Akademik Vladimir Premec preminuo u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Akademik Vladimir Premec preminuo u Sarajevu
YouTube / Printscreen
U Sarajevu je u petak navečer u 79. godini života preminuo akademik Vladimir Premec, profesor emeritus na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Premec je rođen u naselju Gola kod Koprivnice u Hrvatskoj 1939. godine.

Završio je Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju u Zagrebu 1958, a studij filozofije i komparativne književnosti završio je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1965. Doktorsku disertaciju odbranio je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1968, a od 1967. radi na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Biran je 1970. godine za docenta, 1975. za vanrednog, a 1982. za redovnog profesora na Odsjeku za filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Bio je predsjednik Vijeća Odsjeka za filozofiju u tri navrata i prodekan Filozofskog fakulteta (1977–1979). Penzionisan je 2009.

Osnovni predmet proučavanja Vladimira Premeca bio je historija filozofije. Objavio je i preveo veći broj knjiga.

Premec je bio predsjednik Društva za filozofiju, sekretar Hrvatskog filozofskog društva, član Kruga 99 (potpredsjednik), počasni član društva Assoziatione Nicolo Copemico – Alunni del ateneo Estense, Ferrara, Italija, dobitnik priznanja (Počasni doktorat) "Doctoratus philosophiae honoris causa" na Università di Ferrara, Italija 1997, te International Peace Prize, United Cultural Convention sitting in the United States of America. Član je P.E.N Centra BiH. Bio je dopisni član ANU BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije