje da nije dozvoljeno slaviti ratne zločince. Ponosna, slobodarska, antifašistička Crna Gora se danas stidi pred svijetom", napisao je Vuković na svom Facebook profilu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije