Akademik Ugljen oprostio se od prof. Salihovića: Ostavio je pečat na razvoju arhitekture Sarajeva

0
Radiosarajevo.ba
Akademik Ugljen oprostio se od prof. Salihovića: Ostavio je pečat na razvoju arhitekture Sarajeva
Foto: Privatni album / Hamdija Salihović

Arhitektonski fakultet Univerziteta u Sarajevu oprostio se od prof. dr. Hamdije Salihovića, uglednog profesora, arhitekte, čovjeka koji je "dogradio i dovršio" to "Monumentalno djelo Juraja Neidharta", zgradu Parlamentarne skupštine i institucija Bosne i Hercegovine.

Dženaza-namaz profesoru Salihoviću, koji je preminuo u ponedjeljak, 25. decembra, u 96. godini, obavljena je danas na Gradskom groblju Vlakovo u Sarajevu.

"Opraštamo se od našeg dragog profesora, kolege, prijatelja prof. dr. Hamdije Salihovića, dobitnika brojnih nagrada", naveli su sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, on je svojim djelovanjem ostavio upečatljiv trag na mnogobrojne generacije studenata, ali isto tako je svojim projektantskim opusom usrećio mnogobrojne stanovnike stambenih zgrada koje je projektovao.

Prof. dr. Hamdija Salihović je diplomirao 1955. godine na Tehničkom fakultetu u Sarajevu sa prvom grupom diplomanata pod vodstvom pionira moderne bosanskohercegovačke arhitekture nakon čega se zapošljava u projektnom birou “Arhitekt” i u periodu od sedam godina ostvaruje iznimno uspješan projektantski opus.

Na poziv Juraja Neidhardta, od 1963. godine na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu stupa u stalni angažman na predmetu Arhitektonske kompozicije, a izradom habilitacionog rada na Ecole de Beaux Arts pod mentorstvom akademika Andrea Guttona 1970. godine stupa u zvanje docenta. 

In memoriam | Dr. Hamdija Salihović: Odlazak velikana koji je podigao zgradu Parlamenta BiH

In memoriam | Dr. Hamdija Salihović: Odlazak velikana koji je podigao zgradu Parlamenta BiH

Bogat svojevrsni autorski graditeljski pečat zasnovan na specifičnom diskursu prema bosanskohercegovačkim tradicionalnim vrijednostima ostvaruje iz oblasti arhitekture stanovanja, obrazovanja, hotelijerstva, trgovine, administracije i kulture i dobitnik je preko dvadeset arhitektonskih nagrada za realizirana i idejna arhitektonska rješenja.

Ovim tužnim povodom akademik Zlatko Ugljen je podijelio sjećanje na svoga dugogodišnjeg prijatelja:

Zlatko Ugljen
Foto: Facebook: Zlatko Ugljen

"Kolegu Salihovića poznavao sam više od sedamdeset godina. Nismo bili samo kolege, nego i iskreni prijatelji. Uvijek me, kod njega, fasciniralo što je njegovo životno opredjeljenje, zapravo, počelo u ranom djetinjstvu, a onda su ta sjećanja buknula u kasnim godinama, kroz njegovo crtačko umijeće.

Stvaralački opus kolege Salihovića iznimno je velik i bogat i tu se nalaze važni, uspjeli javni objekti, ali bih rekao da je najveći pečat ostavio na razvoj poslijeratne stambene arhitekture. Mislim, kako se tu može iščitavati njegov karakter. To je karakter vedrog, blagog, prisnog i brižnog čovjeka, kojega njegovi studenti, osim po osebujnom podučavanja o arhitekturi, pamte i kao iznimnog pedagoga, koji je u svakoj kući koju je stvarao, vidio i stvarao Dom. Takav poseban senzibilitet se, svakako, može razvijati, ali u ovom slučaju, on je, iskonski vezan za njegov karakter – gdje je ta, primarno, ljudska crta duboko utkana u modernistički pristup, koji je brižljivo gajio još od studentskih dana, prenoseći ga, podjednako, na brigu o cjelokupnom prostoru."

Kolektiv Arhitektonskog fakulteta uputio je iskreno saučešće porodici i prijateljima našeg uvaženog prof. dr. Hamdije Salihovića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije