Godišnjica smrti Džemala Bijedića: BiH decenijama vapi za takvim političarem

Godišnjica smrti Džemala Bijedića: BiH decenijama vapi za takvim političarem
U povodu 41. godišnjice pogibije Džemala Bijedića, Muzej Hercegovine organizirao je večeras u Mostaru izložbu pod nazivom "Džemal Bijedić, posljednji oproštaj, januar '77".

Izložba u Centru za kulturu Mostar večeras je okupila poštovaoce lika i djela Džemala Bijedića, te vratila sjećanje na dane tragedije koja je u crno zavila Mostar, BiH, ali i čitavu tadašnju Jugoslaviju. 

"Izložbom je obuhvaćen dio dokumentarne građe iz muzejske zbirke Džemal Bijedić koji se odnosi na sahranu i komemoraciju iz januara 1977. godine, a koju čine fotografije s mjesta nesreće, fotografije s komemorativnih sjednica u Skupštini Jugoslavije i Skupštini Bosne i Hercegovine, Saveznoj vladi i rodnom Mostaru, zatim sahrane na Sarajevskom groblju", pojasnila je kustos historičar Indira Gaštan–Bešo, govoreći o koncepciji izložbe koja je oživjela brojna sjećanja u gradu na Neretvi. 

Pored fotografija, izloženi su i telegrami saučešća, kao i pisanje štampe o tragičnom događaju, prvenstveno mostarske Slobode i sarajevskog Oslobođenja, kao i o tome kako se grad Mostar, Bosna i Hercegovina i čitava Jugoslavija oprostila od Džemala Bijedića. 

Husnija Kamberović, autor knjige Džemal Bijedić - politička biografija, ističe da su ovakve izložbe i podsjećanja na Džemala Bijedića svake godine obaveza ne samo Mostara nego i čitave Bosne i Hercegovine. 

"Na taj način se mi prisjećamo ne samo Džemala Bijedića, nego pokušavamo vratiti sjećanja na vrijednosti koje je Džemal Bijedić u sebi nosio i koje ovaj grad i ova zemlja baštini. Džemal Bijedić je ključna osoba u tom političkom životu u Bosni i Hercegovini pa i u Jugoslaviji 60-ih i 70-ih godina koja je u sebi objedinjavala jako puno obilježja koja nedostaju političarima danas. Rekao bih da je Džemal Bijedić zapravo personifikacija političara za kojima Bosna i Hercegovina vapi zadnjih 25 i 30 godina", zaključio je Kamberović. 

Sutra se navršava 41 godina od tragedije 18. januara 1977. godine kad je Džemal Bijedić sa suprugom Razijom i još šest članova posade poginuo u nesreći iznad Kreševa, u avionu kojim je iz Beograda letio za Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije