Nova industrijska zona Vogošća dobit će most i prateću saobraćajnicu

K. S.
Nova industrijska zona Vogošća dobit će most i prateću saobraćajnicu
Foto: RTV Vogošća / Nova industrijska zona Vogošća

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić i direktor firme Termo - beton iz Breze Ahmed Tiro potpisali su sporazum o izgradnji mosta i prateće saobraćajnice u Novoj industrijskoj zoni Vogošća, čime će ova zona biti povezana sa magistralnim putem M-18. 

Okvirni sporazum zaključen je na period od tri godine i na iznos od 1.345.005 konvertibilnih maraka.

Edin Smajić objašnjava kako je do sada u izgradnju infrastrukture u Novoj industrijskoj zoni utrošeno više od šest miliona maraka, a da je rješavanje pristupa ostavljeno da se riješi kasnije, jer su korišteni alternativni pravci za pristup Zoni.

"Realizacija ovog projekta obuhvata izgradnju ulaza u Novu industrijsku zonu koji će biti adekvatan za saobraćaj teretnih vozila, za sigurniji i lakši pristup pješacima,. Time će biti rasterećen saobraćaj na magistralnom putu i u Ulici Muje Šejte, te se stvaraju preduslovi za povezivanje magistralnog puta sa Prvom transferzalom", rekao je Smajić.

Sami radovi obuhvataju izmještanje podzemnih instalacija vrelovoda u dužini od 150 metara, fekalne i oborinske kanalizacije u dužini od 155 metara i vodovoda u dužini od 47 metara.

Slijede radovi na konstrukciji mosta, što podrazumjeva izgradnju armirano betonske konstrukcije mosta raspona 20 m i širine poprečnog presjeka 12 m.

Uz to će biti izgrađeno 267 m saobraćajnice, poprečnog presjeka od dvije saobraćajne trake širine 3,25 m, ivične trake po 0,30 m, sa obostranim pješačkim stazama širine po 1,60 m. Konstrukcija saobraćajnice se sastoji od tampon od 40 cm, bitonosivog sloja 7 + 7 cm, te habajućeg sloja od 4 cm.

Odvodnja će se regulisati kvadratnim slivnicima u novoizgrađeni oborinski kolektor.

Nadzor nad izvođenjem radova vršit će Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

Rok za izvođenje radova definisat će se pojedinačnim ugovorima u zavisnosti od vrste i obima radova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije