Izetbegović: Komšić je uvijek radio ono što je dobro za državu

Radiosarajevo.ba
Izetbegović: Komšić je uvijek radio ono što je dobro za državu
Foto: AA / Bakir Izetbegović

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je kazao da je koalicija sa Demokratskom frontom (DF) i Savezom za bolju budućnost (SBB) dogovorena 17. maja, a da je u petak precizirana, prenosi Hayat.ba.

„To znači ulazak jednog jakog, iskusnog, kapacitiranog bošnjačko-bosanskohercegovačkog bloka na svim nivoima. Mislim da ćemo u Parlamentu FBiH uz neke pridružene zastupnike imati preko polovine, sami mi. Sa HDZ-om dvije trećine“, izjavio je Izetbegović.

Dodaje da se na formiranje državne vlasti se, čekalo sve dok se nije nadjačalo sa time da će se poštivati vladavina zakona, Ustav, te da će se nastaviti euroatlantske integracije BiH.

Konaković: Komšić je odigrao ključnu ulogu, Izetbegović će platiti ceh!

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo i lider Naroda i pravde Elmedin Konaković poručuje u intervjuu za Radiosarajevo.ba nakon što je danas potpisan sporazum o formiranju vlasti koji su postigli lideri Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF) i Savez za bolju budućnost (SBB) da Vlada Kantona Sarajevo neće šaptom pasti i da će biti potrebna procedura od najmanje dva do tri mjeseca da bi se to eventualno dogodilo.


„To nije izgubljena godina dana. Mi smo u toj godini faktički iznijeli jednu borbu nerava, u odnosu na one koji su htjeli ustvari kao sa švedskog stola da biraju. Svi zakoni koji su doneseni i Ustav BiH će se poštovati“, kazao je je Izetbegović.

Istaknuo je da će na federalnom nivou sa njima biti i Socijaldemokrati BiH, te tri zastupnika Nezavisnog bloka. Osvrnuo se i na kritike na račun predsjednika DF-a Željka Komšića, te ih ocijenio degutantnim.

Željko Komšić je uvijek radio ono što je dobro za ovu državu. U ratu se prihvatio puške i branio je. Sada sigurno neće sjediti na tribinama nego će ući sa nama u političku arenu i u vrlo teškom momentu politički braniti ovu zemlju, za razliku od onih koji ga prozivaju. Ja ne znam gdje je Forto bio u ratu, gdje je Kojović bio. U BiH nisu bili. Onda ove junoše iz SDP-a, koji su bili u Srbiji, ili potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović, koji kaže za Islamsku zajednicu da je to fašistička organizacija. Tu vrstu ljudi je vjerovatno izdao. Nije izdao svoju zemlju. Mnogi od njih je nažalost jesu izdali kad su joj bili najpotrebniji, tako da se ne treba na te stvari obazirati. Željko Komšić je za njih sve u politici“, dodaje predsjednik SDA.

Napominje da rekonstrukcija vlasti u Kantonu Sarajevo započeti nakon usvajanja Budžeta 25. decembra.

Komšić: I nova Vlada KS može pasti ako ne radi kako treba

Premijer ove Vlade nije bio Forto nego Konaković, i to je nešto što više ne možemo trpiti, kazao je predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić u intervjuu na FACE TV-u. Novac koji je dobio od Vlade KS, Konaković je davao za kupovinu stanova vjerskim službenicima, za promociju Zukorlića, i ja sam kazao da je dosta toga.


„Može to trajati nekih mjesec, mjesec i po dana, a mislim da bi im bilo bolje da to odmah napuste i da to što prije završimo stvar“, poručuje Izetbegović.

Osvrnuo se i na aktuelnu vlast u KS i kazao da njegova stranka ima podršku naroda.

„Mi smo sa 52.000 otišli na 54.000 glasova na prošlim izborima. Imamo duplo više zastupnika nego sljedeća stranka u Skupštini KS. Sada imamo podršku, nekih 18 ili 19 ruku ćemo imati. Čiju podršku oni imaju? Imali su podršku stranaca, koja je bila čudna. Ja sam upravo ovih dana sa jednim od ambasadora preko sat vremena razgovarao, da vidim o čemu se radi. Jer stvarno su bili uporni i ohrabrivali su ih u tome da ostane ta konstelacija u Sarajevu. Imali su jednu čudnu podršku stranaca koju ja i nakon ovog razgovora nisam uspio potpuno da dešifrujem. Ali, evo, to je prošlost, tako da sam se ja i sa tim ljudima iz međunarodne zajednice dogovorio da proces ide. Jer, na kraju krajeva, SDA i neke od tih sila, mi iznutra, a oni spolja, držali smo BiH i u vremenu rata i poslije rata, u reformskim agendama“, naglasio je Izetbegović. 

Posebno se osvrnuo, na kako je naveo, čudan odnos ljevičarskih stranaka, prije svih SDP-a i Naše stranke, kojima je, kako je kazao, bila preča mržnja prema SDA nego odgovornost prema državi BiH i njenim građanima. 

„Nema nijedan mjesec u ovih 12 mjeseci da oni jedan teški gaf nisu napravili, od imenovanja, netransparentnog trošenja sredstava, dodjele novaca svojim kumovima, prijateljima, samim sebi. Na kraju krajeva, ne možete da uhvatite šta je to društvo držalo zajedno jer takve su to amplitude. S jedne strane imenuju ratnog zločinca za direktora, s druge strane 11. jula, kada BiH ispraća kosti prema Srebrenici, kad Bosna plače za tim ljudima, oni daju film na TVSA koji dovodi u pitanje presude Haškog tribunala u vezi sa Srebrenicom“, rekao je Izetbegović.

Rezultate aktuelne vlasti KS je ilustrirao razgovorom sa, kako je kazao, njegovom prijateljicom, visokopozicioniranom zvaničnicom Evropske unije.

Cijeli intervju možete pročitati ovdje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije