Akademik Karić: Ostajemo trajno dužni prof. Karčiću, on je naš orijentir

1
Radiosarajevo.ba
Akademik Karić: Ostajemo trajno dužni prof. Karčiću, on je naš orijentir
Foto: Anadolija / Akademik Karić: Ostajemo trajno dužni prof. Karčiću, on je naš orijentir

Piše F.V.

Prof. dr. Fikret Karčić, ugledni profesor na Pravnom fakultetu u Sarajevu i bivši predsjednik Ustavnog suda Islamske zajednice, preselio je na ahiret u 66. godini života.

Povodom preranog odlaska istinskog intelektualnog velikana našeg vremena, za portal Radiosarajevo.ba govori akademik Enes Karić, jedan od vodećih bh. teologa i u europskim okvirima cijenjenih naših intelektualaca uopće.

Baka organizovala otmicu vlastite unuke: "Samo sam je htjela spasiti iz tog zla"

Baka organizovala otmicu vlastite unuke: "Samo sam je htjela spasiti iz tog zla"

"Ove rečenice ispisujem u teškom bolu i žalosti za rahmetli prof. dr Fikretom Karčićem. Naša naučna i akademska javnost, bosanskohercegovačka i evropska, izgubila je najboljeg stručnjaka iz područja pravnih i šerijatsko-pravnih nauka, te pravne komparativistike i historije prava. Profesor dr Fikret Karčić je u tim i srodnim disciplinama bio briljantan“, kaže nam akademik Karić.

Još kao učenik Gazi Husrevbegove medrese, prisjeća se, govorio je arapski i engleski jezik.

"Sjećamo se kako je tada, na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, pred profesorom Sulejmanom Grozdanićem briljantno položio ispit iz arapskog jezika za stručnoga vodiča za arapske naučne posjetitelje zapadnog Balkana i Jugoslavije. Profesor dr. Fikret Karčić je sa najvišim ocjenama završio pravne studije na univerzitetima u Sarajevu i Beogradu, od fakultetskog studija do gradusa magistra i doktora nauka. Osim na Islamskom teološkom fakultetu, Fakultetu islamskih nauka te Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, profesor dr. Fikret Karčić predavao je na nekoliko univerziteta od Malezije do Evrope i Amerike, bio je rado viđen i dočekivan kao sveučilišni profesor pravnih nauka i kao poliglota, tečno je držao predavanja na engleskom, arapskom i turskom jeziku“, napominje profesor Karić.

Blizu pedeset puta učestvovao je profesor Karčić na eminentnim svjetskim simpozijima o šerijatskom pravu i njegovoj reformi u savremenim društvima.

Nekoliko je visokih vladinih institucija u Evropi tražilo naučnu pomoć profesora dr Fikreta Karčića u pogledu savremenih pristupa u izučavanju šerijatskog prava.

Islamski teološki fakultet, odnosno Fakultet islamskih nauka u Sarajevu ostaće trajno dužan prof. dr Fikretu Karčiću na savremenom utemeljenju vjersko-pravnih studija. Također, nikada ne treba zaboraviti da je, preko ugleda i reputacije prof. dr Fikreta Karčića, Fakultet islamskih nauka umnogome postao poznat u Evropi i svijetu. Žao nam je zbog preranog odlaska prof. dr Fikreta Karčića“, rekao je akademik Karić za Radiosarajevo.ba.

Kako dodaje, ostaju deseci njegovih knjiga, studija, naučnih rasprava i eseja na bosanskom, engleskom, turskom, njemačkom, arapskom… - sve to mlađima za izučavanje.

„Sa dubokim bolom, ali i ponosom, želim reći i ovo: profesor dr Fikret Karčić nama mnogima bio je (često nedostižni!) uzor u nauci, studiranju, i u ponašanju u životu. Napose u ozbiljnosti sa kojom je pristupao u svojim nastavnim, akademskim i profesorskim poslovima i dužnostima. Ostaje da se pamti njegova ljudska i profesorska odvažnost i urednost. Mnogima od nas ona i dalje može i treba biti orijentir. Rahmet mu lijepoj duši”, zaključio je akademik Karić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije