Gjenero o Dodikovoj posjeti Zagrebu: Legitimiranje politike razbijanja jedinstvene BiH

12
Radiosarajevo.ba
Gjenero o Dodikovoj posjeti Zagrebu: Legitimiranje politike razbijanja jedinstvene BiH
Foto: Boris Scitar / PIXSELL / Davor Gjenero

Teško je naći racionalno opravdanje za to da službeni Zagreba Milorada Dodika tretira kao legitimnog predstavnika suverene Bosne i Hercegovine, kaže za Radiosarajevo.ba ugledni hrvatski politolog i politički analitičar Davor Gjenero.

Piše: Faruk Vele

On je na taj način komentirao najavu današnjeg susreta Dodika sa državnim vrhom Hrvatske, a nakon pokušaja lidera bosanskih Srba da uvuče i Zagreb u ono što je ugledni hrvatski novinar Robert Bajruši nazvao pokušajem "dijeljenja Bosne i Hercegovine".

Nije poznato šta će Plenković i Milanović kazati Dodiku, ali je poznato da su se Beograd i Zagreb, historijski gledano, jedino lako oko Bosne dogovarali. Čelnika SNSD-a i srpskog člana Predsjedništva BiH u ovom slučaju valja posmatrati isključivo kao agenta Beograda, što on, na koncu, i ne krije.

Podsjetimo, susret Dodika s Milanovićem predviđen je u 16 sati, a sa Plenkovićem u 17.30, najavljeno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

"Da se to događa u nekom drugom europskom glavnom gradu, ondje gdje baš ne razumiju odnose unutar Bosne i Hercegovine, pa da na Dodika gledaju samo u kontekstu njegove formalne državne funkcije, takvo bi primanje bilo moguće opravdati. Svima u Hrvatskoj je, međutim, jasno da Dodik ne predstavlja politiku suverene, jedinstvene i cjelovite Bosne i Hercegovine, nego samo konfliktnu politiku jednog od dvaju njenih entiteta", kaže Gjenero.

Hrvatska je, dodaje on, i ranije činila pogreške, kad je u pitanju Dodik.

"Od posjeta predsjednika Josipovića Banja Luci, preko neformalne kurtoazne rečenice njegove savjetnice, koja je protumačena kao službena čestitka nečega što u Banja Luci nazivaju Danom Republike Srpske, pa do prisustva, doduše promptno nakon toga razriješenog, hrvatsko ambasadora proslavi tog od Ustavnog suda BiH nepriznatog praznika", podsjeća naš sagovornik.

On današnju Dodikovu posjetu smješta u realan politički kontekst.

"Službeni posjet Dodika Zagrebu, i to samo dan nakon novog Vučićevog i Dodikovog praznika, kojim se slavi koncept "velike Srbije" i "Memoranduma 2" teško je razumjeti. Jasno je da je posljedica dviju stvari: lobiranja Dodikova prijatelja i saveznika Dragana Čovića i reakcija Zagreba na zaoštrenu retoriku Bakira Izetbegovića prema Hrvatima u BiH, s najavom da će "model Komšić" biti primijenjen i na izborima za druge institucije, a ne samo za državno Predsjedništvo", kaže Gjenero

Prema njegovim riječima, bilo kakva naznaka Zagreba koja govori u prilog prihvatljivosti savezništva Hrvata u BiH i Dodika, teška je pogreška, jer latentno legitimira politiku razbijanja jedinstvene BiH.

"Hrvati u Bosni i Hercegovine moraju naći model za dogovor s Bošnjacima i njihovim političkim predstavnicima. Postojeći odnosi škode i hrvatskom političkom tijelu, ali i multietničkoj Bosni i Hercegovini. Ti se razgovori, međutim, ne mogu voditi niti posezanjem za prijetnjom savezništvom s Dodikom, a pogotovo ne bilo kakvom politikom usklađenom s Dodikom", zaključuje Gjenero.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije