Elma Mujadžić: Ulaganje u saobraćajnice je jedan od prioriteta koalicije DF-GS

5
J. Ćebo
Elma Mujadžić: Ulaganje u saobraćajnice je jedan od prioriteta koalicije DF-GS
Foto: Facebook / Elma Mujadžić

Elma Mujadžić, kandidatkinja je koalicije Demokratske fronte i Građanskog saveza za načelnika sarajevske Općine Novi Grad, na predstojećim lokalnim izborima. 

U intervjuu za portal Radiosarajevo.ba govorila je o najvećim problemima u ovoj općini, kako ih planira riješiti ako bude izabrana, o borbi protiv koronavirusa, zagađenju zraka, gužvama u saobraćaju, a poslala je i poruku glasačima.

Dodajmo da smo ista pitanja poslali i drugim kandidatima, te ćemo i njihove odgovore objavljivati, redom, kako budu pristizali.

Radiosarajevo.ba: Koji su najveći problemi u Općini u kojoj ste se kandidovali i kako planirate to da riješite?

Mujadžić: Općina Novi Grad Sarajevo je najmlađa i najveća općina Grada Sarajeva, formirana 1978. godine. Dio naselja planski je izgrađen dok su brojna naselja izgrađena bez adekvatnih planova.

U naseljima koja su građena planski kao problem odavno je evidentiran nedostatak parking prostora kao i niz drugih izazova. U drugim naseljima građani se susreću s nedostatkom osnovne infrastrukture: kanalizacije, vodovoda, rasvjete itd.

Potrebno je prihode raspodijeliti spram potreba građana, najprije ulažući u osnovne potrebe - izgradnju komunalne infrastrukture kao što su parkinzi, vodovod, kanalizacija itd., programe zapošljavanja i socijalne zaštite, a tek manji dio u rekreativne svrhe.

Radiosarajevo.ba: Šta je okosnica Vašeg izbornog programa; šta nudite mladima, šta penzionerima?

Mujadžić: Program stipendiranja učenika i studenata uz praktičan rad uključuje firme s područja Općine Novi Grad Sarajevo iz različitih oblasti: finansije, automobilska industrija, elektrotehnika, informatika, mediji, kultura, projektni menadžment, zaštita okoliša, arhitektura, građevina, poljoprivreda, zdravstvo, prodaja, ugostiteljstvo i druge djelatnosti.

Elma Mujadžić - undefinedFoto: Facebook: Elma Mujadžić

Cilj programa je sufinansiranje školovanja i praktičan rad na određeno vrijeme kroz upoznavanje i učešće u poslovnim procesima i funkcionisanju uspješnih velikih i malih preduzeća, kako bi kasnije učenici i studenti to znanje i iskustvo prenijeli na svoje buduće radno mjesto. U okviru ovog programa studenti viših semestara, apsolventi kao i učenici viših razreda (treći i četvrti) srednjih škola s područja Općine Novi Grad Sarajevo, imali bi priliku da ostvare stipendiju odnosno naknadu za praktičan rad u trajanju od 6 do 12 mjeseci.

Sport za sve!

Po ugledu na ostale zemlje u okruženju, na području općine, organizovati udruženje za studente i omladinu od 18 do 25 godina, koje će im omogućiti potpuno besplatno bavljenje sportskim aktivnostima. Pored objekata za rekreaciju kojima općina raspolaže (bazen, teretane, sale za fudbal i košarku, stadion za atletiku) potrebno je sklopiti ugovore sa sportskim centrima, na području grada, koji mogu ponuditi i bavljenje drugim sportovima.

I mladima i penzionerima nudimo rješavanje gorućih problema Općine koji su u nadležnosti lokalne samouprave. To je nedostatak parking prostora, kanalizacione infrastrukture, rasvjete, neasfaltiranih ulica...

Namjeravamo uložiti više u primarne potrebe građana. 

Radiosarajevo.ba: Ako pobijedite, kako biste se borili protiv sljedećih izazova: zagađenje, pandemija COVID-19, bijela kuga, zagušenje saobraćaja?

Mujadžić: Da bi se moglo boriti protiv navedenih problema potrebno se kandidovati za druge nivoe vlasti koji o tome odlučuju. Zagađenje zraka je problem mnogo širi od naše Općine i nešto čime se intenzivno moraju pozabaviti kantonalne institucije. Za početak bi trebalo podstaći upotrebu plina umjesto uglja za grijanje tokom zime.

Pandemija je još širi problem u odnosu na zagađenje i općine nemaju ovlasti u toj oblasti. Ipak, mogle bi pomoći stanovništvu postavljanjem dezinfekcionih dozera na frekventnim mjestima, podjelom maski građanima i sl.

Bijela kuga nije posebno izražena u Novom Gradu. Mi smo veoma mlada Općina u tom pogledu. Razlog su uglavnom migracije stanovnika iz drugih dijelova naše zemlje.

Ulaganje u saobraćajnice je jedan od prioriteta koalicije DF-GS.

Ipak, saobraćajnice koje uzrokuju zagušenja su obaveza viših nivoa vlasti koje moraju ulagati mnogo više i brže da bi protok saobraćaja bio na zadovoljavajućem nivou. Osim toga, ulaganje u javni prijevoz bi također doprinio rješavanju ovog problema.

Radiosarajevo.ba: Koja je Vaša glavna poruka glasačima?

Mujadžić: Drugačije i zajedno! Nosite maske i izađite na izbore!

NAPOMENA:

Portal Radiosarajevo.ba poslao je ista pitanja svim kandidatima na području općina Stari Grad, Novo Sarajevo, Centar, Novi Grad, Vogošća i Ilidža.

Njihove odgovore na pitanja objavljivat ćemo redom, kako koji odgovor bude dolazio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije