Živko Ključe predstavlja knjigu notnih zapisa: Stare pisme s ušća Neretve

Radiosarajevo.ba
Živko Ključe predstavlja knjigu notnih zapisa: Stare pisme s ušća Neretve
Mostarci u utorak imaju priliku prisustvovati promociji zanimljive knjige, uz bogat muzički program

Riječ je o zbirci notnih izdanja Stare pisme s ušća Neretve kjoju potpisuje mostarski kompozitor, kontrabasista, pedagog i melograf Živko Ključe .

On će ovu knjigu predstaviti u utorak 22. novembra u 19.00 sati u mostarskoj Galeriji Aluminij.

Zbirku Stare pisme s ušća Neretve će, osim autora, predstaviti Mijo Stanić i Duško Šarac, direktor i umjetnički direktor Festivala dalmatinskih klapa Omiš. Program će muzički oplemeniti Ženska klapa Ar'ja Mostar i Muška klapa Dobrkovići, izvedbama pjesama koje je Ključe spasio od zaborava.

Ovaj rad nagrađen je hrvatskom nagradom Franjo Ksaver Kuhač koju mu je Hrvatsko društvo skladatelja dodijelilo za autorski doprinos očuvanju tradicijske kulture i baštine. Zbirka je objavljena u nakladi Neretvanske riznice umjetnina i inih vrijednosti iz Opuzena, Festivala dalmatinskih klapa Omiš i Zaklade Ljubo Stipišić Delmata iz Zadra.

Živko je Ključe rođen u Podgradini (Opuzen, Republika Hrvatska). Stekao je dvije visokoškolske diplome, na studijima Kontrabasa (1981.) i Kompozicije (2009.) na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Po završetku prvog studija postaje vođa kontrabasa Simfonijskog orkestra u Mostaru, kojeg je i ravnatelj od 1998.do 2007.godine. Intezivno surađuje i s Gradskim orkestrom u Dubrovniku I Operom Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Utemeljitelj je Gudačkog kvinteta u Mostaru, a posvećuje se i pedagoškoj djelatnosti u mostarskoj Muzičkoj školi.

U predgovoru za ovu knjige, direktor Neretvanske riznice Stjepan Šešelj piše:  

"I tako je radio dvadeset i više godina, i nije mu uvijek bilo lako, a ni ugodno u tomu poslu, no najteže mu je bilo saznanje kad je shvatio da je zakasnio u svojoj nakani, jer su mnogi umrli i sa sobom puno toga odnijeli. Ali, ipak Živko Ključe je i dalje, odlazeći na teren, bilježio i zapisivao stare napjeve, te se na kraju ovjenčava i ovom knjigom. On to radi na tako stručan i kvalitetan način, tako da možemo reći da je ovo za neretvansko područje jedna od najkvalitetnijih zbirki koje su do sada izišle. Upravo kao što je to radio Ljubo Stipišić za splitsko, trogirsko ili makarsko područje, zatim Duško Tambača, te Dinko Fio za otoke Brač, Hvar, Korčulu i Lastovo, Krešimir Magdić za dubrovačko i pelješko ili Ivo Mikuličin, Ante Barbača za Šibenik... Tako se i Živko Ključe ovom zbirkom svrstava u red vrsnih hrvatskih melografa, koji su ponajviše napravili, bilježeći posebno neponovljive glasove s Neretve, one glase iz neretvanskih praskozorja i sutona, što nam vraćaju u život prošle, ali za nas nikada umrle vrijednosti hrvatskoga južnjačkog pjeva", 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije