Čestitamo: Srđan Jevđević dobio ogromno priznanje

11
Radiosarajevo.ba
Čestitamo: Srđan Jevđević dobio ogromno priznanje
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Srđan Jevđević

Srđan Jevđević, frontmen benda 'Kultur Shock', postao je novi počasni član Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS), objavila je ova institucija prije nekoliko sedmica. 

Kako su objavili na društvenoj mreži LinkedIn,Jevđević, poznatiji kao Gino Banana, je ovu čast zaslužio svojim angažmanom u umjetnosti, koji je počeo prije više od 30 godina.

"Novi počasni član Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka je Srđan Jevđević, umjetnik, pozorišni kompozitor, pisac, tekstopisac, dramski pisac, aktivist, savjetnik i dugogodišnji frontmen benda Kultur Shock.

Vozači, oprez: I danas gužve na graničnim prijelazima, evo gdje se najduže čeka

Vozači, oprez: I danas gužve na graničnim prijelazima, evo gdje se najduže čeka

Srđan Gino Jevđević dio je filma Kiss the Future, dokumentarca o Sarajlijama pod opsadom grada i kultnom koncertu grupe U2 u oslobođenom gradu 1997. godine. Film je premijerno prikazan na Berlinaleu 19. februara, a mnogi kritičari oduševljeni su ostvarenjem shvatajući koliko je muzika značila tih ratnih godina u opkoljenom Sarajevu.

Bio je glavni pjevač grupe Gino Banana (1984.-1991.) s kojima je snimio 3 albuma, a napisao je Yutel Za Mir koju izvode poznati muzičari, s ciljem zaustavljanja rata u bivšoj Jugoslaviji. U dosadašnjoj karijeri objavio je 11 albuma i sarađivao sa renomiranim muzičarima. Gostujući je instruktor na Cornish College of Arts od 1997. g.,muzički direktor za Freehold Theatre od 2001.g. a komponovao je muziku za Sveučilište Washington od 2001.g.

Pokrenuo je i učestvovao u brojnim projektima koji promovišu prava i slobode svih kao što su 'Instinkt' koji promoviše inkluziju kroz izvedbenu umjetnost i film, a sarađivao je sa Sound Health i Uredom šerifa okruga King za zajednicu s poteškoćama u razvoju, te podržao Povorku ponosa Bosne i Hercegovine za ljudska prava 2023.

Trenutno radi na operi 'Svjetlo' o Nikoli Tesli i nastavlja turneju i snimanje sa Kultur Shockom."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije