Billain i Amar 'Macula': Bosanci koji su u svom poslu među najuspješnijma

Dino Ćatović i Vesna Andree Zaimović
Billain i Amar 'Macula': Bosanci koji su u svom poslu među najuspješnijma
Radiosarajevo.ba / Billain i Amar u redakciji Radiosarajevo.ba
Trnovit je put do međunarodnog uspjeha - znaju to mnogi koji su svojim radom uspjeli da se nametnu na svjetskom tržištu i postanu traženi.

No, kada su u pitanju stručanjci iz Bosne i Hercegovine, nije rijetkost da domaća 'čaršija' posljednja postane svjesna uspjeha naših ljudi.

Znaju to dobro i dvojica umjetnika čija imena u svijetu elektronske muzike i video mapiranja znače svjetski standard.

Adis Kutkut Billain je muzički producent, 'doktor' drum and bass-a koji se može pohvaliti izdanjima za 15 internacionalnih prestižnih izdavačkih kuća elektronske muzike, između ostalih i za OWSLA od Skrillexa,  Britansku Bad taste recordings i Kaizan iz Japana.  

Istovremeno, u Pragu djeluje Amar Mulabegović VJ imapping  majstor i osnivač renomirane češke kompanije Macula

Cyber suradnja sada i u stvarnom svijetu

Njihova suradnja odvija se u cyber prostoru  gdje su kreirali Terminal, prvi muzički - virtual realty You Tube kanal.

Ova umjetnička suradnja dobit će novi smisao u subotu 21. maja, kada će u Amfiteatru Doma mladih u Sarajevu biti održan audio-vizuelni događaj čiji je domaćin Billain a Amar specijalni gost.

"Terminal je bila interesantna stvar koja je bila u utrci sa nekim od svjetski etabliranih YouTube kanala. Patentirali smo prvi muzički YT virtual reality kanal koji je postavio parametre mnogim drugim kanalima. Osobito sam ponosan kako smo to izveli. U domeni ciber-punka uspjeli smo da se izrazimo na najbolji način, započinje razgovor za Radiosarajevo.ba Billain.

"Nalazim se u nekom bipolarnom vremenu u kojem imam loklanu i globalnu ličnost kroz dvije karijere. Mnogo godina sam čekao da uradim nešto što je sasvim normalna pojava na svjetskoj sceno – lokalni samostalni gig koji ima sve karakteristike internacionalneog ponašanja i standarda. Dvadeset prvi maj je produkt te želje. A još sam se i 'pride' pripremio da to bude baš posebno. I Amar je pripremio mnogo zanimljivih stvari i mogu reći da smo baš potkovani, tako da se sada, nekoliko dana pred koncert, možemo baviti finesama", otkriva naš sugovornik.

"Pripremio sam set stvari koje se nisu još objavile, ali i radi štovanja stare generacije pustit ću i neke stare stvari. Ipak smo mi pisali historiju drum and basea u Sarajevu", kaže BIllain. 

Neka vrsta elektronskog jazza

Za Billaina kažu da je predstavnik neuro-funka, a ako ga pitate o žanrovima, dobit ćete odgovor da je u vremenu interneta, elektronsku muziku i umjetnost veoma teško svrstavati:

"Ranije je možda bilo bitno klasificirati neke stvari, ali ako nas je internet nečemu naučio to je da su se granice počele gubiti, posebno u elektronskoj domeni", kaže, pokušavajući pojasniti značenje odrednice neuro.funk:

"Neuro – zato što je zvuk uvijek slobodan, eksperimentalan, neočekivan je, a u isto vrijeme taj funk ga održava ritmom. Jednim dijelom vuče korijene iz hip-hopa koji je opet vezan uz jungle. Funk se uvijek osjeti u mom drum'n'base-u ali to je sad postala jedna vrsta elektronskog jazza, zato što ima više slobode od ostalih. A ipak ostaje u domeni drum and bass-a zbog tempa.

Experiental design - dizajniranje doživljaja

Amar Mulabegović Macula pojašnjava kakva će to vizuelna igra biti predstavljena gledateljima koji se u subotu nađu na ovom šestosatnom događaju:  

"To je ono šte se sada zove 'Experiential design', što bi se mogao prevesti kao dizajn doživljaja. Taj proces je veoma eklektičan, i nije klasični video mapping, ima dosta eksperimenta. Želim ljudima koji dođu tu večer prikazati nešto što do sada nisu vidjeli.

 S obzirom da se radi o profesionalcu čiji studio Macula ima klijente iz cijelog svijeta, pitali smo Amar ga šta je danas video mapping

"Sve što vidimo u realnom prostoru je odražaj svjetla - na osnovu toga  je čovjek sposoban da se kreće uprostoru. Tako i mi, kroz video mapping, na osnovu svjetla pokušavamo da stvaramo nove iluzije. Danas se, istina, video mapping dosta koristi za reklamne sadržaje, a to baš i ne dozvoljava autorima da se više posveteumjetnosti. Uvijek je tu trka s vremenom. Ali mi smo pronašli jednu fenomenalnu lokaciju u BiH, gdje naredne godine želimo dovesti neke od najvećih autora, kako bi na tom mjestu mogli dati najbolje od sebe", otkriva nam Amar.

Kaže da o ovome ne smije više pričati, ali da će se uskoro otkriti i novi detalji o ovom planu.

Za sada, pripremimo se za noć između subote i nedjelje koja će za ljubitelje elektronskog zvuka i vizualne umjetnosti biti nešto posebno. 

 

Ovom dogadjaju 'krila' je dao Red Bull, a za produkciju i kompleksnu postavku dogadjaja pobrinuli su se: Art Lab, Pal-e i Multimedia.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije