Intervju / Doc. dr. Sanjin Musa: Ko će prvi u Federaciji dobiti vakcinu protiv COVID-a

04. 12. 2020. u 13:28:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine doc. dr. Sanjin Musa govori o načinima nabavke i distribucije vakcina protiv bolesti COVID 19 u Federaciji Bosne i Hercegovine.

„Rezultati o učinkovitosti vakcina protiv bolesti COVID-19 pružaju optimizam. Zaštita koju vakcina pruža protiv obolijevanja možda neće spriječiti prijenos na druge osobe. To u ovom trenutku nije poznato. Treba uzeti u obzir i trajanje zaštite. Zbog toga, i kada vakcine budu dostupne, COVID-19 će nastaviti biti uzrok zabrinutosti.

Učinkovite javnozdravstvene mjere, kao što su nošenje zaštitnih maski, održavanje socijalne distance, ograničena okupljanja će biti potrebni još jedno izvjesno vrijeme i kada vakcine budu dostupne i kada počne vakcinacija“, rekao je dr. Musa.

U svijetu se očekuju prva odobrenja regulatornih agencija, nakon čega će uslijediti distribucija vakcina. Federacija BiH se putem COVAX mehanizma predbilježila za 800.000 doza vakcina kada one budu dostupne.

Prva prioritetna skupina za vakcinaciju protiv bolesti COVID 19 u Federaciji BiH bit će zdravstveni radnici, ranjive skupine i osoblje koje se brine za ranjive skupine.

Ranjive skupine su osobe starije od 65 godina u socijanim ustanovama za zbrinjavanje, starije osobe i osobe koje imaju hronične bolesti, a koje imaju značajno veći rizik od razvijanja teških oblika bolesti i smrtnih ishoda“, rekao je Musa.

Prema planu vakcinacije, predviđena upravljačka struktura za provođenje imunizacije podrazumijeva koordinacione odbore, operativne timove i timove za vakcinaciju.

U aktivnostima provođenja cjepljenja pandemijskim cjepivom potrebno je iskoristiti postojeće sisteme za upravljanje vakcinama i informacijama, kao i izvršiti potrebna prilagođavanja.

„U Federaciji BiH postoje registrirani veleprometnici sa odgovarajućim kapacitetima za adekvatno skladištenje i distribuciju spomenutog broja vakcina i obezbjeđivanje hladnog lanca. Ključna odgovornost operativnih timova, odnosno odgovornih osoba za logistiku, će biti planiranje i upravljanje operacijama lanaca opskrbe. S tim u vezi, prilikom planiranja nabavke vakcina, potrebno je uzeti u obzir sve parametre koji mogu uticati na distribuciju, skladištenje i administraciju vakcina u ambulantama primarne zdravstvene zaštite“, kaže dr. Musa za portal Federalnog ministarstva zdravstva.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)