Britanac koji se spalio zbog BiH zaslužuje spomenik u Sarajevu

5
Radiosarajevo.ba
Britanac koji se spalio zbog BiH zaslužuje spomenik u Sarajevu
Arhiv / Graham Bamford

Institut za istraživanje genocida iz Kanada (IGC), kojeg predstavlja profesor Emir Ramić, uputio je otvoreno pismo gradonačelnici Sarajeva dr. Benjamina Karić

Institut predlaže da se u Sarajevu podigne spomenik Grahamu Bamfordu, Britancu koji se na današnji dan prije 28 godina spalio ispred britanskog parlamenta, kako bi javnosti Velike Britanije i svijeta ukazao na stradanja Bosne i Hercegovine.

Pismo Instituta za istraživanje genocida prenosimo u cijelosti:

Poštovana gradonačelnice,

Zar umirući glas dobrog Britanca, a bosanskog heroja, Grahama Bamforda, koji je u najtežim umirućim mukama rekao:

"Moramo pomoći djeci BiH", nije dovoljan razlog da se u Sarajevu podigne spomenik ovom čovjeku - heroju?

Nadu u bolju Bosnu i Hercegovinu daje uzvišeni čin Grahama Bamforda. U tom plemenitom činu Britanca se čuva bosanskohercegovački bitak kao izraz neuništivosti bosanskohercegovačke države.

Graham Bamford spalio se 29. aprila 1993. godine ispred zgrade Donjeg doma britanskog parlamenta, da bi svojom žrtvom podsjetio na uništavanje države BiH, da bi podsjetio na agresiju i genocid i ubijanje ljudi, žena i djece pred očima inertnog čovječanstva.

Njegov ljudski čin saosjećanja s patnjama bosanskih ljudi, žena i djece prevazilazi sve licemjerne predstave o ljudskosti koje nam isporučuje doba bez morala i stida. Umro je u strašnim mukama. Kada je vidio na televiziji snimak spaljenih porodica u Ahmićima.

Pokušao je pozvati vladu svoje države da zaštiti nedužni bosanskohercegovački narod i zaustavi agresiju i genocid.

Napisao je 29. aprila 1993. godine u svom oproštajnom pismu:

"Dosta je više stajanja po strani, dosta je ugljenisanih tijela u spaljenim kućama".

Danas su njegove oproštajne riječi još aktulenije, važnije. Dosta je pasivnosti i šutnje prema onima koji pokušavaju i danas uništiti državu BiH.

Dosta je te šutnje kako od bosanskohercegovačkih, tako i od svjetskih lidera.

Čovječe, Graham Bamford, počivaj u vječnom miru i nikada tvoje ime nećemo prepustiti zaboravu! Graham Bamford zaslužuje respekt građana Bosne i Hercegovine ma gdje bili, jer je daravavao svoj život za tu državu, respekt građana svijeta jer je svojim herojskim činom upozorio taj cinični svijet na nepravdu, zlo, nemoral i bestidnost koji njime vladaju.

Graham Bamford zaslužuje spomen obilježje u Sarajevu kao opomenu čovjeku i civilizaciji da se više nikada i nikome ne ponovi genocid.

Pozivamo gradonačelnicu Sarajeva i bosanskohercegovačke lidere da učine dodatne napore u smislu izdavanja dozvole za izgradnju spomenika, tamo gdje mu je ustvari i mjesto, u Sarajevu. Smatramo da je krajnje vrijeme da se ovim spomenikom zabilježi Grahamova životna žrtva za jednu malu po površini, a veliku po ideju zemlju, Bosnu i Hercegovinu. Taj spomenik treba biti mjesto gdje ćemo se dostojanstveno sjećati i zauvijek njegovati kulturu sjećanja na tog velikog čovjeka, ali i na genocid u BiH", navodi se u otvorenom pismu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije