Dan kada je ubijen vizionar bolje BiH: 28 godina od smrti Hakije Turajlića

1
Radiosarajevo.ba
Dan kada je ubijen vizionar bolje BiH: 28 godina od smrti Hakije Turajlića
Foto: Historica.fandom / Hakija Turajlić

Hakija Turajlić, bivši potpredsjednik Vlade RBiH i bivši direktor Energoinvesta, ubijen je na današnji dan prije 28 godina.

Turajlić je bio ekonomista i biznismen, bio je političar, čovjek koji je svoj život posvetio razvoju Bosne i Hercegovine.

Ostavio je pečat kako na razvoju Energoinvesta, kojem je pripadao i kojeg je volio, tako i na BiH.

Njegovo ubistvo još nije razjašnjeno.

Oklopno vozilo UNPROFOR-a, kojim se Turajlić 8. januara 1993. godine vraćao sa sastanka na aerodromu s privrednom delegacijom iz Turske, kojoj se nije dozvolilo da uđe u grad, na punktu Sijera 4 (Kasindolska ulica) zaustavili su pripadnici ondašnjih srpskih vojnih formacija.

Nakon što su pripadnici francuskog UNPROFOR-a otvorili vrata transportera, jedan od vojnika je ispalio rafal u Turajlića.

Turajlić je pogođen sa 7–8 hitaca. 

Kako piše i Wikipedija, ubistvo Turajlića je zateglo odnose između bh. vlade i UNPROFOR-a te je bilo razlog zašto su mirovni pregovori u Ženevi prekinuti. 

"Njegovo znanje, spoznaja i mogućnosti su bili jedan od razloga zašto je on likvidiran", između ostalog je 2017. godine, na obilježavanju godišnjice ubistva, kazao tadašnji direktor "Energoinvesta" Enes Čengić.

Tada je i ratni član Predsjedništva RBiH Stjepan Kljuić rekao da ono što je Hakija Turajlić na početku zacrtao, bilo bi sudbonosno danas, "da nije došlo do domaće izdaje".

Tužilaštvo KS-a podiglo je 1998. godine optužnicu protiv Gorana Vasića zbog ratnog zločina, a terećen je i za ubistvo Hakije Turajlića, ali zbog nedostatka dokaza oslobođen je optužbi.

Prije pet godina, zbog složenosti predmeta, slučaj je prebačen Tužilaštvu BiH.

Turajlić je ukopan u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu. Posthumno mu je dodijeljena Zlatna plaketa Patriotske lige BiH - orden za hrabrost, patriotizam te odgovorno i časno izvršavanje zadataka.

Ulica na Dobrinji u Sarajevu nosi naziv u čast Hakije Turajlića. Bokserski turnir "Memorijal Hakija Turajlić" se odvija u Sarajevu svake godine u njegovu čast. Od 1994. godine više od 400 boksera iz 30 zemalja svijeta učestvovalo je u ovom turniru.

Proteklih godina delegacija "Energoinvesta" na današnji su dan odavali počast Hakiji Turajliću i o tome izvještavali javnost. Ove godine je vjerovatno pandemija koronavirusa ovo poremetila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije