Godišnjica smrti Hakije Turajlića: Čovjek koji je život posvetio razvoju BiH

O. K.
Godišnjica smrti Hakije Turajlića: Čovjek koji je život posvetio razvoju BiH
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Godišnjica smrti Hakije Turajlića

Poštivaoci lika i djela te uposlenici nekadašnjeg giganta Energoinvesta u haremu Alipašine džamije odali su počast bivšem direktoru ove ustanove i potpredsjedniku Vlade Republike BiH, Hakiji Turajliću.

Kako koja godina odmiče, čini se da se sve manje nas prisjeća Turajlića i njegovog doprinosa, kako Energoinvestu, tako i razvoju države Bosne i Hercegovine u njeno najteže doba. Tome svjedoči i činjenica da niko iz vrha državne vlasti, pa i same SDA, nije prisustvovao obilježavanju godišnjice smrti jednog od najistaknutijih članova ove stranke i jednog od njenih osnivača.  

"Nažalost, mi brojimo samo godine koje prolaze. Danas se prisjećamo čovjeka koji je vodio Energoinvest i državu BiH. Sigurna sam da je on živ da bi danas Enegoinvest bio u boljoj poziciji nego što je to danas. Kako Energoinvest, tako i država BiH", kazala je direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević.

Bisera Hadžialjević - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Bisera Hadžialjević

Dodala je da zahvaljujući ljudima kao što su Emerik Blum i Hakija Turajlić, Energoinvest i danas postoji.

Bivši direktor Energoinvesta Edin Bukvić kazao je kako je rahmetli Hakija Turajlić neodvojiv dio ove kompanije.

"Kada je krenula agresija na Bosnu i Hercegovinu, on je odlučio da je potrebniji državi i prešao je u Vladu Republike BiH. Hakija je čovjek koji je ostavio vječni pečat na Energoinvest, ali i na Bosnu i Hercegovinu", kazao je Bukvić.

Edin Bukvić - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Edin Bukvić

Podsjećamo, potpredsjednik Vlade RBiH i bivši direktor Energoinvesta, Hakija Turajlić ubijen je na današnji dan, 8. januara 1993. godine.

Oklopno vozilo UNPROFOR-a, kojim se Turajlić 8. januara 1993. godine vraćao sa sastanka na aerodromu s privrednom delegacijom iz Turske, kojoj se nije dozvolilo da uđe u grad, na punktu Sijera 4 (Kasindolska ulica) zaustavili su pripadnici ondašnjih srpskih vojnih formacija. Nakon što su pripadnici francuskog UNPROFOR-a otvorili vrata transportera, jedan od vojnika je ispalio rafal u Turajlića.

Tužilaštvo KS-a podiglo je 1998. godine optužnicu protiv Gorana Vasića zbog ratnog zločina, a terećen je i za ubistvo Hakije Turajlića, ali zbog nedostatka dokaza oslobođen je optužbi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije