Alban Ukaj: Policijska stanica u filmu predstavlja cijeli naš sistem

S. H.
Alban Ukaj: Policijska stanica u filmu predstavlja cijeli naš sistem
Foto: Facebook / Nermin Hamzagić i Alban Ukaj

Debitantski dugometražni film “Pun mjesec” Nermina Hamzagića osvojio je nagradu ekumenskog žirija na Cottbus Film Festivalu u Njemačkoj, dok je Alban Ukaj dobio nagradu za najboljeg glumca.

Film je svjetsku premijeru imao upravo na Cottbus Film Festivalu.

Albanu Ukaju nagrada za najboljeg glumca na festivalu u Njemačkoj

Film je svjetsku premijeru imao upravo na Cottbus Film Festivalu.

"Svaka nagrada je nadahnuće da se ide dalje i daje nam poleta za daljnji rad. Ovo je priznanje i krunisanje našeg rada. Ovo je priznanje za sve filmske radnike u BiH u vremenu kada kinematografija preživljava teške trenutke. Publika u Cottbusu je pratila film s posebnom pažnjom. Nakon projekcija smo imali zanimljive i emotivne razgovore s publikom", rekao je za Radiosarajevo.ba bh. glumac Alban Ukaj.

"Pun mjesec" odvija se u noći punog mjeseca u sarajevskoj policijskoj stanici u koju pristižu različiti likovi čije se priče potom otkrivaju.

Riječ je o ličnoj drami koja je prikaz savremene bosanskohercegovačke stvarnosti. Zanimalo nas šta ga je podstaklo da prihvati ulogu u ovom filmu.

"Mi nismo u situaciji da puno biramo uloge. U ovom slučaju ključnu ulogu je odigrao scenario i koncept koji je osmislio Nermin Hamzagić. U interaktivnom radu na probama imao sam slobodu da predložim i da zajedno izgradimo lik Hamze. Hamza u noći punog mjeseca očekuje dijete. Nema ko da ga zamjeni u noćnoj smjeni u policijskoj stanici. Svakodnevna rutina mu je tu noć drugačija, osjetljiviji je... Ima više empatije prema ljudima, čula su mu izražanija. Tu noć odluči da nešto promijeni u sebi u u svojoj okolini jer ne želi da njegovo dijete nastavi živjeti njegovim životom. A to je svijet pun korupcije, gubitka moralnih vrijednosti, zavidnih sitnospletkaroša", otkrio nam je Ukaj.

Osim jednog dijela ekipe, kako nam je rekao, film još niko nije pogledao.

"Preporučujem ga jer je domaći film. Govori o našoj svakodnevnici i pokrenut će nas da se priupitamo. Policijska stanica u našem filmu predstavlja čitav naš sistem", rekao je Ukaj.

Premijera filma

Premijera filma "Pun mjesec" na Cottbus Film Festivalu

Zbog snimanja ovog filma Ukaj nije zapostavio obaveze u pozorištu i na filmskim setovima.

"Ništa nije bilo zapostavljeno. Film je snimljen za 15 noći u ljetnom periodu. Pozorište je inace zapostavljeno od države, a ne od nas. Učinjena je velika šteta i trebat će dugo vremena da se oporavi", poručio je.

Ukaj nastavlja i sa promocijom svog filma "Jama", te drugim obavezama koje je imao. Zanimalo nas je šta novo možemo očekivati uskoro.

"Ovo je bila plodna godina. Filmove koje sam snimio su u postprodukciji. Sa nestrpljenjem čekam Jasmilin film Quo Vdis Aida, pa Bijela Tabija Igora Drljače i Albanian Virgin Bujara Alimanija", otkrio je bosanskohercegovački glumac Alban Ukaj za Radiosarajevo.ba.

Hamzagić: Za film koji dolazi iz BiH svaka nagrada je značajna

Debitantski dugometražni film "Pun mjesec" bosanskohercegovačkog reditelja Nermina Hamzagića osvojio je nagradu ekumenskog žirija na Cottbus Film Festivalu u Njemačkoj, dok je bosanskohercegovački glumac Alban Ukaj dobio nagradu za najboljeg glumca. Film bh. reditelja doživio je svjetsku premijeru na ovom festivalu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije