CNN: Elisa Montanti je heroina koja je spasila Bosanca Kenana Malkića

K. S.
CNN: Elisa Montanti je heroina koja je spasila Bosanca Kenana Malkića
FOTO: Facebook / Kenan Malkić i Elissa Montanti sa drugom djecom u New Yorku
Elissa Montanti je 1997. godine patila od snažne aneksije i čestih napada panike jer je preživljavala najteže trenutke u životu.

Gubitak majke, a potom i svoje ljubavi još iz djetinjstva. Dodatni udarac svemu bila je i smrt njene bake 1994. godine.

“Molila bih se Bogu da me pogleda i pomogne mi pronaći put”, izjavila je Montanti koja sada ima 65 godina, prenosi ugledna američka televizija CNN u svojoj emisiji Heros.

U tom trenutku njen prijatelj ju je zamolio da pokuša pomoći djeci tokom rata u Bosni. Počeli su sakupljati igračke i školski pribor, ali je Montanti željela učiniti više od toga.

Ona se susrela sa tadašnjim ambasadorom Republike Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim Narodima Muhamedom Šačirbegovićem koji joj je pokazao pismo od malog dječaka Kenana Malkića koji je izgubio obje ruke i nogu u eksploziji mine.

"Nemam ruku i jednu nogu. Potrebna mi je pomoć svih dobrih i milostivih ljudi”, napisao je tada Kenan Malkić.

“U tom trenutku se nešto promijenilo u meni. Izašla sam iz zgrade UN-a u New Yorku i počela zvati telefone. U 24 sata dobila sam zračnu liniju, bolnicu i kompaniju za izradu proterza koje su nam izašle u susret kako bi  pomogli dječaku”, prisjeća se Montanti.

U idućim sedmicama njena dva sna su se ostzvarila. Proslavila je osnivanje kuće “Dare to Dream”, koja je prihvatala ranjenu djecu iz ratom zahvaćenih zemalja, kako bi dobili tretman u SAD-u.

Također, proslavila je i objavljivanje njene knjige “"I'll Stand by You: One Woman's Mission to Heal the Children of the World" (Stajat ću uz tebe: Misija jedne žene u liječenju djece iz cijelog svijeta). Njena knjiga predstavlja upečatljivu priču o zalaganju sebe u pomaganju drugima i zašto je ovo plemenit poziv.

Bosanac Kenan Malkić došao je u SAD 1997. godine na liječenje, jer povrede opasne po život dobio uslijed eksplozije mine u dvorištu njegove kuće u Maglaju.

Nakon ljekarskog tretmana Kenan je nastavio živjeti u SAD s Elissom Montanti, šokolovao se tamo, a danas je uspješan inžinjer u IT odjelu Credit Suisse banke u New Yorku.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije