Gajević: BiH ima višak ideja i kreativnosti, a manjak infrastrukture

L. K.
Gajević: BiH ima višak ideja i kreativnosti, a manjak infrastrukture
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Anila Gajević

Trebalo je hrabrosti i ljubavi da se pokrene uspješna priča bosanskohercegovačke casting i talent agencije Zona, ali da doživi deset godina uspješnog rada – tome se morala pridružiti i jaka volja njene osnivačice – Anile Gajević.

Osnivačica i direktorica ove casting agencije Anila Gajević navodi da je posebno ponosna na činjenicu da je njena Zona opstala deset godina te da je sretna zbog činjenice da se rad agencije unaprijedio i proširio.

"Zona se etablirala na europskom tržištu o čemu govore, ne samo uloge naših glumaca nego i priznanja koja je Agencija, a i ja lično u proteklo vrijeme dobijala“, navodi direktorica Gajević.

Anila se ne može sjetiti kada je ideja za Zonu nastala, ali se sjeća da je, dok je još radila kao novinarka za dnevni list Avaz, razmišljala o ideji formiranja glumačke baze u BiH, ali nije ni pomišljala da će iz te ideje niknuti Zona, niti da će ona biti agent.

"Sjećam se da sam u bifeu u Narodnom pozorištu sjedila sa svojim prijateljima glumcima, Erminom Sijamijom, Mirajem Grbićem i Acom Seksanom. Tada sam ih pitala šta misle da napravim neku glumačku platformu, da napravim neki kontakt da otvorimo put našim glumcima za strano tržište. Bili su pozitivni u vezi s ovom idejom. Napravila sam profil na platformi E-talenti što je ključno bilo za ovo gdje sam ja danas. Tu me pronašla casting direktorica Nancy Bishop, Amerikanka koja radi u Pragu i koja je tražila glumce na NBC-jevu seriju The Philanthropist. Uspostavili smo saradnju i to je bio prvi susret sa stranim tržištem, suočila sam se tu prvi put s pravim poslom agenta, a da se nikad nisam bavila s tim“, prisjeća se svojih početaka osnivačica Zone.

Anila Gajević  - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Anila Gajević

Sa Nancy Bishop je uspostavila odličnu saradnju, što dokazuju odlične uloge balkanskih glumaca u filmu Mission Impossible: Ghost Protocol, koji je bio njihov idući zajednički projekt. Taj prvi kontakt nije bio kamen spoticanja za Zonu, već pokretački pogon. I sama Anila potvrđuje da je to upravo navedeni projekt Mission Impossible i sjeća se koliko je velika sreća bila kada su glumci Miraj Grbić i Goran Navojec dobili uloge i filmu.

Prije deset godina, Anila je išla po filmskim festivalima i predstavljala sebe i Zonu, a sada, nakon deset godina, dovela je sebe i svoju Agenciju na taj nivo gdje nije potrebno da se predstavlja – već je izgrađeno ime u svijetu filma!

Anila navodi da je kamen spoticanja za naše glumce bh. pasoš.

"Često traže glumce iz Europske unije pa onda šaljemo ili bh. glumce koji imaju putovnice ili hrvatske i slovenske glumce, pa se dešava da su naši bh. glumci nekada tu zakinuti zbog tehničkih stvari. Sjećam se BBC-jeve serije Love, lies and records, poslali smo obje bh. glumice koje su imale putovnice – Ornelu Višticu i Maju Jurić. A šta da ih nisu imale?"

Anila nije mogla pobjeći od glume, željela je studirati dramaturgiju i režiju, ipak, spletom prilika, je završila bosanski jezik i književnost. Radila je dugo kao novinarka pa je formirala jaku konekciju s glumcima i redateljima, i tako se upoznala sa setom i samim tim pozivom, za koji misli da je jako težak i da ga treba više cijeniti. Navodi da je to posao koji se ne radi nego živi.

"Zanimali su me uvijek pozorište i film, nisam imala ambicija da se bavim glumom, ipak više volim pratiti projekte iz sjene“, navodi Gajević.

Bilo je kamenja spoticanja tokom njenog rada, ali nije odustala jer je zavoljela ovaj posao.

"Sjećam se da je u početku bilo milion stvari koje nisu uređene u našem bh. sistemu, gdje npr. nije bilo zvanja agent u našem šifrarniku djelatnosti, ne postoji riječ talent agencija... Bilo je stvari koje sistem ne prati. Ipak, vrijedilo je jer uživam raditi ovaj posao. Volim cijeli proces castinga sve dok film ili serija ne izađu.“

Prema riječima osnivačice, Zona broji blizu 200 glumaca, u aktivnom kontaktu je s 50 njih, a s dvadesetak je čak i bliska prijateljica.

"Glumica Marija Omaljev u svakom trenutku zna šta mi se dešava, to je moja bliska prijateljica. Toliko je 'mojih glumaca' da je nemoguće biti sam u nekim većim gradovima na Balkanu, a posebno u Zagrebu“, govori direktorica Gajević.

Prema Zoninoj evidenciji Goran Navojec je najaktivniji – najviše potpisanih uloga ima upravo taj popularni hrvatski glumac, za kojeg Gajević navodi da je interesantno da ga na kastinzima svi vole i da ih redom osvaja svojim šarmom.

Budući lideri u filmskoj industriji časopisa Screen International je lista na kojoj se našlo Anilino ime, što je bilo posebno priznanje za njen rad, a Zona je predstavljena kao vodeća agencija u Jugoistočnoj Europi.

Interesantno je da se na tom spisku nisu našle veće europske agencije, kao npr. iz Češke, Poljske, već baš Zona iz male Bosne.

Gajević je dobila i poziv za članstvo u Europskoj filmskoj akademiji,

"U Europskoj filmskoj akademiji nema puno agenata, pa je tim više značajnije to članstvo za moj rad i rad Agencije. Ništa manje mi nisu važne nagrade iz naše zemlje“, govori Gajević.

"Konstantno se širi tržište na kojem smo mi, nedavno smo dobili poziv casting direktorice iz Brazila za seriju koja će se snimati u Rio de Janeiru i Argentini. Bila sam potpuno iznenađena tim pozivom."

Brojni su njeni glumci koji su učestvovali u svjetskim projektima, što je čini ponosnom. Anila ide na važnije setove te ima čast upoznavati neke svjetski poznate glumce, poput slavnog Tom Cruzea.

Veliki su uspjesi iza Zone i njene osnivačice Gajević - glumci ove agencije igrali su u brojnim projektima domaće, regionalne, europske i američke produkcije, osim spomenutog filma – Mission Imposible, tu su i Skyfall , Child 44, The November Man, Twice Born itd. A, istovremeno, najavljuje buduće filmove i serije koje će uskoro ugledati svjetlo dana: Pappilon, Carneval Rose, serije The Romanoffs, Durells, seriju Danisa Tanovića – Success itd.

Na pitanje gdje vidi Zonu u budućnosti, Anila govori da bi voljela da ima više agenata:

"Uvijek je problem te infrastrukture, imamo višak ideja i kreativnosti, a manjak infrastrukture, te se nadam da će se Zona kretati i tim putem, ne samo u broju glumaca koje zastupa. Nadam se, naravno, i nekim dobrim naslovima i projektima", govori skromno ova uspješna, šarmantna direktorica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije