Edin Smajić: Općina Vogošća ne poznaje problem bijele kuge

1
M. R. S.
Edin Smajić: Općina Vogošća ne poznaje problem bijele kuge
Foto: Oficijelna fotografija / Edin Smajić

Edin Smajić, aktuelni načelnik Općine Vogošća, kandidat je SDA za novi mandat na mjestu načelnika Vogošće na predstojećim lokalnim izborima.

U intervjuu za portal Radiosarajevo.ba govorio je o najvećim problemima u ovoj općini, kako ih planira riješiti ako bude izabran, o borbi protiv koronavirusa, zagađenju zraka, gužvama u saobraćaju, a poslao je i poruku glasačima.

Dodajmo da smo ista pitanja poslali i drugim kandidatima, te ćemo i njihove odgovore objavljivati, redom, kako budu pristizali.

Radiosarajevo.ba: Koji su najveći problemi u Općini u kojoj ste se kandidovali i kako planirate to da riješite?

Smajić: Najveći problem na Općini Vogošća vidim u visokoj stopi nezaposlenosti, frekventnom saobraćaju, neadekvatnom vodosnabdijevanju i zbrinjavanju otpadnih voda.

Visoku stopu nezaposlenosti planiramo riješiti povećanjem kapaciteta u postojećim industrijskim zonama Unis i Novoj industrijskoj zoni, ali i otvaranjem nove privredno-poslovne zone na lokalitetu kasarne u Semizovcu koja je proglašena za neperspektivnu vojnu imovinu, a za koju smo već uradili Regulacioni plan. Također, Općina se sve više otvara prema privrednim granama koje do sada nisu bile prepoznatljive za nas: poljoprivreda, farmacija, trgovina i turizam. Nadalje, kreiramo povoljan poslovni ambijent kroz stavljanje cijele općinske administracije u funkciju podrške privredi, realizacijom Podrške proširenju kapaciteta izvozno orjentisane proizvodnje, kroz podršku poslovnim idejama mladih i start up-ima, te otvaranjem poslovnog inkubatora i Business centra.

Saobraćaj ćemo rješavati izgradnjom Prve transferzale, čiju gradnju vidimo kao novi generator razvoja Vogošće. Pored toga, nastavljamo aktivnosti na izgradnji raskrsnica sa kružnim tokom, potputnjaka i isključnih traka na magistralnom putu M-18. Intenziviranu gradnju lokalnih puteva ćemo nastaviti, te borbu sa neadekvatnim saobraćajem u mirovanju u centralnom dijelu Vogošće. Pandemija COVID-19 negativno je utjecala na realizaciju najavljenog projekta Vlade Kantona Sarajevo, kojim se trolejbuski saobraćaj treba vratiti građanima Vogošće.

Vodosnabdjevanje moramo rješavati povećanjem ukupne količine pitke vode koje idu prema Vogošći, na način da ćemo rekonstrukcijom vodozahvata Peračko vrelo povećati kapacitet istog, sa trenutnih 110 L/s na mogućih 150 L/s. Probleme vodosnabdijevanja u zonama iznad obuhvata gradske vodovodne mreže rješavaćemo pumpnim sistemima sa izgradnjom rezervoara i distributivne mreže, što već imamo kao dobre primjere u praksi.

Zbrinjavanje otpadnih voda rješavaćemo izgradnjom primarnih kolektorskih cjevovoda Kobilja Glava-Vogošća-Semizovac i Gora-Semizovac, sa izgradnjom prečistača u Semizovcu.

Radiosarajevo.ba: Šta je okosnica Vašeg izbornog programa; šta nudite mladima, šta penzionerima?

Smajić: Moj izborni Program ima 306 kapitalnih projekata i 141 program i mjeru, na kojima ću raditi u naredne četiri godine. Okosnicu izbornog Programa vidim u projektima koji su proizašli iz strateškog planiranja razvoja općine Vogošća, do kojih smo došli uz saradnju sa svim relevantnim institucijama, što nam garantuje da smo na dobrom putu ka izgradnji moderne i uređene općine, već prepoznatljive kao mjesto ugodnog življenja.

U ovom ambicioznom Programu, kao kapitalni projekti svoje mjesto dobili su projekti izgradnje Centra za zdravo starenje i Omladinskog centra sa multimedijalnom salom. Naravno da su naši penzioneri i naši mladi obuhvaćeni i nizom drugih aktivnosti koje redovno provodimo: jednokratna pomoć penzionerima sa najnižim penzijama, pomoć za liječenje, stipendiranje, sufinansiranje postupaka vantjelesne oplodnje i drugo. Mi u Općini Vogošća mislimo na naše građane treće životne dobi, ali pazimo i na naše mlade.

Radiosarajevo.ba: Ako pobijedite, kako biste se borili protiv sljedećih izazova: zagađenje, pandemija COVID-19, bijela kuga, zagušenje saobraćaja?

Smajić: Što se tiče zagađenja mi već djelujemo preventivno kroz implementaciju projekata energetske efikasnosti, što partnerski realizujemo sa Vladom Kantona Sarajevo. Smatrao sam da prvi prioritet u ovom programu trebaju imati objekti od šireg društvenog značaja, tako da smo u prethodnom periodu kroz ovaj projekat proveli sve osnovnoškolske zgrade, objekat Srednjoškolskog centra, objekat vrtića “Trešnjica”, zgradu Doma zdravlja, zgradu Policijske stanice i zgradu Općine Vogošća. Izvan ovog projekta ostala nam je Upravna zgrada JU KSC “Jasmin Isanović – Žuti”, jer za nju čekamo realizaciju projekta nadziđivanja. Nakon završetka prvog kruga utopljavanja zgrada, na pragu smo realizacije drugog kruga, opet partnerski sa Vladom kroz projekat: Model poboljšanja energetske efikasnosti u zgradarstvu na području Kantona Sarajevo, za stambene jedinice individualne i kolektivne gradnje.

Temelj borbe u vezi sa virusom COVID-19, vidim u insistiranju na poštivanju preventivnih epidemioloških mjera. Sekundarne posljedice virusa COVID-19, koje su pogodile cijeli svijet, tjeraju nas na djelovanje u oblasti privrede i poljoprivrede, socijalne zaštite, zdravstvene zaštite, što predstavlja naš prioritet u odnosu na sve usvojene Strategije i Planove.

Općina Vogošća ne poznaje problem bijele kuge, nas je svakim danom sve više hvala Bogu! Iz godine u godinu, bilježimo trend rasta upisanih prvačića, tako da naši problemi idu u pravcu nedovoljnih predškolskih i školskih resursa i potrebe za novim dječijim igralištima. U skladu sa naprijed navedenim, u mom Programu rada, nalaze se projekti koji tretiraju ovu potrebu kroz pokretanje aktivnosti na izgradnji nove škole, aktivnosti na dogradnji novih prostornih kapaciteta u osnovnim školama gdje je nedostatak istih, proširenje kapaciteta za produženi boravak, stavljanje vrtića “Ljiljani” u funkciju, izgradnja novih dječijih igrališta i sve to uz određena izdvajanja za porodilje.

Zagušenje saobraćaja sam prepoznao kao jedan od najvećih problema na općini, te s obzirom da sam već referisao na ovu temu, ne bih da ponavljam. Ono što je važno za istaći jeste da uspješno radimo na rješavanju istog.

Radiosarajevo.ba: Koja je Vaša glavna poruka glasačima?

Smajić: Prije svega pozvao bih sve građanke i građane da poštuju propisane preventivne mjere u borbi sa virusom COVID-19. Prvo i najvažnije je sačuvati živote i zdravlje svih nas.
Drugo, zamolio bih sve vas, da iskoristite demokratsko pravo i izađete na izbore 15. novembra i vaše povjerenje date onome koji je svojim trudom, znanjem i rezultatima rada to i zaslužio.

NAPOMENA:

Portal Radiosarajevo.ba poslao je ista pitanja svim kandidatima na području općina Stari Grad, Novo Sarajevo, Centar, Novi Grad, Vogošća i Ilidža. Njihove odgovore na pitanja objavljivat ćemo redom, kako koji odgovor bude dolazio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije