Akademik Slavo Kukić: Željko Komšić je najveće razočarenje građanskog dijela BiH

Radiosarajevo.ba
Akademik Slavo Kukić: Željko Komšić je najveće razočarenje građanskog dijela BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Slavo Kukić

Akademik Slavo Kukić izjavio je za Radiosarajevo.ba da je predsjednik Demokratske fronte (DF) i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić definitivno najveće razočarenje građanskog dijela bosanskohercegovačkog društva. 

"Svi, naime, koji su za njega glasovali, činili su to iz uvjerenja da u njemu imaju borca za građanske vrijednosti, političara koji nacionalnim trubama pretpostavlja čovjeka i njegovo pravo na život, ali i čovjeka kojemu se može vjerovati, kojemu su vrijednosti iznad kalkulantskih računica. Sve ono, međutim, što nakon posljednjih izbora Komšić čini je na potpuno suprotnom fonu u odnosu na sve to", tvrdi Kukić. 

Ispostavilo se, veli, da mu nisu važni principi nego računica. 

"Koliko u raspodjeli moći dobiva, na što upućuju i postoci i brojke iz koalicijskog sporazuma s Izetbegovićem i Radončićem. Ispostavilo se, potom, da se sve ove godine lažno predstavljao – da on nema ideologiju, najmanje socijaldemokratsku, ljevičarsku, da ne kažem titoističku kakvom nerijetko znade mahati, nego da je najogoljeliji makijavelista koji svim mogućim ideologijama pretpostavlja razinu moći koju će posjedovati", stav je Kukića. 

On ne prihvata argumente da su okolnosti u našoj državi zahtijevale jedan ovakav potez. 

"Jasno je, na koncu, da vode ne piju ni njegova obrazloženja da sve to, koliko god izgledalo neprincipijelno, čini iz patriotskih razloga – zbog ugroženosti države i njegove opredijeljenosti da učini sve kako bi na branik države ponovo stao. Jer, ulaskom u izvršnu vlast s nacionalistima se ne brani država, time se samo dijeli odgovornost s njima za ono što će oni tako i tako, s tobom ili bez tebe, napraviti. A istodobno, način na koji se tu odgovornost pristalo dijeliti ga demistificira kao dio etničke političke kvote, u konkretnom slučaju bošnjačke političke kvote. I to je pljuska koje se on nikada više neće uspjeti osloboditi – a i koja će ga, živi bili pa vidjeli, vrlo brzo marginalizirati kao osobu koja ima težinu u političkom životu BiH", zaključio je Kukić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije