Značajno djelo: Sarajevska promocija knjige 'Nastanak Republike Srpske' 25. aprila

2
Radiosarajevo.ba
Značajno djelo: Sarajevska promocija knjige 'Nastanak Republike Srpske' 25. aprila
Foto: Privatni album / promocija knjige 'Nastanak Republike Srpske'

U utorak, 25. aprila (18 sati) u sarajevskoj vijećnici će biti održana promocija knjige knjga Nastanak Republike Srpske: Od regionalizacije do strateških ciljeva (1991-1992), koautorsko djelo dr. Muamera Džananovića, dr. Hikmeta Karčića i dr. Jasmina Medića.

Knjiga je objavljena u izdanju Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu i Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu, a zbog intrigantnosti teme već privukla veliki interes domaće i regionalne javnosti i iznimno je tražena.

O knjizi će govoriti akademik Mirko Pejanović, prof. dr. Sead Turčalo i prof. dr. Emir Suljagić, do će uvodna obraćanja imati prof. dr. Rasim Muratović i dr. Sedad Bešlija.

Autobus sa Vučićem i Dodikom se zaglavio: Ostali ukopani u blatu, morali da izađu

Autobus sa Vučićem i Dodikom se zaglavio: Ostali ukopani u blatu, morali da izađu

Uvid u činjenice

U razgovoru za Radiosarajevo.ba Jasmin Medić je ranije kazao da je ova knjiga nastala s ciljem "da opišemo nastanak ove tvorevine i da odgovorimo svima onima koji prešućuju historijske činjenice".

Prema njegovim riječima, cilj je bio dati naučni doprinos na temu nastanka RS-a, ali i poslati poruku "da nas ušutkati ne mogu".

Jasmin Medić: Da li je nezavisnost Bosne i Hercegovine 1992. godine imala alternativu?

Jasmin Medić: Da li je nezavisnost Bosne i Hercegovine 1992. godine imala alternativu?

"Knjigom želimo cjelokupnoj javnosti, kako u regiji tako i šire, dati doprinos u razumijevanju nastanka RS zapadno od Drine. Njen nastanak nije odraz spontanih političkih poteza nego seže duboko u prošlost. Kada god su srpski nacionalisti imali priliku iskoristili su je da počine zločine nad bošnjačkim, hrvatskim, ali i onim srpskim civilima koji nisu prihvatili srpsku nacionalističku politiku. Nastanak i postojanje RS treba u tom kontekstu posmatrati", rekao je dr. Medić.

Prema riječima dr. Karčića, dosadašnja literatura se uglavnom fokusirala na ratni period.

Dr. Jasmin Medić o oslobađanju zločinca: Brđanin nikada nije iskazao ni trunku pokajanja

Dr. Jasmin Medić o oslobađanju zločinca: Brđanin nikada nije iskazao ni trunku pokajanja

Zbog toga su smatrali da bi bilo jako korisno obraditi događaje koje su prethodili 1992. godini.

"Za svako razumjevanje organizovanog nasilja i genocida potrebno je analizirati društveno-političke aktivnosti koje su dovele do toga. Kroz ovu publikaciju mi nastojimo dati kratak uvid u najbitnije aktivnosti i događaje tokom 1991 i 1992. godine", kazao je dr. Karčić.

Prekrajanje historije i odgovor

Nadalje, dr. Džananović je pojasnio da su ovim djelom htjeli "prezentirali razloge i motive nastanka RS-a, te dokazali da separatističke ideje i strateški ciljevi tadašnjih lidera nisu mogli biti realizirani nikako drugačije nego genocidom".

"Od separatističkih ideja i 'strateških ciljeva' se ni danas ne odustaje. Slavljenje, veličanje, negiranje genocida i proslave 'devetog januara 1992.' samo su neke od aktivnosti koje organiziraju i podržavaju političke strukture u RS-u danas. Ovo djelo je i naučni odgovor na sve učestalije pokušaje prekrajanja historije i pokušaja relativiziranja i negiranja zločina. Shodno tome, ona je i odgovor svim revizionističkim krugovima u službi politike", istakao je Džananović.

Dr. Medić je podvukao da je ova knjiga ujedno i "naš odgovor svim revizionistima, mitomanima i onima koji u političke svrhe koriste nauku, bolje rečeno zloupotrebljavaju je".

"Kada nam neko RS želi predstaviti kao izraz nečije slobode, treba da pokaže i onu drugu stranu medalje, a to je da je njeno stvaranje dugo pripremano i da je kroz to stvaranje mržnja prema nesrpskim narodima bila bitan faktor. Između ostalog i o tome u knjizi govorimo", zaključio je dr. Medić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije