Erol Avdović: Šta bi pobjeda Bidena značila za BiH?

5
Piše: Faruk Vele
Erol Avdović: Šta bi pobjeda Bidena značila za BiH?
Foto: Privatni album / Erol Avdović

Bidenov dolazak za kormilo Bijele kuće značio bi ponovni vjetar u leđa euroatlanskom zajedništvu i izgledniju - evropsku budućnost zemalja Zapadnog Balkana sa Bosnom i Hercegovinom u samom epicentru tih interesa, kaže za Radiosarajevo.ba Erol Avdović, novinar-veteran, višedecenijski izvještač iz sjedišta Ujedinjenih nacija (UN).

Podsjetimo, kandidat Demokrata za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) objavio je detaljni dokument pod nazivom "Vizija Joe Bidena za prijateljstvo sa Bosnom i Hercegovinom".

U dokumentu se naglašava važnost da Bosna i Hercegovina ostane cjelovita i krene naprijed u članstvo u NATO i Evropsku uniju.

Susret sa Titom

Kako je podvučeno, Biden zna da je "sada vrijeme za hrabro i odlučno vodstvo SAD-a u promoviranju i provođenju reformi i pomirenja", te će se ponovno obvezati na postizanje "našeg dugogodišnjeg cilja Evrope kao cjelovite, mirne i cjelovite".

"Obavezuje se da će se uvijek suprotstaviti mržnji i podržat će Bosnu i Hercegovinu, njen suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter", navodi se, između ostalog, u dokumentu.

Prema riječima Avdovića, Joe Biden danas sigurno važi za najboljeg znalca cijelog Zapadnog Balkana, posebno Bosne i Hercegovine, među američkim političarima koji bez obzira na razne globalne prioritete, još pomno prate šta se događa u regiji.

"Uostalom, Bidenov interes za Bosnu rezultat je njegovih moralnih stajališta, što je jasno kad ga slušate kako o tome govori, kao što vam je jasno da od tih konzistentnih principa nije odstupio. Njegov interes za regiju seže odavno. Još 1979.godine, kao tada najmlađi američki senator (imao je 40 godina) sastao sa Josipom Brozom Titom, i za one koji proučavaju historiju znano je, da od samih početaka svog interesa za region Biden kao političar angažovan - da tako kažem - na priključenju našeg parčeta Evrope na Zapad u sferu euroatlanskih interesa. Kao što se vidi to nije tako lagan i brz proces, ali se od njega na sreću ne odustaje", kaže Avdović.

Sve do prve posjete koju je u svojstvu potpredsjednika SAD učinio nekoj stranoj zemlji, u proljeće 2009. godine, a to je bila upravo Bosna i Hercegovina - vidi se taj njegov kontinuitet djelovanja prema našem regionu.

"Sve se to, dakako može i treba poistovjetiti sa znanom višedecenijskom američkom strategijom po kojoj su Sjedinjene Države - najvažnija eurocentrična zemlja na svijetu, ali osim strategije - uloga političkih lidera s vizijom, kao što je i Joe Biden - u svemu tome je ipak nezamjenjiva. Nažalost, svima je vidljivo kako je predsjednik Donald Trump sve to na neki način srozao do prozaičnosti, uglavnom kroz sukobe raznih interesa s glavnim NATO i evropskim saveznicima, posebno Njemačkom, a da su u isto vrijeme ostali zamagljeni njegovi privatni i poslovni interesi sa Rusijom prije svega", naglašava on.

Genocid je genocid

Prema Avdoviću, Bidenova politika u tom je smislu i povratak ka moralnosti.

"Znano je, naime, da se on susretao sa svim najvažnijim akterima drame na prostoru bivše Jugoslavije i da uvijek je bio na strani slabijih, nezaštićenih - onih čija su ljudska prava masovno kršena od Bosne 1992. do 1995., kao i kasnije na Kosovu 1999. godine. Jednostavno, Biden je uvijek bio na strani ljudi. Uostalom, prvi je zločine u Bosni i Hercegovini nazvao genocidom, zgrozio se nad semantikom upotrebe termina "etničko čišćenje", a Miloševiću i njegovim trabantima, još prije Srebrenice izrekao u lice da su ratni zločinci i zaprijetio im međunarodnim UN sudom, što se kasnije i dogodio", podsjeća Avdović.

U isto vrijeme Joe Biden čvrsto ostao na pozicijama multietničnosti Bosne i Hercegovine, ne stavljajući se, zapravo, na stranu ikoga, iako je u Bosni posebno stekao mnoge prijatelje

"On se samo stavio na stranu istine i principa čovječnosti. Mogu slobodno reći da bi povratak Bidena na čelo SAD značilo povratak vjere u američko liderstvo u regionu zasnovano na onome u šta Biden vjeruje i kako je govorio. To je svima jasno, bez obzira što je puno drugih međunarodnih preokupacija za SAD. Uvjeren sam da se Biden ne bi ogriješio o svoje kredibilne etičke principe", zaključio je Avdović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije