Poruke povodom smrti prof. Karčića: Bio je veliki graditelj interkulturalnih mostova

2
F.V.
Poruke povodom smrti prof. Karčića: Bio je veliki graditelj interkulturalnih mostova
Foto: Anadolija / Fikret Karčić

Nakon vijesti o iznenadnoj smrti prof. dr. Fikreta Karčića, uglednog profesora Pravnog fakulteta u Sarajevu i bivšeg predsjednika Ustavnog suda Islamske zajednice u BiH emotivnim porukama oprostili su se njegovi prijatelji, studenti, zvaničnici i institucije.

U izjavi za portal Radiosarajevo.ba prof.dr. Ahmet Alibašić, profesor Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu kazao je da je Bosna i Hercegovina je danas ostala bez profesora Fikreta Karčića, velikog graditelja interkulturalnih mostova i intelektulanog miritelja velikih vjerksih i intelektualnih tradicija.

S nesvakidašnjom lahkoćom je i u svojoj ličnosti i u svojoj misli mirio univerzalne islamske tekstove, bošnjačku tradiciju, bh. multireligijski društveni kontekst i evorpske liberalno-demokratske ideale. Bio je "na domaćem terenu" u islamskim naukama, komparativnoj pravnoj historiji, kulturalnim studijama i mnogim drugim disciplinama. Njegovi znanstveni uvidi bili su podjednako cijenjeni i traženi u Turskoj, Maleziji, Njemačkoj, Norveškoj, Sjedinjenim Državama i drugdje. Nasreću, mnogo je pisao sistematično i pristupačnim jezikom pa ćemo se njegovim naslijeđem moći koristiti i nakon njegove smrti. Nadam se da ćemo kao društvo naći načina da mu iskažemo svoju zahvalnost posthumno kad nismo stigli za života“, rekao je prof. Alibašić.

Mitomanija u Banjoj Luci: Upravo traje kolektivno negiranje genocida u Srebrenici

Mitomanija u Banjoj Luci: Upravo traje kolektivno negiranje genocida u Srebrenici

Ahmet Alibašić - undefined

Foto: CMS: Ahmet Alibašić

Univerzitet u Sarajevu u svojoj poruci navodi da nas je napustio ugledni član akademske zajednice.

„Odlazak profesora Karčića predstavlja nenadoknadiv gubitak za kolektiv Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i akademsku zajednicu Univerziteta u Sarajevu“, poručili su.

Kolektiv Fakulteta islamskih nauka izrazio je najdublje i najiskrenije saosjećanje članovima porodice i rodbini prof. Karčića, kolegama i studentima sa Pravnog fakulteta i Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, prijateljima iz Islamske zajednice Bosne i Hercegovine i cjelokupne bosanskohercegovačke javnosti.

„Odlazak prof. dr. Fikreta Karčića veliki je gubitak za članove njegove porodice, za Islamsku zajednicu Bosne i Hercegovine, Fakultet islamskih nauka i Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu kao i za cjelokupnu akademsku javnost ovih prostora. Neka se Uzvišeni Stvoritelj smiluje duši našeg prof. dr. Fikreta Karčića a članovima njegove porodice podari strpljenje“, istaknuto je u reakciji FIN-a.

Dragulj akademske zajednice

Iz Centra za napredne studije su u znak sjećanja na njegov veliki doprinos nauci, podijelili poveznice na njegova izdanja i knjigu koju su njegovi prijatelji pripremili u njegovu čast 2020. godine. U nastavku je dio predgovora tom izdanju.

„Između korica ove knjige sabrani su prilozi koje su njihovi autori kao prijatelji i kolege profesora Fikreta Karčića napisali njemu u čast a u povodu obilježavanja četrdeset godina njegovog aktivnog naučno-istraživačkog i nastavničkog djelovanja. U prvom dijelu su radovi o temama kojima se profesor bavio u svom naučno-istraživačkom radu: historija šerijatskog prava i islamskih institucija, islam u savremenom svijetu i posebno na Balkanu, religija i pravo. Drugi dio čine osvrti napisani u povodu obilježavanja ovog značajnog datuma. Oni su dijelom refleksija na vremena u kojima je profesor Karčić djelovao, ali imaju i ličnu notu“, saopćili su iz Centra, prenio je Preporod.info.

Kolektiv Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu izrazio je iskreno saučešće porodici rahmetli prof. Karčića.

Također, saučešće je izrazio i kolektiv Memorijalnog centra Srebrenica.

„Naš dragi i uvaženi intelektualac prof. dr. Fikret Karčić preselio je na ahiret. Zahvalni smo mu na njegovom radu i doprinosu društvenim i pravnim naukama, svemu što je učinio za naš narod i našu zemlju. Profesore, hvala Vam“, stoji u poruci Memorijalnog centra.

Iz Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Zenica poručili su da su „bošnjački narod i Bosna i Hercegovina su ostali bez još jednog dragulja akademske zajednice prof.dr. Fikreta Karčića“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije